Socha slobody dostane väčšie múzeum, bude aj domovom pre vtáky

Návštevníci newyorskej Sochy slobody sa do troch rokov dočkajú novej atrakcie. Neďaleko ikonickej vyhliadkovej sochy bude stáť múzeum, ktoré nahradí doterajšiu skromnú expozíciu v útrobách jej piedestálu.

07.10.2016 13:38
debata
zväčšiť Návrh nového múzea pri Soche slobody. Foto: SITA/AP
Socha slobody, múzeum, plán Návrh nového múzea pri Soche slobody.

Projekt za 70 miliónov dolárov predstavili jeho tvorcovia spolu s newyorskými úradmi, uviedla agentúra AP.

Budova zo skla a betónu, akoby vyrastajúca priamo zo zemského povrchu a so strechou pokrytou trávou, bude v roku 2019 stáť vedľa sochy a veľkosť súčasného múzea prevýši trojnásobne.

Objekt bude slúžiť okrem iného ako múzeum histórie Sochy slobody a okrem toho sa v jeho sieňach budú striedať rôzne výstavy.

Architekt Nicholas Garrison navrhol budovu, ktorá podľa neho nemá vizuálne konkurovať samotnej soche a nebude prvou vecou, ​ktorú návštevníci uvidia po priplávaní na ostrov Slobody.

„Chceli sme si byť istí, že naša budova nebude prekážkou v tomto zážitku,“ povedal Garrison médiám s odkazom na hlavný cieľ turistov, ktorých k pamiatke každoročne priplávajú viac ako štyri milióny.

Na novej stavbe na prvý pohľad zaujme vysoké vonkajšie schodisko, ktoré povedie až na strechu s terasou.

Jej trávnatý povrch má podľa predstáv tvorcov slúžiť ako domov pre sťahovavé vtáctvo. Garrison dúfa, že sa stavbe podarí navodiť dojem, že ide o pokračovanie miestneho zeleného parku.

debata chyba
Viac na túto tému: #New York #múzeum #Socha slobody