Prvý pomník krutému cárovi Ivanovi Hroznému budí v Rusku zmiešané reakcie

Jeden z najkrutejších ruských panovníkov, cár Ivan Hrozný, má od piatka svoj prvý pomník v Rusku. Jazdeckú sochu slávnostne odhalili v stredoruskom meste Orjol, ktoré vzniklo na cárov príkaz v roku 1566 ako pevnosť chrániaca južné hranice vtedajšieho Ruska.

15.10.2016 13:00
debata (32)

Za pomník sa zasadzoval miestny gubernátor aj ruský minister kultúry, časť miestnych obyvateľov však podľa serveru Newsru.com neustáva v protestoch.

„Pripomíname si tým nielen cára a vojvodcu, ale aj uznávame kontinuitu všetkých etáp našich dejín,“ uviedol minister kultúry Vladimir Medinskij, ktorý sa však na odhalení pomníka osobne nezúčastnil.

Medinskij sa zasadzuje o cárovu „rehabilitáciu“, keďže bol aj autorom reforiem a tvorcom profesionálnej armády, ako aj kvôli „odvážnym krokom na posilnenie jednoty ruského štátu“.

Ivana Hrozného by sme podľa ministra nemali porovnávať s humanistom typu Matky Terezy, no s vtedajšími európskymi vládcami: veď za Bartolomejskej noci v Paríži bolo zabitých 30 000 hugenotov, zatiaľ čo za cárovho panovania vraj prišlo o život len ​​3 000 až 7 000 ľudí.

Niektorí historici však cárovi prisudzujú najmenej dvojnásobný počet obetí, a to len pri potláčaní vymyslenej vzbury v Novgorode. Niekoľkodňový „pogrom“ pod cárovým osobným velením, s mučením a topením tisícov ľudí, zničil niekdajšiu mestskú republiku – kolísku ruskej demokracie. S Ivanovým menom sa spája nastolenie samoděržavnej despocie v Rusku.

Zriadeniu pamätníka niekoľkokrát zabránili miestni aktivisti, protestujúci proti kontroverznej historickej postave aj spornému umiestneniu sochy vedľa chránených historických pamiatok.

Nakoniec cárova socha stojí hneď pri pravoslávnej katedrále, ktorej fresky zachytávajú aj cára. Na ceremónii sa zúčastnil aj vodca motorkárskeho klubu Noční vlci Alexander Zaldostanov.

32 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Pomník #socha