Mestská veža ponúka pohľad na vianočnú Trnavu zhora

Predvianočnú vysvietenú Trnavu možno vidieť zhora po výstupe na Mestskú vežu. Počas decembrových štvrtkov a nedieľ zážitok umocnia špeciálne výstupy na dominantu mesta s lampášmi v rukách a so sprievodcom Slavomírom Dzvoníkom. Ten návštevníkov Trnavy tradične sprevádza v historickom kostýme.

04.12.2016 13:00
Trnava, Trojičné námestie Foto:
Trnava
debata

Na Mestskú vežu po 143 schodoch minulý rok vystúpilo podľa údajov oblastnej organizácie cestovného ruchu Trnava Tourism viac ako 12-tisíc návštevníkov. Najviac ich bolo v septembri, keď sa v meste koná tradičný Trnavský jarmok, druhý najsilnejší mesiac bol december, počas ktorého sa v centre konajú Vianočné trhy. Na vrchole Mestskej veže je umiestnená socha Panny Márie, ktorá má tvár z dvoch strán.

"Traduje sa, že je to preto, lebo sa Trnave a jej obyvateľom nikdy neotáča chrbtom,“ hovorí turistický sprievodca Slavomír Dzvoník. Špeciálne výstupy na vežu s lampášmi sú naplánované na štvrtky 8. a 15. decembra a na nedele 11. a 18. decembra. Počas konania Vianočných trhov bude navyše počas všetkých piatkov a sobôt Mestská veža otvorená až do 21:00.

Mestská veža stojí v centre Trnavy už viac ako štyri storočia. Vysoká je 57 metrov, vyhliadka je vo výške zhruba tridsať metrov a vedie k nej 143 schodov. Vlastníkom veže je celé stáročia mesto Trnava, v súčasnosti ju má vo výpožičke oblastná organizácia cestovného ruchu Trnava Tourism, ktorá zabezpečuje jej sprístupnenie pre verejnosť.

Mestská veža plnila funkciu rozhľadne so strážnou službou, no bola aj symbolom prosperujúceho mesta. Trnavčania na cestách Európou spozorovali, že k mestu patrí veža, preto si ju postavili. Až do polovice minulého storočia bola veža obývaná, býval v nej strážnik Karol Nemček.

debata chyba
Viac na túto tému: #Trnava