Vianočné trhy vyberajte podľa chuti. Aké sú v Maďarsku či Rakúsku?

Výzdoba vyrážajúca dych, vianočná hudba, festivaly, čerti aj anjeli. K tomu všetkému ako najlákavejší bonus – gurmánske špeciality tej-ktorej krajiny. Navštíviť vianočné trhy sa oplatí. Vyberiete si?

21.11.2016 07:00
debata

Milujete hudbu? – Salzburg, Rakúsko

Krajšia kulisa než historické centrum Mozartovho mesta pre tradičné alpské vianočné trhy ani neexistuje. Štartujú 17. novembra a trvajú do 26. decembra. Okolo Mikuláša sa uličkami Starého mesta preháňa množstvo čertov omotaných reťazami, ktorí sa starajú o zábavu detí aj turistov.

Salzburg, Rakúsko Foto: SHUTTERSTOCK
Salzburg, Rakúsko, Vianoce, vianočné trhy, svetlá, stánky, predaj Salzburg, Rakúsko

Salzburg je mestom hudby, a tak si práve jej milovníci prídu na svoje aj v čase predvianočnom. Adventné spevy, senerády a koncerty s vianočnou tematikou zasvätia turistov do alpských vianočných zvykov.

A kto má chuť, môže sa vydať po stopách najznámejšej vianočnej piesne Tichá noc, svätá noc. Po prvý raz zaznela v roku 1818 na vianočnej omši v kostolíku v Oberndorfe, neďaleko Salzburgu.

Za zmienku stojí aj slávny Ježiškov trh, ktorého história siaha do 15. storočia, na ktorom sa v bielo-zlatej nebeskej róbe, s kučeravými vlasmi a krídlami z peria zjaví Božie dieťa s anjelmi – vždy podvečer počas štyroch sobôt pred Vianocami.

Žiarivý či moderný? – Paríž, Francúzsko

V Paríži nájdete hneď niekoľko vianočných trhov. Na jednej z najznámejších ulíc sveta, na Champs-Élysées, sa každoročne objaví 200 stánkov ponúkajúcich nielen francúzske špeciality, ale aj umelecké predmety s motívom Vianoc. Vyše dva a pol kilometra sa tiahnuce trhy osvetľuje milión úsporných svetielok.

Paríž, Francúzsko Foto: SHUTTERSTOCK
Paríž, Vianoce, vianočné trhy, svetlá, ulica, Paríž, Francúzsko

Tento rok môžu turisti v rámci trhov navštíviť aj tridsať workshopov, kde ich naučia vyrábať originálne darčeky. Trh môžete navštíviť v termíne od 11. novembra do 8. januára.

Ak už v tomto čase zavítate do Paríža, nedajte si ujsť ani trh v modernej štvrti La Defense, ktorý patrí k najnavštevo­vanejším. V porovnaní s trhom na Champs-Élysées je oveľa väčší, ponúka až 350 stánkov (od 17. novembra do 27. decembra).

Festival vianočných štól – Drážďany, Nemecko

História vianočného trhu v Drážďanoch sa začala písať v roku 1434. Ak sa ho rozhodnete v termíne od 24. novembra do 24. decembra navštíviť, zažijete na vlastnej koži trh s najdlhšou tradíciou v Nemecku.

Drážďany, Nemecko Foto: SHUTTERSTOCK
Drážďany, Nemecko, Vianoce, vianočné trhy, kolo, koleso, kolotoč, stánky, svetlá, Drážďany, Nemecko

Špeciálny je najmä pre svetoznáme vianočné štóly, ktoré sa v Drážďanoch pečú takmer 200 rokov a expedujú sa do celého sveta. Tento rok sa v meste chystajú počas Vianoc osláviť už 20. výročie festivalu vianočných štól, s čím súvisí aj pečenie najdlhšej vianočnej štóly.

Rozprávka pre deti – Bazilej, Švajčiarsko

Trh v Bazileji sa tento rok oficiálne začína 24. novembra večer zapálením všetkých svetiel na námestí Münsterplatz, v samom centre mesta. Práve tu je pre deti postavený neuveriteľný zimný rozprávkový les, v ktorom ich čaká množstvo vianočných prekvapení a dielničiek.

Bazilej, Švajčiarsko Foto: SHUTTERSTOCK
Bazilej, Švajčiarsko, vianoce, električka, Santa Claus Bazilej, Švajčiarsko

Jeho dominantou je obrovský vianočný stromček. 180 stánkov ponúka najmä vafle, varené víno, bazilejské perníky a grilované klobásy. Vianočný trh sa pre návštevníkov zatvorí 23. decembra.

Všetko pre gurmánov – Budapešť, Maďarsko

Tradičné maďarské delikatesy môžete ochutnať na budapeštianskom Vörösmartyho námestí počas vianočných trhov, ktoré sa konajú od 11. novembra do 6. januára. Stovka drevených stánkov je obrovským lákadlom pre gurmánov. Okrem vína či punču sa na trhoch varí predovšetkým pálenka.

Budapešť, Maďarsko Foto: SHUTTERSTOCK
Budapešť, Maďarsko, bicykel, vianoce, vianočné trhy, Budapešť, Maďarsko

Na ochutnanie všetkých maďarských delikates by vám nestačil ani týždeň – pečené prasiatka, údené kolená, husacina, segedín či halászlé – maďarská kuchyňa v zimnej Budapešti očarí.

Trh zaradil v roku 2006 americký magazín pre cestovný ruch Travel and Leisure medzi desať najlepších vianočných trhov na svete a o dva roky neskôr Sunday Times za najlepší adventný trh kontinentu.

Článok vyšiel v prílohe denníka Pravda – v časopise MiA.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Vianoce #vianočné trhy