Rím znova otvoril Circus Maximus. Zažil únos žien aj koncert Rolling Stones

Po šiestich rokoch usilovnej práce archeológov a reštaurátorov sa v Ríme verejnosti sprístupní starorímsky štadión Circus Maximus, ktorý predstavuje jedno z najväčších antických nálezísk svojho druhu, napísala agentúra Reuters.

18.11.2016 13:19
Circus Maximus, Rím, Taliansko, Virginia Raggi Foto: ,
Starostka Ríma Virginia Raggiová v starobylej lokalite Circus Maximus.
debata

Na území, ktoré je 600 metrov dlhé a 140 metrov široké, sa v období starovekého Ríma konali preteky vojnových vozov. Podľa niektorých údajov Circus poňal až 320 000.

Archeológovia na mieste starorímskej pamiatky odhalili dláždenú cestu, pozostatky obchodov, latríny a kus oblúka, ktorý bol postavený na počesť cisára Tita.

„Myslíme si, že oblasť, ktorú sme reštaurovali, bola predtým veľmi rušná,“ povedal pracovník rímskeho úradu ochrany kultúrneho dedičstva Claudio Parisi Presicce.

Circus Maximus Foto: SITA/AP, Gregorio Borgia
Circus Maximus, Rím, Taliansko, Circus Maximus

Presicce tvrdí, že vo 2800 rokov starom Circu sa odohrali významné, hoci násilné etapy rímskych dejín. V tejto súvislosti pripomína napríklad legendu o únose Sabíniek. Podľa nej zakladateľ Ríma Romulus usporiadal veľkolepé hry, na ktoré pozval okolité obyvateľstvo vrátane susedov Sabínov a ich manželiek.

Bola to však pasca: keďže bol v Ríme nedostatok žien, nechal Romulus Sabínky uniesť svojimi mužmi, ktorí si ich potom vzali za manželky. Potomkovia Rimanov a Sabínek vraj potom mesto vybudovali.

Circus Maximus Foto: Reuters, MAX ROSSI
Circus Maximus, Rím, Taliansko Circus Maximus

Na mieste, kde stojí Circus Maximus, za vlády cisára Nera podľa Precicceho vypukol tiež šesťdňový veľký požiar Ríma, o ktorom napísal významný rímsky historik Tacitus.

Antický štadión doteraz lákal predovšetkým psíčkarov a nadšencov behu. V roku 2014 sa na mieste konal koncert kapely Rolling Stones. Očakáva sa, že otvorenie pamiatky priláka mnoho návštevníkov.

Circus Maximus Foto: SITA/AP, Gregorio Borgia
Circus Maximus, Rím, Taliansko Circus Maximus
debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #Rím