Mäsiarstva bez stehienok, káva bez mlieka: Z Berlína je metropola vegánstva

Berlín – európske centrum techna, hipsterov, prudko rastúceho nájomného a lacnej turistiky – sa teraz stáva aj metropolou vegánstva. Počnúc „mäsiarskymi“ reštauráciami, po zoznamovacie večierky pre slobodných, všetko je dnes stopercentne bez živočíšnych produktov, píše agentúra AFP.

25.08.2016 14:00
Berlín, múzeum, veža, Nemecko, rieka, Spréva,... Foto:
Pohľad na berlínsky "ostrov múzeí" a televíznu vežu na námestí Alexanderplatz.
debata

Kým Kurfürstendamm či trieda Unter den Linden patria medzi najznámejšie a najfrekventova­nejšie tepny Berlína, turista, ktorý práve prišiel, bude mať nepochybne problémy s tým, aby na svojej mapke našiel Vegan Avenue, skutočným názvom Schivelbeiner­strasse.

Vývesné štíty v štvrti Prenzlauer Berg svedčia o tom, čo dalo tejto ulici jej prezývku: je tu supermarket, kaviareň, obchod s oblečením a s obuvou – všetko výhradne vegánske. Žiadne vajcia, žiadny jogurt z kravského alebo kozieho mlieka, žiadny med, ani žiadna koža či vlna.

Vegánstvo, ktoré vylučuje konzumáciu každého produktu pochádzajúceho zo zvieraťa alebo z jeho využívania i každého výrobku testovaného na zvieratách, zažíva mimoriadny vzostup.

Berlín udáva trend

Podľa internetového serveru Happy Cow, ktorý údajne zahŕňa všetky vegánske reštaurácie na svete, je v Paríži takýchto zariadení 24, v Londýne 40 a v Berlíne až 60.

V Berlíne sa začala táto tendencia prejavovať pred niekoľkými rokmi, keď spúšťali svoje prevádzky desiatky podnikov ročne. V roku 2008 malo mesto podľa federácie nemeckých vegánov (VEBU) len tri vegánske reštaurácie.

Ako konštatuje podpredseda federácie Sebastian Joy, toho hnutie sa rozvíja v celej Európe, ale Nemecko a najmä Berlín sú predvojom.

„Je to mladšie a alternatívnejšie mesto ako Mníchov, Paríž alebo Londýn. Stretneme sa tu s mnohými mladými majiteľmi start-up podnikov, ktoré rozvíjajú nové tendencie. Je to ako snehová guľa: vegán priťahuje vegána a stále viac ich sem prichádza,“ hovorí Sebastian Joy.

Prvá vegánska pizzeria v Európe

Presná štatistika chýba, ale podľa federácie vegánov je v Nemecku asi 900 000 stúpencov vegánstva a v Berlíne ich je zhruba 80 000.

Brandenburská brána v Berlíne Foto: SHUTTERSTOCK
brandenburska brana, Berlin Brandenburská brána v Berlíne

Ich počet stále rastie, ale zďaleka sa nepribližuje k 7,8 miliónu nemeckých vegetariánov, ktorí zo svojho jedálnička vylučujú len niektoré produkty živočíšneho pôvodu.

"Pokiaľ ide o ponuku, Berlín je dnes porovnateľný s New Yorkom, svetovou metropolou v tomto odbore,“ hodnotí profesor jogy a vegán Moritz Ulrich. Je tu všetko, od sójovej zmrzliny po prvú stopercentne vegánsku pizzeriu v Európe.

Móda bez pozadia

Na jar musela berlínska polícia zasahovať, aby upokojila rozbúrené davy, ktoré čakali na otvorenie veganského rýchleho občerstvenia. „Ide im predovšetkým o to, aby boli v pravú chvíľu na pravom mieste, to je ich hlavný cieľ. Snaha o záchranu planéty je ešte len kdesi v pozadí,“ komentoval situáciu denník Süddeutsche Zeitung.

„Myslím si, že ľudia sa stále viac zaujímajú o pôvod toho, čo majú na tanieri,“ hovorí naproti tomu mladý podnikateľ Johannes Theuerl. Vo svojom vegánskom mäsiarstve ponúka mleté guľôčky a pečené plátky zo seitanu, potraviny na báze proteínov z obilia.

„Okrem zníženej spotreby mäsa tiež pozorujeme, že ľudia chcú jesť sezónne a regionálne potraviny,“ dodáva.

Najnovším hitom sú v Berlíne vegánske večierky pre slobodných a osamelých ľudí, ktorým usporiadatelia sľubujú veselé zážitky pri jedení plátkov tofu.

debata chyba
Viac na túto tému: #Berlín #vegánstvo #vegán