Kristus Spasiteľ oslavuje 85 rokov. Je jedným z nových siedmich divov sveta

Pred 85 rokmi, 12. októbra 1931, odhalili na hore Corcovado v Riu de Janeiro obriu sochu žehnajúceho Krista Spasiteľa. K druhému najväčšiemu brazílskemu mestu patrí rovnako neodmysliteľne ako slávna pláž Copacabana alebo každoročný festival samby.

11.10.2016 14:06
Brazília, Rio de Janeiro, socha Krista... Foto: ,
Socha Krista Vykupiteľa (Spasiteľa) sa týči nad zátokou Guanabara v brazílskom Riu de Janeiro.
debata (1)

V júli 2007 ju zaradili do novodobého zoznamu siedmich divov sveta a od roku 2012 je zapísaná na zozname svetového kultúrneho dedičstva UNESCO.

Základný kameň sochy položili v apríli 1922 pri príležitosti stého výročia vyhlásenia nezávislosti krajiny. Nasledujúci rok v architektonickej súťaži vybrali projekt brazílskeho inžiniera Heitora da Silvu Costu. Socha samotná je však dielom francúzskeho sochára Paula Landowského.

Najznámejší symbol Ria Foto: SHUTTERSTOCK
Rio de Janeiro, Brazília, socha Krista, Kristus, olympiáda 2016, LOH, Najznámejší symbol Ria

Práce na stavbe monumentu sa začali v roku 1926, o päť rokov neskôr ho dokončili. Vnútro tvorí železobetónová konštrukcia, ktorá je zvonku obložená plášťom z mastenca. Tento mimoriadne mäkký minerál dodáva Kristovi matne bielu farbu.

Oproti pôvodným očakávaniam sa 30 metrov vysoká socha nestala ani tak pútnickým miestom, ako skôr turistickou atrakciou. Z vyhliadkovej terasy na jej úpätí sa totiž ponúka jeden z najkrajších pohľadov na Guanabarskú zátoku a Rio de Janeiro.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Rio de Janeiro #socha #Ježiš Kristus