Versailles má na krku škandál: Nakúpil falošný nábytok za milióny

Slávny francúzsky zámok, ktorý ročne navštívi vyše 7 miliónov ľudí, si zarobil na celosvetovú hanbu. Po niekoľkých rokoch sa zistilo, že nakúpil od podvodníkov falošný starožitný nábytok za takmer tri milióny eur a vystavoval ho s pompou prináležiacou vzácnym artefaktom.

08.09.2016 11:03
Versailles, Foto:
Zámok Versailles (ilustračné foto).
debata

Keďže zámok vo Versailles je národnou pamiatkou, peniaze, ktoré na kúpu bezcenných napodobenín minul, boli štátne. Napríklad za nepravé stoličky z kolekcie Ľudovíta XV. vyplatil priekupníkom 1,7 milióna.

Najnovšie vysvitlo, že podobne zrejme naleteli aj ďalšie dve galérie v Paríži, píše Ceskatelevize.cz.

Znalci zistili, že zámok nakúpil falošný nábytok až štyri razy po sebe a do nevyhnutnej starostlivosti a reštaurovania následne investovali ďalšie obrovské prostriedky.

Odborník na umenie Didier Rykner pri porovnaní fotografií pravých diel a napodobenín hneď zbadal rozdiely vo vypracovaní detailov, píše Euronews.com.

Vyšetrovanie ukázalo na legendárneho parížskeho starožitníka s tridsaťročnou praxou Billa Pallota. Zatkli ho v júni spolu s komplicom, ktorý vlastní v Paríži galériu.

Pallot osobne zadával remeselníkom zákazky a falzifikáty potom predával do obchodov aj na aukciách.

Starožitníkov právnik tvrdí, že obchodovanie bral iba ako zábavu a nadobudnuté peniaze ho vlastne nezaujímali. Chcel si vraj len dokázať, že sa mu podarí všetkých oklamať.

Pallota udal jeho vlastný žiak, ktorý si všimol, že nábytok z rovnakej kolekcie sa dostával na aukcie podozrivo často.

Ak sa podozrenia preukážu, môže to podľa niektorých odborníkov znamenať krach francúzskeho trhu so starožitným nábytkom, uvádza Telegraph.co.uk.

debata chyba
Viac na túto tému: #Versailles