Ultramoderný pološtát Hongkong stráži potmehúdsky Budha

Niekoľko mesiacov po tom, ako som sa vrátil z Hongkongu, kde je hustota obyvateľstva podobná mravenisku, zamýšľam sa nad tým, či sa v tomto meste vôbec dá nudiť. Nedá. Napriek tomu, že je veľmi malé, niečo ako „pološtát“ (špeciálne administratívne územie v Číne), je tu dosť toho, čo môžete vidieť a zažiť.

19.09.2016 07:00
Hongkong, mesto, bozk, zaľúbenci, láska,... Foto:
Srdce celého mesta je v Kowloone.
debata

Tí, ktorí si nevedia predstaviť, ako vyzerá najnovšia architektúra, mali by sa dobre okolo seba poobzerať už hneď po pristátí na ultramodernom letisku Chep Lap Kok (赤鱲角機場). Vzniklo „rozobraním“ dvoch malých neobývaných ostrovov. Následne k nemu pribudovali dva unikátne tunely a jeden tajfúnom odolný most. Skrátka, projekt vhodný na nejednu záverečnú diplomovú prácu.

Samotný Hongkong sa rozkladá na viacerých väčších a mnohých malých ostrovoch a pevnine, ktorá hraničí s Čínou. Na každom kúsku sa dá objaviť niečo jedinečné a zaujímavé.

Väčšina ľudí si zrejme predstavuje túto modernú metropolu ako miesto, kde je viac mrakodrapov, ako ulíc. To je pomerne dobrá predstava. V celom meste sa dá nájsť vplyv západnej kultúry, ale aj črty tej tradičnej východnej.

Celkový pohľad na kanál medzi ostrovmi. Foto: Aleš Tvrdý
Hongkong, mesto, mrakodrapy, Celkový pohľad na kanál medzi ostrovmi.

Je to priam dokonalá sieť popretkávaná dejinami a kultúrou. V Hongkongu sú však aj krásne parky plné exotickej zelene a vodných plôch. K tomu určite prispieva aj botanická záhrada, do ktorej je vstup zadarmo.

Ak sa vyberiete na ostrov Lantau, ostanete príjemne šokovaní. Sú tu miesta, kde sa dá pokojne okúpať v mori, poprechádzať po pláži alebo sa len tak túlať po prírode.

Sám som zvedavý, do kedy to takto bude, lebo je známe, že obyvatelia tu žijú v skutočne stiesnených podmienkach a ráta sa každý centimeter.

Ostrov Lantau
Ostrov Lantau
+18Ostrov Lantau

Na ostrove Lantau sa vypína tiež známa socha Budhu v nadživotnej veľkosti, ktorý sa potmehúdsky usmieva s tvárou otočenou smerom k Číne. Okolo postoja sochy sa, samozrejme, točia rôzne domnienky a povery…

A tí, čo to tu s pokojom v prírode nechcú preháňať, môžu zamieriť do miestneho Disneylandu.

Ďalší z ostrovov, ktorý sa hrdí viacerými unikátmi, je Cetral. Tu našlo svoje sídlo mnoho svetových korporácií, ktoré si tu postavili vysoké budovy a tie sa teraz predbiehajú, ktorá bude bližšie k oblakom.

Okrem toho tu nájdete aj komplex svetového výstaviska, kde sa konajú podujatia celosvetového charakteru.

Ostrov Central
Ostrov Central
+16Ostrov Central

Po zaplatení mierneho poplatku a dlhých minútach v rade sa môžete historickou električkou vyviezť k vyhliadke The Peak. Futuristický tvar budovy niekoho nadchne, iného odradí. Mňa jej dizajn až tak neoslovil, ale keď som sa z nej kochal pohľadom na veľkú časť Hongkongu, zabudol som na jej podivné tvary.

Bezplatnú vyhliadku na mesto si môžete vychutnať aj z budovy Bank of China, kde vás ochotne vyvezú výťahom a dožičia tak ďalší uhol pohľadu na hongkonskú panorámu.

Vo večerných hodinách je najlepším miestom na trávenie času okolie Expa. Obzvlášť o 20. hodine, keď sa v protiľahlej časti Kowloon začína každovečerná svetelná šou. Počas nej sa do rytmu hudby roztancujú milióny lúčov umiestnených na budovách.

Svetelná šou Foto: Aleš Tvrdý
Hongkong, ostrov Central, svetelná šou Svetelná šou

Zo striech tých najvyšších mrakodrapov pretínajú tmavú oblohu pestrofarebné lasery a na niektorých budovách svetlá dokonca vytvárajú statické aj pohybujúce sa animácie. Toto je tá pravá novodobá Ázia!

Preprava medzi jednotlivými ostrovmi je dobre organizovaná. Vodné kanály, ktoré od seba oddeľujú malé časti tejto krajiny, spája bohatá a najmä permanentná lodná preprava. Jedna jazda stojí skutočne málo, a tak keď má niekto chuť, môže si dopriať za pár drobných dokonalú prehliadku Hongkongu. Dá sa povedať, že tu môžete absolvovať najlacnejšiu okružnú plavbu na svete.

Posledná časť nášho putovania Hongkongom sa odohrávala priamo v jeho srdci, v starom meste, najstaršej časti Kowloon. Niektoré budovy (aj keď veľa ich nie je) si pamätajú ešte prvých britských námorníkov, ktorí prišli „spasiť“ (v novodobom slovníku zotročiť) pôvodných obyvateľov.

Futuristická architektúra. Foto: Aleš Tvrdý
Hongkong, mesto, Futuristická architektúra.

Azda najznámejšou dominantou je prístavná veža s hodinami, ktorú dnes môžete vidieť v takmer identickej podobe ako na čierno-bielych fotografiách z dávnych čias. Okolo nej sa vinie príjemná promenáda, kde si miestni uctievajú hviezdy podobne ako na hollywoodskom chodníku slávy. To ma opäť utvrdilo, že v Ázii sa dá skopírovať asi všetko.

Ani jedna návšteva Hongkongu by sa podľa mňa nemala zaobísť bez prehliadky svetoznámej ulice Temple Street. Tu si na svoje prídu najmä milovníci tradičnej ázijskej, čínskej a domácej hongkonskej kuchyne.

Ochutnať tu môžete aj kantonské špeciality Kowloonu podľa niekoľko rokov starých receptov. A zrejme práve podľa týchto pochúťok dostal meno aj celý Hongkong, ktorého názov doslovne znamená „Voňavý prístav“.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Hong Kong