Pri Eiffelovke vyrástol veľký ruský pravoslávny chrám

V centre Paríža sa v stredu dostaval veľký pravoslávny chrám, o ktorý pred rokmi požiadala Francúzsko ruská cirkev a Kremeľ.

27.08.2016 14:00
debata

Slávnostné otvorenie chrámu vysokého 37 metrov s piatimi pozlátenými kopulami sa plánuje v polovici októbra, uviedli francúzske médiá. Projekt financovala Moskva.

O výstavbu chrámu požiadala pri návšteve francúzskej metropoly na jeseň roku 2007 vtedajšia hlava ruskej pravoslávnej cirkvi patriarcha Alexis II. a žiadosť podporil aj ruský prezident Vladimir Putin.

Ľavicový starosta Paríža Bertrand Delanoë to vtedy odmietol s tým, že by to narušilo vzhľad metropoly. Vtedajší pravicový prezident Nicolas Sarkozy však žiadosť podporil.

Francúzske úrady umožnili, aby ruský štát v roku 2010 kúpil za 70 miliónov eur pozemok s rozlohou 4000 metrov štvorcových v blízkosti Eiffelovej veže v mieste, ktoré je inak podľa médií chránené striktnými pravidlami, ktoré platia pre architektúru a pamiatky mesta nad Seinou.

Okrem chrámu bude mať novovybudované „duchovné a kultúrne centrum ruskej pravoslávnej viery“ tiež dvojjazyčnú školu a faru a ponúkať bude kultúrne služby ruskej ambasády v Paríži.

debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Paríž #pravoslávie #chrám