Alicante – mesto svetla s príchuťou sangrie je dokonalým spojením nového a starého

Máli sa vám slnka alebo vám leto ušlo akosi prirýchlo a vy ste sa vo víre pracovných povinností nestihli ani vykúpať v mori? Predĺžený septembrový víkend v španielskom Alicante ukojí všetky letné vášne. Teplé more, nekonečné pláže pobrežia Costa Blanca, tapas na tisíc spôsobov v historickom centre, k tomu rioja a usmiati Španieli.

08.10.2016 07:00
Alicante, Španielsko, mesto, hrad Foto: ,
Hrad Svätej Barbory ponúka výhľad na mesto a more zo všetkých strán.
debata

Španieli sa rozprávajú radi a stále. Hlúčiky seniorov postávajú po členky namočení v teplom mori a rozoberajú všetky témy sveta – futbalový zápas, rodinný výlet či najnovšiu telenovelu. Dámy vo veku sa neokúňajú a jedna po druhej odhadzujú vrchnú časť plaviek. Nikto si ich nevšíma, veď, nech odpustia, vyzerajú akosi rovnako…

Domáci chodia k moru radi. Na pieskových plážach sa stretávajú celé rodiny – dedovia sa vo vode bláznia s vnukmi, babičky stolujú na provizórnych bufetových stoloch, ktoré si na pláž priniesli so sebou. Nikto neostane doma.

Ani starý pán, ktorému choroba dovolí prejsť sotva dva kroky, nepríde o pohľad na belasý horizont. Jeho vnučky robia všetko preto, aby ho pohodlne usadili na plátennú stoličku zapichnutú v mori, len kúsok od brehu.

Adele v rytme salsy

Na takmer trojkilometrovej pláži Playa de San Juan je dosť miesta pre každého. Po vybláznení vo vlnách Stredozemného mora sa osviežime v niektorom z priľahlých plážových bufetov. So sangriou v pohári striedavo počúvame šum mora, vášnivo diskutujúcich Španielov a hádame, aký song práve hrajú v rádiu.

Pohľad na hrad z pláže Playa del Postiguet. Foto: Jana Kollárová, Pravda
Alicante, Španielsko, mesto, pláž Pohľad na hrad z pláže Playa del Postiguet.

Obľúbená španielska stanica ponúka zásadne cover verzie notoricky známych skladieb. Hity Beatles či U2 poznávame okamžite, horšie je to s Adele, ktorá v podaní miestnych umelcov dostala akýsi salsovitý nádych.

Už starí Rimania nazývali Alicante Mesto svetla, Lucentum. Biele a plné svetla je mesto na juhovýchode Španielska aj dnes. Rozvoj cestovného ruchu sa v Alicante začal na prelome 50. a 60. rokov minulého storočia, keď začali na dvestokilometrovom pobreží Costa Blanca vyrastať turistické komplexy ako Albufereta alebo Playa de San Juan. Prílev turistov podporuje letisko El Atlet, ktoré leží len desať kilometrov od centra.

Castillo de Santa Bárbara

Hoci autobusová a električková doprava v Alicante funguje, prenajaté auto v niektorej z požičovní ušetrí turistom mnoho času. Mesto sa rozprestiera na 200 m², presun z jedného konca na druhý trvá dvadsať až tridsať minút. S autom sa dá dostať takmer všade, dokonca aj tesne pod hradby Svätej Barbory (Castillo de Santa Bárbara).

Radnica v Alicante.
Prístav v Alicante.
+11Hlúčiky seniorov rozoberajú všetky témy sveta.

Na hrad sa dostanete aj z hlavnej cesty. Nečaká vás žiaden namáhavý výstup po schodoch, vchod v skale oproti prístavu Puerto Deportivo ukrýva tunel smerujúci k výťahu. Stačí zaplatiť 2,70 eura a nastúpiť. Hrad má tri úrovne postavené v rozličných obdobiach. Každá ponúka výhľad na mesto a more zo všetkých strán.

Až z výšky 166 metrov pochopíme, v akom veľkom a rýchlo sa rozvíjajúcom španielskom meste sa nachádzame. Už sa nečudujeme povesti, ktorá hovorí, že je to posledné miesto na zemi, kde sa zastavili maurské duše cestou do raja. Keď sa na hrad pozeráte z pláže Playa del Postiguet, môžete vidieť skalný útvar ktorý pripomína maurskú tvár.

Hrad Svätej Barbory je jednou z najväčších stredovekých pevností Španielska. Žili tu Gréci, Feničania, Rimania aj Kartáginci. Od ôsmeho storočia patril Maurom, ktorí dali mestu súčasný názov. Dôležitý orientačný bod mesta stojí na skalnatom vrchole Mount Benacantil.

Na promenáde sa nakupuje aj tancuje

Po zostúpení z hradu sa zastavíme v prístave. Historická loď Santisima Trinidad, ktorá slúžila 35 rokov španielskemu námorníctvu a nakoniec ju potopila bitka pri Gibraltári, skrýva v podpalubí múzeum námorníkov a pirátov.

Na promenáde Explana de España sa nakupuje aj... Foto: Jana Kollárová, Pravda
Alicante, Španielsko, mesto, Explana Na promenáde Explana de España sa nakupuje aj tancuje.

Osvieženie v horúcom dni nájdeme v jednej z reštaurácií lemujúcich polkilometrovú promenádu Explanada de España. V tieni vysokých paliem a na vlniacej sa mozaikovej dlažbe (je vyskladaná až zo šesť a pol milióna mramorových trojfarebných minidlaždíc), si každý deň rozkladajú svoje stánky obchodníci s ručnými výrobkami.

Kúpite si strieborné náušnice a prsteň, malú koženú kabelku, náramok či prírodnú kozmetiku? Alebo si odnesiete vlastný portrét namaľovaný pouličným umelcom či spomienku na prvé kroky salsy v náručí elegantného seňora? To všetko ponúka Explanada de España.

Alicante je spojením nového a starého. Baroková radnica z 18. storočia, pôvodne gotická Bazilika Svätej Márie (Concatedral de Santa María) s barokovou fasádou a baroková katedrála svätého Mikuláša (Concatedral de San Nicolás) sú návratom do minulosti, vysoké obytné a funkčné budovy reprezentujú rýchly rozvoj mesta. Prvky moderny sa niekedy až nemilosrdne zarezávajú do starých budov, keď stredoveký múr zdobí ťažká oceľová brána s elektronickým vrátnikom…

K najautentic­kejšiemu miestu – k štvrti El Barrio de Santa Cruz vedie zopár schodov. V úzkych uličkách sa skrývajú pestrofarebné domčeky zdobené kvetmi a nápismi. Sivovlasé obyvateľky starej štvrte vášnivo gestikulujú na priedomí, ich polovičky sú zaujaté hrou podobnou Človeče, nehnevaj sa, ktorú si rozložili na malom stolíku priamo na ulici.

Pod rozprávkovým fikusom

Chcete sa v Alicante dobre najesť? Pomôže vám aplikácia Trip Advisor alebo stavte jednoducho na intuíciu. Typická paella má sto rôznych chutí, ale tú najlepšiu vám určite nepripravia v turistickej reštaurácii s dokonale prestretými stolmi.

Storočné stromy fikusu s pokrútenými koreňmi by... Foto: Jana Kollárová, Pravda
Alicante, Španielsko, mesto, fikus, stom Storočné stromy fikusu s pokrútenými koreňmi by uspeli v akomkoľvek rozprávkovom filme.

Tam, kde sedia domáci, je tá správna adresa! Gumený obrus, aký má babka z myjavských kopaníc na stole v chalupe, nás autenticky láka na večeru, rovnako ako dobrá nálada mladých majiteľov reštaurácie. Paella s morskými potvorkami chutila tak, že sa žiadalo povedať: Una más! (Ešte jednu!)

Na záver sme zvládli už len jedno – sadnúť si do kaviarne Soho v strede Rambly de Méndez Núñez pod storočné stromy fikusu, ako vystrihnuté z rozprávky. Je takmer polnoc, v ľahučkých šatách popíjame šťavnatú rioju, pozorujeme okoloidúcich a s úsmevom odmietame čudné stojany na ovocie, ktoré ponúka vyškerený pouličný černošský predavač s pokrikom: You love my business, I love your money! Hasta luego Alicante! Dovidenia Alicante!

Alicante

  • Prístavné mesto v Španielsku, v autonómnom spoločenstve Valencia.
  • Rok vzniku: 324 p. n.l.
  • Rozloha: 201,3 km²
  • Populácia: 328 648 (2015)

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Španielsko #tapas #paella