Prejdite sa virtuálne historickými Košicami a Budapešťou

Virtuálny sprievodca históriou bude výsledkom spolupráce partnerov z Košíc a Budapešti a prispeje k rozvoju a propagácii kultúrneho dedičstva na oboch stranách hranice. Informovala o tom hovorkyňa Košíc Linda Šnajdárová.

11.11.2016 13:00
virtuálny vzťah, láska cez internet, internet Foto:
Ilustračné foto.
debata (1)

V rámci projektu cezhraničnej spolupráce Slovensko – Maďarsko bude vytvorený spoločný archívny informačný systém – spoločná centralizovaná evidencia zdigitalizovaného archívneho dedičstva a po prvýkrát budú verejnosti sprístupnené cenné archívne materiály online, a to prostredníctvom nového produktu s názvom Virtuálny sprievodca históriou.

Zámerom spolupráce mesta Košice, Národného archívu v Budapešti a košického arcibiskupstva Rímskokatolíckej cirkvi je prezentovanie kultúrno-historických hodnôt s využitím archívnych prameňov a zbierok, čo prispeje k zvýšeniu turistickej atraktivity východoslovenského a severomaďarského regiónu.

V súčasnosti je bohatá zbierka hodnotných archívnych fondov prístupná len úzkej skupine historikov a bádateľov.

„Vôbec po prvýkrát sa bude môcť verejnosť dostať k cenným materiálom pomocou interaktívnych internetových služieb. Prostredníctvom mobilnej aplikácie Virtuálny sprievodca históriou budú mať turisti aj obyvatelia miest možnosť porovnať históriu a architektúru vybraných pamiatok v historickom centre. Záujemcovia si pozrú mesto a pôvodnú architektúru a online sa tak dostanú do minulosti,“ informovala Šnajdárová.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Košice #Budapešť #virtuálna prehliadka