Slovenský Grob sa opäť stane Kráľovstvom husaciny

September v obci Slovenský Grob bude opäť patriť husacím hodom. Podujatie Kráľovstvo husaciny sa v obci v Pezinskom okrese uskutoční už nadchádzajúci víkend 3. a 4. septembra. Ako ďalej informoval predseda Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) Pavol Frešo, v Slovenskom Grobe počas podujatia odhalia najväčšiu socha husi v strednej Európe.

01.09.2016 14:00
husacina, hydina, lokše Foto: ,
Husacina
debata (4)

„Husacie hody sú jeden z produktov cestovného ruchu v bratislavskom regióne, ktorý môžeme ponúknuť nielen ľuďom z okolia, ale aj tým, ktorí prídu z iných miest alebo zo zahraničia,“ dodal Frešo.

Podľa starostu obce Slovenský Grob Štefana Gašparoviča sa história obce píše už osemsto rokov. Za toto obdobie sa tradíciou stal chov husí a husacie hody, čo sa snažia v Slovenskom Grobe rozširovať, zveľaďovať a naďalej zachovávať.

Kráľovstvo husaciny ponúkne počas prvého septembrového víkendu bohatý program pre deti aj dospelých. „Kultúrno-spoločenská akcia sa začne od 10:00 na Hlavnej ulici vystúpením detských folklórnych súborov. Vystúpi aj detský zabávač Majster N a hudobné skupiny Bukasový masív, Družina, Eva Máziková, Lojzo a Vidiek. Pripravený bude tiež Farmfest, ktorý ponúkne tradičné regionálne výrobky z celého regiónu, ako sú pivo, víno, mäsové výrobky, med či remeselnícke produkty,“ doplnil výkonný riaditeľ Krajskej organizácie cestovného ruchu Bratislava Region Tourism Lukáš Dobrocký.

Deti sa môžu tešiť na detskú zónu, detskú ZOO, drevený kolotoč a workshop. Pre všetkých návštevníkov bude k dispozícii kyvadlová doprava z Bratislavy spod Mosta SNP do Slovenského Grobu a späť.

Prvý autobus odchádza z Bratislavy o 9:30, následne o 11:00, 15:00, 17:00 a ľudia budú mať poslednú príležitosť dostať sa do Kráľovstva husaciny zadarmo o 19:30. Kráľovstvo husaciny budú môcť návštevníci opustiť autobusom zo zastávky Hlavná ulica o 16:00, 18:00, 20:00 a posledný autobus odchádza z obce o 22:30.

Začiatky predaja husaciny v Slovenskom Grobe siahajú asi do roku 1896. Gazdinky začali doma chovať husi a prebytok chodili predávať do hlavného mesta. Neskôr sa husacina v obci začala podávať raz týždenne, a to v piatok. Po zistení, že do obce pre husacinu začalo chodiť čoraz viac ľudí, rozšírili predaj od septembra do decembra.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #slovenský grob #husacina #husacie hody