Do talianskych smutne preslávených Pompejí sa už dostanú aj znevýhodnení

Staroveké rímske cesty dláždené kockami a invalidné vozíky zvyčajne nejdú dokopy, ale talianske ministerstvo kultúry v piatok slávnostne odhalilo novovydláždené cestičky, vďaka ktorým sú svetoznáme archeologické vykopávky v Pompejach priateľské aj voči zdravotne znevýhodneným ľuďom.

05.12.2016 14:00
Pompeje, Taliansko Foto:
Starorímske Pompeje sú jednou z najobľúbenejších turistických destinácií vo svete.
debata

„Odo dneška všetci turisti, dokonca aj tí s obmedzenou pohyblivosťou, slabozrakí alebo s dieťaťom v športovom kočíku, môžu vojsť, jednoducho sa pohybovať po uliciach starovekých Pompejí a navštíviť ich najkrajšie domy,“ vyhlásil riaditeľ archeologického náleziska v Pompejach Luigi Curatoli.

Projekt cestičiek je súčasťou obnovy za 105 miliónov eur financovanej Európskou úniou, ktorá rieši aj chronické problémy s pamiatkovou starostlivosťou v tejto lokalite, zapísanej do zoznamu Svetového dedičstva UNESCO.

Projekt slávnostne odhalili v predvečer Medzinárodného dňa osôb so zdravotným postihnutím, ktorý pripadá na 3. decembra.

Po rímskom Koloseu a vedľajšom námestí Forum Romanum sú Pompeje najpopulárnejšou turistickou lokalitou Talianska – vlani prilákali takmer tri milióny návštevníkov.

Pompeje boli v dávnej minulosti prekvitajúcim mestom, ale v roku 79 n. l. ho zničil výbuch sopky Vezuv, ktorý tiež usmrtil tisíce ľudí. Zrúcaniny sa zachovali až do súčasnosti, keďže boli niekoľko stáročí zakryté hustými vrstvami sopečného popola.

debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #UNESCO #Pompeje #ťažko telesne znevýhodnení