Barbarstvo mučenia alebo 54 odtieňov bolesti: Výstava v Bratislave – nič pre jemnocitných

Premyslené a veľmi účinné. Niektoré z 54 nástrojov dokonca vyzerajú ako moderné umelecké diela, ale len kým sa neukáže, na čo slúžili. Na vynútenie priznania, či už bol neborák vinný, alebo nie. Výstava Barbarstvo mučenia v bratislavskej Starej radnici nie je nič pre krehké duše.

07.11.2016 07:00
debata
Pás cudnosti sa používal, ak manžel na dlhšie... Foto: Ivan Majerský, Pravda
Barbarstvo mučenia, výstava, mučenie, mučiace nástroje Pás cudnosti sa používal, ak manžel na dlhšie opúšťal domov, najčastejšie keď šiel napríklad do vojny. Niektoré ženy si samy žiadali pásy pre vlastnú ochranu.

Nedajte sa pomýliť nežnými názvami ako halena pokánia či norimberská panna. A to sa halena pokánia, zvaná tiež plášť kajúcnikov, používala ako trest v menej závažných prípadoch. Šlo o košeľu (alebo plášť) z veľmi hrubého a drsného jutového materiálu s našitým krížom.

Potrestaný musel v tomto odeve putovať buď na určené pútnické miesto, alebo sa v ňom zúčastniť na omši či inej slávnosti. V čase nosenia potupného odevu sa mal hriešnik kajať za svoje činy a obnoviť svoju vieru v boha. Potrestaní nosili aj ťažké ružence s perlami zo železa alebo z kameňa.

Za hašterenie husle hanby

Na výstave sa dozviete, že používanie zvláštnych rúch spolu s ružencami a mitrami bolo bežné v stredovekom Španielsku, najmä počas príležitostí známych ako autodafé. Odsúdenci museli prechádzať v sprievode popred divákov oblečení v rúchach, na ktorých boli namaľované motívy zodpovedajúce závažnosti zločinu.

Cirkev za účasť divákov na autodafé ponúkala odpustky na 40 dní a 40 nocí! Hrozivo znie informácia, že aj keby nedostali za účasť také vysoké odpustky, ľudia na tieto akcie chodili vo vysokom počte. Ako vidno, škodoradosť má hlboké korene.

Stolička bosoriek sa používala všade, ale najmä...
Škripec sa uplatňoval v mučiarňach v celej Európe.
+14Škripec sa uplatňoval v mučiarňach v celej Európe.

Pozoruhodné tiež je, ako si v stredoveku zakladali na dôstojnosti. Už samotný verejný posmech bol trestom. Zlomyseľné a hašterivé ženy, ktoré spôsobovali verejné pohoršenie, trestali napríklad „husľami hanby“. Ženy, ktoré sa nevhodne obliekali, mohli odsúdiť aj na nosenie masky hanby. Tie bývali veľmi bohato zdobené a boli jedinečnými dielami svojich tvorcov, remeselníkov.

V Iráne zasa napríklad v 18. storočí ako ľahší trest za vyvolávanie hádky, rušenie pokoja či nadávanie používali trestanie píšťalou. Nástroj previnilcovi dali okolo krku a prsty mu upevnili do špeciálneho držadla. Ako dlho musela osoba trest „píšťaly“ znášať, záviselo od závažnosti previnenia. A rovnako trestali aj zlých hudobníkov, ktorí svojou produkciou urážali uši vznešených poslucháčov.

Trón radšej nie

Zatiaľ sme stále pri miernych trestoch, ale naši predkovia boli pri mučení či popravovaní vynaliezaví. Poprava sekerou, známa na celom svete, bola v stredoveku určená len šľachticom. „Obyčajných“ ľudí popravovali okázalejšími a drastickejšími spôsobmi. Sekeru nahradil meč, neskôr gilotína.

Stolička bosoriek sa používala všade, ale najmä... Foto: Ivan Majerský, Pravda
Barbarstvo mučenia, výstava, mučenie, mučiace nástroje Stolička bosoriek sa používala všade, ale najmä v Rakúsku.

Na výstave sa tiež dočítate, že kliešte a nožnice rôznych druhov sa používali ako základné mučiace nástroje. Obyčajne sa pred použitím rozpálili na ohni až do biela… Iste tušíte, čo nasledovalo, podrobnosti nájdete v múzeu, my len prezradíme, že mimoriadne ostré formy sa používali pri mučení zradcov a sprisahancov.

Vo všetkých mučiarňach v Európe sa tiež našiel škripec – v zásade ide o dlhú dosku či stôl, na ktorý mučenú osobu položili a znehybnili. Potom ju naťahovali a „zoštíhľovali“. Naťahovaním sa dalo telo obete predĺžiť až o 30 cm, potom sa obyčajne roztrhlo.

To, čo nám znie brutálne, bolo v stredoveku najbežnejším spôsobom mučenia. Považovali to dokonca za ľahšie mučenie, ktorým sa vyšetrovanie len začínalo. Utrpenie sa mohlo zvýšiť použitím nástroja zvaného „bosorácky pavúk“. Nie, radšej ho nebudeme bližšie popisovať.

Obľúbený trest, najmä pre bosorky v stredovekom Francúzsku, zasa bola poprava rozpílením tela. To isté hrozilo aj osobám obvineným z homosexuality.

Škripec sa uplatňoval v mučiarňach v celej Európe. Foto: Ivan Majerský, Pravda
Barbarstvo mučenia, výstava, mučenie, mučiace nástroje Škripec sa uplatňoval v mučiarňach v celej Európe.

V stredoveku boli ľudia obzvlášť sarkastickí, ako inak by mohli pomenovať mučiaci nástroj „trón“? Tento druh praniera podobný stoličke, do ktorého obeť vložili dolu hlavou a nohy jej upevnili kusmi dreva, uprednostňovali sudcovia „dodržiavajúci zákony“.

Zákon totiž v niektorých prípadoch povoľoval len jedno kolo výsluchu s mučením, až kým sa obvinený nepriznal. Použitie trónu sa považovalo za jedno kolo výsluchu, aj keby výsluch trval niekoľko dní. Často pritom počas vyšetrovania používali aj opaľovanie mučeného do biela rozpálenými železnými nástrojmi…

S pannami to nebolo ľahké

V Starej radnici uvidíte železnú topánku, ktorá nohu odsúdenca zmenšila aj o šesť čísel, ale aj železnú pannu. To druhé je nemeckým vynálezom, preto sa jej hovorí aj norimberská panna. Zvonka totiž pripomína bavorské dievčatá. Odsúdenca uzavreli do plášťa dutej železnej figuríny s niekoľkými ostrými hrotmi na vnútornej strane, ktoré nešťastnú obeť prepichali.

Norimberská panna s hrotmi vnútri zabezpečila... Foto: Ivan Majerský, Pravda
Barbarstvo mučenia, výstava, mučenie, mučiace nástroje Norimberská panna s hrotmi vnútri zabezpečila dlhé a bolestné umieranie.

Hroty však boli umiestnené tak, aby nezasiahli nijaký životne dôležitý orgán – čím sa zaistilo dlhé a bolestné umieranie previnilca.

Prvá správa o poprave pomocou železnej panny je z roku 1515. Gustav Freytag v Obrazoch z nemeckej minulosti opisuje potrestanie falšovateľa, ktorý žil v železnej panne ešte tri dni, hoci trpel hroznými kŕčmi.

Občas sa však mučeniu vystavovali ľudia aj dobrovoľne. Veď čím iným než mučiacim nástrojom bol pás cudnosti? Bez nebezpečných následkov bolo jeho použitie možné len na pár dní, no tradične sa uplatňoval, ak manžel na dlhší čas opúšťal domov, napríklad išiel do vojny.

Inokedy ho ženy používali na cestách ako ochranu pred znásilnením. Ostré kovové hrany pásu prinášali nebezpečenstvo zarezávania do kože a spôsobenia infekcie. Pri vtedajšej hygiene asi tušíte, ako sa to skončilo. Ak nie, alebo ak chcete vedieť viac, hurá do Starej radnice.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #výstava #mučenie