Zbohom, Káhira! Egypt si postaví nové hlavné mesto. Tu sú plány, bude mať 1250 mešít

Hovorilo sa o ňom už dlhšie, no teraz konečne dostáva megaprojekt úplne nového hlavného mesta Egypta jasnejšie kontúry. Výstavbu moderného veľkomesta, ktoré má nahradiť Káhiru, sa totiž z veľkej časti rozhodli financovať čínski developeri.

17.10.2016 07:00
debata (19)

Spoločnosť The China Fortune Land Development Company (CFLD) po rokovaní s egyptským prezidentom Abdalom Fatahom Sísím oznámila, že plánovanému mestu, ktoré ešte zatiaľ nedostalo názov, poskytne 20 miliárd dolárov (vyše 18 miliárd eur).

Táto investícia nadväzuje na záväzok inej čínskej štátnej firmy, ktorá Egyptu už skôr prisľúbila 15 miliárd dolárov. Účet za prvú fázu výstavby sa odhaduje na 45 miliárd dolárov.

Záujem a vôľu zapojiť sa prejavili aj iné spoločnosti – indická firma údajne plánuje v metropole postaviť rozsiahle medicínske centrum a univerzitu, ďalšia spoločnosť zo Saudskej Arábie sa podujala vybudovať takmer 13 hektárový komplex mešít a islamského múzea.

Metropoly sťahovali aj iné krajiny

Severoafrická krajina sa začala s myšlienkou výstavby náhradnej metropoly pohrávať už dávnejšie a svoju ideu oficiálne predstavila v marci 2015. Inšpiráciu našla napríklad v Kazachstane, ktorý v roku 1997 zamenil dovtedajšie hlavné mesto Almaty za novovybudovanú Astanu.

Egyptská vláda chce svojím nevšedným plánom vyriešiť problémy, ktoré dlhodobo trápia Káhiru – preľudnenosť mesta, vysoký stupeň znečistenia a neustále stúpajúce ceny nehnuteľností. Nová metropola by mala poskytnúť viac a krajšie miesta pre život a prácu, ale aj vyjadrovať národného ducha a zabezpečiť dlhodobý udržateľný rast.

Mesto s rozlohou 700 kilometrov štvorcových a s 25 špeciálnymi obvodmi, ktoré má vyrásť v púšti, 45 kilometrov južne od Káhiry, na polceste k Suezskému prieplavu, bude zároveň novým sídlom vlády.

Eiffelovka, mešity, megapark

Podľa vízií bude v porovnaní s doterajšou metropolou omnoho grandióznejšie – jeho päť miliónov obyvateľov (tento počet by však mal skoro vzrásť na sedem miliónov) bude bývať v 21 obytných štvrtiach s inteligentnými domami, k dispozícii budú mať 1250 mešít, 663 nemocníc a kliník.

V centre mesta vyrastú mrakodrapy a vysoký pamätník, ktorý by sa mal ponášať na Eiffelovu vežu a Pamätník Georgea Washingtona.

Turisti si budú môcť vybrať zo 40 000 hotelových izieb a poprechádzať sa v najväčšom mestskom parku na svete – mal by byť dvakrát väčší ako newyorský Central Park. Oddych a zábavu poskytne niekoľko umelých jazier aj hlavný zábavný park štyrikrát väčší ako Disneyland.

Študenti sa budú rozhodovať medzi dvoma tisícami vzdelávacích inštitúcií a svoje zručnosti uplatňovať v technologickom a inovatívnom parku, vznikne aj konferenčné centrum k 5000 sedadlami. V pláne je tiež 90 kilometrov štvorcových solárnych fariem, železničné spojenie s Káhirou a nové medzinárodné letisko.

Úspech, či ďalšie mesto duchov?

Výstavba metropoly je už teraz v plnom prúde. Podľa egyptských novín Al-Ahram začali inžinieri pracovať na infraštruktúre, vrátane mostov a 210 kilometrov ciest. Prvá etapa, ktorú chcú dokončiť do piatich rokov, bude zahŕňať výstavbu vládnych budov a obytných blokov.

V kontraste s optimizmom úradov sa objavili aj kritické hlasy. Odporcovia megaprojektu sa obávajú, že novú metropolu postihne rovnaký osud ako osem satelitných mestečiek, ktoré sa začali budovať okolo Káhiry.

Napriek (alebo kvôli) vysokým investíciám ostali nedostavané a neobývané, takže teraz sa ponášajú skôr na mestá duchov ako na čulé štvrte mladých káhirských rodín, ktoré si drahé moderné bývanie jednoducho nemohli dovoliť.

Niektoré miestne neziskové organizácie vidia problém v správe egyptských miest, ktorý nevyrieši výstavba novej metropoly. Kritizujú najmä nedostatočné zabezpečenie prístupu štvrtí k odpadovým službám. Najprv treba zlepšiť manažment existujúcich miest, až potom stavať nové, navrhujú.

Zdroj: Thecapitalcai­ro.com; Egyptianstreet­s.com; Cnn.com; Wikipedia.org; Independent.co­.uk; Bbc.com; Usatoday.com

19 debata chyba
Viac na túto tému: #Egypt #Káhira #nové hlavné mesto