Budúcnosť je už tu: Prezrite si ohromné stavby, ktoré rastú na planéte

Vysočizné futuristické budovy, ktorých dizajn aj proporcie vyrážajú dych. Mnohí súčasní architekti sú skutoční vizionári, a tak ľudstvo neustále posúva hranice možného.

05.10.2016 07:00
debata (3)

Tu je niekoľko príkladov úžasných stavieb, v ktorých sa zhmotňujú obrovské ambície, a ktoré sa určite stanú novými turistickými atrakciami.

World One Tower

Nová 117-poschodová budova v Bombaji by sa mala stať najvyššou obytnou budovou na svete. Bude v nej 300 luxusných bytov, ktoré navrhol sám Georgio Armani.

Kingdom Tower (Kráľovská veža)

Keď tento saudskoarabský mrakodrap dokončia, bude vyšší ako súčasná najvyššia budova sveta Burj Khalifa v Dubaji. Kráľovská veža bude prvou stavbou presahujúcou kilometer. Miesto si v nej nájdu kancelárie, luxusné byty, ale aj hotel a najvyššia vyhliadková plošina na planéte.

Agora Garden Tower (Záhradná veža Agora)

Začiatok stavby v taiwanskom Tchaj-peji je naplánovaný na rok 2016 a ako už zo samotného jej názvu vyplýva, bude zaujímavým hybridom modernej architektúry a života v spätosti s prírodou. Skrútená veža bude zelená v každom slovazmysle – zo všetkých balkónov budú vykúkať svieže záhradky a zároveň bude využívať slnečnú energiu a recyklovanú dažďovú vodu.

Lotte World Tower

Zahanbiť sa nenecháva ani Južná Kórea. V roku 2016 si tu zaumienili dokončiť 556-metrový mrakodrap, ktorý prevýši všetky ostatné budovy v Soule. Zmestia sa do nej obchody, kancelárie, byty, hotely, ale aj vyhliadkový mostík.

Shanghai Tower (Šanghajská veža)

So stavbou tohto 121-podlažného kolosu začali v roku 1993 a po dokončení hrubej stavby ešte zostáva dorobiť nesmierne množstvo detailov v interiéri. Pôsobivý výhľad z mrakodrapu si však ľudstvo mohlo vychutnať už pred jeho oficiálnym otvorením vďaka adrenalínovej dvojici ruských narkomanov, ktorí sa vlámali na stavenisko, vyliezli na vrchol a odtiaľ spravili úchvatné zábery.

The Cobra Towers (Kobrie veže)

Tieto veže v podobe dvoch prepletených kobier by mali vyrásť v Kuvajte. Stavba sa mala začať už v roku 2008, ale pre finančnú krízu ju odložili. Kľúčovou otázkou, ktorú museli architekti rozlúsknuť, bolo, ako navrhnú v špirálovej budove výťahy. Jeden z nápadov počítal so systémom založeným na využití stlačeného vzduchu.

Dubai Pearl (Dubajská perla)

Okrem oblých mrakodrapov a špicatých veží sa Dubaju zažiadalo aj niečoho na spôsob „slovenských panelákov“. Hranatá budova bude pozostávať zo štyroch hranolov na vrchu prepojených mostami a okrem iných priestorov si v nej nájde miesto aj exkluzívne divadlo pre 1 800 návštevníkov.

King Abdullah Petroleum Studies and Research Center (Výskumné centrum ropných štúdií kráľa Abdullaha)

Táto budova sa nevyznačuje svojou extrémnou výškou, ale dizajnom. Stavba v Saudskej Arábii svojimi futuristickými šesťuholníkmi evokuje výzor akejsi mimozemskej základne.

Suzhou Zhongnan Center

Nedávno sa v Čína začalo s výstavbou 730 metrov vysokej veže, ktorej cenovka presiahne 4 miliardy eur. Ukončenie prác je naplánované na rok 2020 a pokiaľ sa harmonogram dodrží, o 4 roky bude z nej najvyššia budova v krajine a tretia najvyššia na svete.

Hotel Songjiang

Ďalší z radu čínskych dych vyrážajúcich komplexov je umiestnený medzi útesmi pri jazere tak, že vodopád doslova tečie jeho stredom. Pohľad zhora je ohromujúci, ale komu by sa zunoval, môže sa zviezť na najnižšie poschodia, ktoré sú umiestnené pod hladinou.

Dawan Mountain Resort

Dovolenka v horskom drevenom zrube či v chatke pri mori je zjavne už staromódna. Nový čínsky rezort, ktorý majú otvoriť v tomto roku, je sám osebe pozoruhodným umeleckým dielom. Okrem potešenia oka ponúka „ľadový zábavný komplex“, krytý lyžiarsky areál, akvapark a tiež visuté záhrady.

Zdroj: Brightside.me; Sanookplace.com; Dailymail.co.uk; Theguardian.com; Vincent.calle­baut.org; Wikipedia.org

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #futurizmus #mrakodrapy