Dolný Manhattan sa od 11. septembra 2001 zmenil na nepoznanie

Pätnásť rokov po útokoch teroristov na newyorské Svetové obchodné centrum (WTC) vyzerá dolná časť Manhattanu úplne inak. Revitalizácia "ground zero", ktorú zabezpečili štátne aj súkromné investície v hodnote 30 miliárd dolárov (asi 27 miliárd eur), dala vyrásť nielen novému WTC, ale aj dvom obchodným strediskám, desiatkam reštaurácií a novým hotelom s tisíckami lôžok.

11.09.2016 07:00
Manhattan, New York, Downtown, mrakodrapy, One... Foto: ,
Dolný Manhattan - One World Trade Center a Brooklyn Bridge v New Yorku.
debata (8)

Zatiaľ čo pred tragickým 11. septembrom 2001 bolo na dolnom Manhattane v okolí WTC šesť hotelov, teraz ich tam je podľa agentúry AP dvadsaťdeväť. Vlani ubytovali rekordných 14 miliónov klientov. Na mieste býva 60 000 ľudí, čo je oproti roku 2001 trojnásobok.

Zatiaľ čo mnoho turistických lákadiel, vrátane spomienkového parku, je pre návštevníkov otvorených zdarma, za iné sú turisti ochotní zaplatiť pomerne vysoké sumy.

Vstupenka do múzea 11. septembra stojí 24 dolárov (niečo vyše 20 eur), a napriek tomu tamojšiu expozíciu od jej otvorenia v máji 2014 navštívilo už 6,7 milióna ľudí.

Oculus na Manhattane. Foto: SITA/AP, Frank Franklin II
World Trade Center Oculus, New York, stanica metra, Manhattan, vlaková stanica Oculus na Manhattane.

Vyhliadka na vrcholku prvej veže WTC, ktorá je prístupná za 34 dolárov (asi 30 eur), prilákala za 15 mesiacov od otvorenia tri milióny turistov. Sochu Slobody, pre porovnanie, ročne navštívi zhruba štyri milióny ľudí.

Oblasť dolného Manhattanu bola pred rokom 2001 kancelárskou štvrťou, ktorá žila od deviatej ráno do piatej popoludní. Jej rytmus určovali obchodníci z Wall Streetu a úradníci z neďalekej newyorskej radnice. V noci a cez víkendy bolo na dolnom Manhattane mŕtvo.

S prestavbou po 11. septembri sa všetko zmenilo a juh Manhattanu ovládol čulý ruch. Výstavba, ktorú financuje štát a ochotne aj privátny sektor, sa pritom nezastavila.

Pohľad na Manhattan z One World Observatory v... Foto: SITA/AP, Mark Lennihan
Manhattan, One World Observatory, výhľad, New York Pohľad na Manhattan z One World Observatory v New Yorku.

Z blokov domov okolo WTC trčia stavebné žeriavy, ulice lemujú lešenia a živú dopravu podfarbuje hluk stavebných strojov. Stavbári v prilbách sa tu vyskytujú v rovnakom množstve ako turisti.

Hlavným cieľom návštevníkov dolného Manhattanu však zostáva miesto, kde pred 15 rokmi lietadlá riadené teroristami zmenili dve veže WTC na trosky dymiaceho betónu, pokrútenej ocele a sutín.

Centrálnou časťou spomienkového parku sú dva bazény, ktoré stoja v miestach základov zničených „dvojičiek“. Bronzové dosky v okolí nesú mená takmer 3 000 obetí, ktoré útok teroristov pripravil o život.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #New York #Manhattan #WTC