Až 8 000 živočíchov aj noc medzi žralokmi ponúkne nové obrie akvárium AquaRio

Najväčšie akvárium v ​​Južnej Amerike otvoria budúci mesiac v brazílskom Riu de Janeiro. Atrakciu, ktorá dostala meno AquaRio, tvorí päťposchodový komplex v miestnom prístave.

20.10.2016 14:00
akvárium, Čína Foto: ,
Akvárium v Číne (ilustračné foto).
debata

Zahŕňa 28 obrích nádrží spojených priehľadnými tunelmi, v ktorých bude plávať zatiaľ 3000 kusov a 350 druhov morských živočíchov. Celková kapacita komplexu je podľa jeho internetových stránok 8000 živočíchov.

V obrovskom akváriu s celkovým objemom 4,5 milióna litrov si budú návštevníci pripadať, ako keby sa prechádzali po morskom dne.

Komplex, ktorý otvorí svoje brány 9. novembra, ponúkne tiež „nocľah s žralokmi“. Odvážnejší návštevníci dostanú skafander a budú si môcť s malými žralokmi aj zaplávať.

Hneď vo vstupnej hale ľudia zbadajú pri strope visiacu kostru veľryby dlhú vyše 13 metrov, ktorú námorníci vylovili v miestnom prístave pred dvoma rokmi. Veľryba, vážiacia 37 ton, sa zrejme zrazila s loďou, pretože jej chýba plutva.

Prvé oddelenie obrieho akvária je plné nebezpečných rýb, ako sú raje či krídlovce ohnivé. Hlavnou atrakciou je priehľadný tunel, dlhý 20 metrov a široký dva metre, obklopený žralokmi.

„Predpokladáme, že by tu deti od šiestich rokov mohli s rodičmi stráviť noc, aby mali pocit, že sa ocitli na dne oceánu,“ povedal agentúre EFE šéf akvária, morský biológ Marcelo Szpilman.

AquaRio ponúkne spočiatku 3 000 rýb, vrátane štyroch desiatok žralokov. Chýbať nebude ani žralok fúzatý, ktorý môže dorastať do dĺžky až 4,3 metra. Deväťdesiat percent druhov pochádza z brazílskeho pobrežia, asi piatim z 350 v ňom vystaveným druhov hrozí vyhynutie.

Obrie akvárium sa na ploche 26 000 metrov štvorcových budovalo štyri roky, stálo 130 miliónov brazílskych realov (asi 37 miliónov eur) a financovali ho súkromníci. Otvorené má byť sedem dní v týždni a za hodinu môže pojať až 1 000 ľudí. Jeho prevádzkovatelia očakávajú v prvom roku asi milión návštevníkov.

Najväčšie akvárium sveta otvorili v novembri 2012 v Singapure. V nádržiach s objemom 45 miliónov litrov ponúka 100 000 morských živočíchov z viac ako osemsto druhov.

Najväčšie európske akvárium je od roku 2009 v Istanbule a žije v ňom vyše 10 000 živočíchov v nádržiach s objemom 6,8 milióna litrov.

debata chyba
Viac na túto tému: #akvárium