Vianočný Burgenland: Prejdite sa trhmi, kde vás rovnako ako stánky zaujme strop

Milujete atmosféru vianočných trhov, chcete nakúpiť milé darčeky blízkym alebo potešiť sami seba novými ozdobami či zdravými pochúťkami, no odrádza vás zima a vietor? Navštívte trhy v rakúskom Burgenlande, ktoré sa nekonajú pod holým nebom a stánky nie sú odkázané na milosť a nemilosť vrtochov prírody.

14.12.2016 07:00
Burgenland, Rakúsko, Eisenstadt, Haydnova sála,... Foto: ,
Vianočné trhy v Haydnovej sále Esterházyho zámku.
debata

Rakúske mestečká Eisenstadt a Purbach lákajú návštevníkov na adventný predaj v historickom zámku Esterházy či v múzeu priamo medzi autentickými exponátmi. Ležia len asi 50 kilometrov od slovenských hraníc, takže sa dajú navštíviť vrámci jednodňového výletu.

Eisenstadt, hlavné mesto známej vinárskej oblasti Burgenland, prichádzajúcich už zďaleka víta svojím unikátom – jedinou výškovou bytovkou, ktorá sa týči nad ostatnými budovami. Náš cieľ cesty je priamo v strede mesta, vlnité uličky a húfy ľudí nás spoľahlivo privedú rovno pred majestátny barokový zámok Esterházy, ktorý patrí medzi najkrajšie v celom Rakúsku.

Niekdajší domov kniežacieho dvora sa počas adventu na niekoľko dní premení na obrovské sviatočné trhovisko. Keď sa dosť vynadívame na nádhernú architektúru budovy zvonka, sústredíme sa na bránu, z ktorej vychádzajú veselí zákazníci s nákupmi a pohármi v rukách. Na vnútornom nádvorí zámku rozvoniava punč a škoricové koláče, no hlavný bod programu čaká vnútri.

Esterházyho zámok v Eisenstadte.
Esterházyovský zámok s vianočnými trhmi.
+9Vianočné trhy v Haydnovej sále.

Po širokých schodoch sa dostaneme na druhé podlažie, kde v každej miestnosti predavači ponúkajú ručne vyrábané vianočné dekorácie, šperky, zdravé pochúťky z medu či medvedieho cesnaku, olivový olej, svietniky, pletené oblečenie…

Nechýba ani zástupkyňa miestneho čerešňového združenia, v ktorom sa predháňajú, kto vymyslí zaujímavejší čerešňový recept. A tak na jej stole žmurkajú na kupujúcich klasické štrúdle, ale aj čerešňové klobásky.

Srdcom zámku (aj keď sa nachádza na jeho pravej strane) je slávna Haydnova sála, v ktorej však majú stánkari trocha smolu – návštevníci sa totiž viac kochajú nádhernými nástennými freskami a stropnými maľbami ako ich tovarom.

Esterházyho zámok v Eisenstadte. Foto: Gabriela Sabová, Pravda.sk
Burgenland, Rakúsko, Eisenstadt, Haydnova sála, Esterházyho zámok, vianočné trhy Esterházyho zámok v Eisenstadte.

Zámok, ktorý je doposiaľ centrom bohatého kultúrneho diania, preslávila práve sála s vynikajúcou akustikou, kde kedysi zámocký orchester dirigoval hudobný skladateľ Joseph Haydn.

V Eisenstadte často počuť okrem domácej nemčiny aj maďarčinu. Niet divu, mesto sa nachádza len 12 kilometrov od hraníc s Maďarskom a od 17. storočia sa Eisenstadt stal sídlom maďarského rodu Esterházyovcov.

Práve u nich začínal slávny Haydn ako kapelník a vedúci zboru. A žije tam dodnes – vo svojej hudbe. V Haydnovej sále sa pod pestrými stropmi pri slávnostných príležitostiach pravidelne konajú koncerty z jeho tvorby.

Rust má trhy v meštianskom dome

Ďalším čarovným mestečkom, kde stavili počas adventu na historické interiéry, je najmenšie štatutárne mesto v Rakúsku – Rust. Celé územie Starého mesta s pamiatkami, ktoré patrí k najmalebnejším svojho druhu, je dnes chránené.

Vianočné trhy v Kremayrhause v Ruste. Foto: Gabriela Sabová, Pravda.sk
Burgenland, Rakúsko, Rust, Kremayrhaus Vianočné trhy v Kremayrhause v Ruste.

Vianočné stánky sú aj na námestí, atmosférou pravej histórie však dýcha najmä múzeum v Kremayrhause na Radničnom námestí.

Tunajší predajcovia sa špecializujú na ručné výrobky inšpirované ľudovými motívmi. Návštevníci sa striedajú v jednotlivých miestnostiach, vyberajú si háčkované detské hračky na masívnej sedliackej posteli prikrytej nadýchanou perinou, zabávajú sa žiariacimi ozdobami povešanými na dverách drevenej skrine, ktorá kedysi ukrývala garderóbu niektorej meštianky.

Vianočné trhy v Kremayrhause v Ruste.
Vianočné trhy v Kremayrhause v Ruste.
+7Vianočné trhy v Kremayrhause v Ruste.

Kremayrov dom je jednou z najvýraznejších architektonických stavieb v mestečku, unikátnym spôsobom kombinuje históriu a umenie zvonka aj zvnútra.

Nádherný portál, trámové drevené stropy aj klenuté pivnice v podzemí tvoria dokonalé prostredie pre ponuky hračiek, ozdôb, vína od miestnych vinárov. Malá ochutnávka však akosi nestačí a keďže sme v slávnom vinárskom kraji, chcelo by to o niečo širší výber.

Ten ponúka ulička vínnych pivníc v neďalekom Purbachu. Obrovská vinotéka a romantické kamenné pivničky miestnych vinárov, vianočne vyzdobené a s rozvoniavajúcim punčom, sú dokonalou bodkou za burgenlandským okruhom.

Ulička vínnych pivníc v Purbachu dýcha v...
Ulička vínnych pivníc v Purbachu dýcha v...
+6Ulička vínnych pivníc v Purbachu dýcha v...

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Rakúsko #Vianoce #Burgenland