Amsterdam – mesto histórie aj marihuany

„Benátky severu“ majú jedno z najväčších historických mestských centier v Európe. Pochádza ešte zo 17. storočia, z obdobia holandského „Zlatého veku“. V tom čase postavili systém sústredných polkruhových kanálov (gracht), ktorými je Amsterdam známy a odtiaľ pochádza aj jeho prezývka odkazujúca na talianske mesto na vode.

02.10.2016 07:00
Amsterdam Foto:
Nájdu sa aj takí turisti, ktorých do holandskej metropoly láka predaj marihuany v tzv. coffeeshopoch.
debata (5)

V Amsterdame mnoho návštevníkov mieri do Domu Anny Frankovej, na Námestie Dam, kde sa odohrala väčšina historických a dramatických momentov určujúcich historický vývoj mesta, či Múzeum sexu.

Nájdu sa však aj takí turisti, ktorých do holandskej metropoly neláka ani tak architektúra a história, ako skôr (ak nie najmä) predaj marihuany v tzv. coffeeshopoch.

Aj keď oficiálne štatistiky by zrejme len ťažko určili, koľko z celkového počtu návštevníkov sem ťahá práve táto ľahká droga, je jasné, že Amsterdam je magnetom na viac priaznivcov marihuany ročne ako ktorékoľvek iné mesto.

Okrem samotných coffeeshopov však metropola Holandska ponúka aj iné „atrakcie“ priamo spojené s touto drogou:

Múzeum hašiša, marihuany a konope

Toto múzeum skúma históriu a rozmanité použitie konopy siatej. Rastlina má oveľa širšie pole pôsobnosti ako len na výrobu drog. Hašiš a marihuana sa využívajú pri liečbe.

Z konopnej stonky sa získava vlákno, z ktorého sa tká textil a tiež veľmi pevné námorné laná, semená sú zasa vynikajúcim zdrojom životne dôležitých živín.

Toto vzdelávacie múzeum je tiež vhodné pre deti, ktoré sem majú vstup zdarma.

Kolégium marihuany

Toto informačné centrum, ktoré funguje na princípe dobrovoľníctva, je neziskovou iniciatívou. Dala si za cieľ vzdelávať verejnosť o všetkých aspektoch konope.

Personál vysvetlí návštevníkom všetko, čo kedy chceli o marihuane a konope vedieť, a potom nasleduje osobná prehliadka pivničného pestovania konope.

Hotel konope

Tento stredne cenový hotel (noc stojí od 60 eur) v amsterdamskej časti De Pijp poskytuje zákazníkom, ktorí túžia po celistvom marihuanovom zážitku, komplexné služby.

Verný svojmu menu je hotel vybavený konopným posteľným prádlom a prikrývkami, v kúpeľniach čaká na klientov len konopná kozmetika a tematické sú dokonca aj raňajky – podávajú sa konopné rolky a mafiny.

Hotelový bar Hempel Temple (Konopná svätyňa) v konopnej idey len pokračuje ponukou nápojov (alko aj nealkoholických) a tiež občerstvenia.

Reštaurácia Barney's Uptown

Je to v podstate reštaurácia pre fajčiarov hašiša, nachádza sa len cez ulicu od slávneho obchodu Barneys Coffeeshop, niekoľkonásobného víťaza Cannabis Cupu.

Yep the coffee shop

Fotka uverejnená používateľom Marlene (@mdbullock9),

Uptown je teda miesto, kde môžu hostia fajčiť jointy a potom sa pustiť do jedla. Na rozdiel od coffeeshopov sa tu podáva alkohol.

Cannabis Cup

Podujatie sa koná každoročne v novembri už od roku 1987. Je to niečo ako Oskar v pestovaní marihuany a cenu získavajú tie najlepšie produkty zo semien konope.

Cannabis Cup je skôr festival ako nejaká oficiálna ceremónia – program dopĺňa živá hudba, komediálne vystúpenia a výstavu konope výrobkov.

Banka semien

Sensi Seed Bank je najkomplexnejšia semenná banka konope na svete. Má obrovské množstvo zásob a tiež k dispozícii miestnosti na pestovanie týchto rastlín.

Zdroj: Goamsterdam.a­bout.com; Smokingwithsty­le.com; Leaveyourdaily­hell.com

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #marihuana #Amsterdam