Tu si nedoprajete ani hotdog. Rebríček najdrahších miest sveta

Sú miesta, kde sa turista spod Tatier cíti ako kráľ, všetky ceny sú nízke, a tak sa počas dovolenky pokojne oddáva výhodným nákupom. Inde by však s priemerným slovenským platom veľmi nepochodil.

26.10.2016 07:00
Singapur, stromy, Foto: ,
Singapur
debata

Nedávny prieskum, ktorý viedla nezávislá britská výskumná organizácia Economist Intelligence Unit (EIU), ukázal, ktoré mestá sveta sú vo všeobecnosti najdrahšie. Štúdia Náklady na život naprieč krajinami 2016 ukázala, že na najvyššie cenovky sú zvyknutí v mestskom štáte Singapur.

Výročná správa porovnávala ceny desiatok produktov a služieb v 133 mestách sveta na polročnej báze. Posvietila si na 400 cenoviek vyše 160 rôznych produktov a služieb, vrátane potravín, oblečenia, nájomného, dopravy, súkromných škôl či nákladov na dovolenku.

Singapur sa podľa EIU dostal na čelo rebríčka najmä kvôli astronomicky vysokým nákladom na dopravu v meste. Kúpa auta a jeho šoférovanie je v meste nesmierne finančne náročné, v priemere zaplatia singapurčania za individuálnu dopravu takmer trikrát viac ako obyvatelia New Yorku.

Ázijský mestský štát bol podľa štúdie najdrahším už tretí rok po sebe, rozdiel medzi švajčiarskym Zürichom, ktorému prvenstvo patrilo predtým, sa neustále zmenšuje. Prvé tri priečky rebríčka už niekoľko rokov dopĺňa druhý respektíve tretí Hongkong.

Zvyšné miesta top desiatky patria Ženeve, Parížu, Londýnu, New Yorku, Kodani, Soulu a Los Angeles.

Na opačnej strane rebríčka, ktorý EIU vytvára viac ako 30 rokov, sa nachádza najlacnejšie mesto – metropola Zambie Lusaka. Pred ním, na 132. mieste, sa nachádza indické mesto Bangalore, o miesto vyššie je Bombaj, ďalej pakistanské Karáčí, indické Chennai, Alžír, kazachstanské Almaty, Naí Dillí, Caracas a na 123. mieste je sýrsky Damask.

Zdroj: Eiu.com; Cntraveler.com; Cnn.com; Worldwidecosto­fliving.com

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #cena #drahé