Poprad chystá novú vyhliadkovú vežu, návrhy prišli aj z Rakúska či Nemecka

Do verejnej anonymnej architektonicko-konštrukčnej súťaže návrhov vyhliadkovej veže, ktorú chce mesto Poprad nechať postaviť na vrchu Zámčisko, prišlo 42 návrhov. Do súťaže sa zapojili architekti aj z Česka, Nemecka, Rakúska, dominovali však návrhy slovenských architektov.

15.12.2016 14:30
debata

Najlepší návrh vypracovala dvojica architektov Vladimír Torda a Stanislava Tordová zo Zvolena, výsledky súťaže dnes prezentovala samospráva počas tlačovej konferencie v Poprade. „Celkovo boli návrhy zaujímavé, všetky splnili podmienky, išlo skutočne o veľmi ťažký výber, víťaz vzišiel až po dlhých debatách,“ informoval vedúci odboru urbanizmu a priestorového plánovania na mestskom úrade Ľuboslav Mlynarčík.

Porota ocenila predovšetkým začlenenie veže víťazného návrhu do okolitej krajiny, výtvarne a architektonicky výrazne emotívne a nápadité riešenie. Objekt svojím nadčasovým riešením podľa poroty prináša do krajiny turistický artefakt, vyjadruje tiež symbiózu architektúry a prírody.

Víťazná dvojica získala za návrh odmenu 2200 eur, návrhom na ďalších dvoch miestach samospráva udelila odmenu 1500 a 1000 eur. Rozdala aj ďalšie tri odmeny 200 eur. Súťažné návrhy by mali byť od januára umiestnené v priestoroch mestského úradu, aby si ich mohla pozrieť a verejnosť.

Samospráva by chcela v mestskej časti Kvetnica spropagovať turistický ruch. „Pohľady na mesto Poprad sú veľmi zaujímavé, no chýba tam vyhliadková veža, preto sme sa rozhodli, že zorganizujeme architektonickú súťaž,“ uviedol popradský primátor Jozef Švagerko.

O tom, ktorá veža z návrhov bude nakoniec na Zámčisku stáť, sa bude samospráva rozhodovať na základe súťaže, mesto chce zapojiť do rozhodovania aj verejnosť.

„Záležať bude aj od ceny a statiky, verím, že v marci budeme mať tieto záležitosti objasnené a budeme hľadať finančné prostriedky na realizáciu projektu,“ uviedol Švagerko. Suma by nemala podľa jeho slov prekročiť 200-tisíc eur, čerpať ju budú z rozpočtu, uchádzať sa bude aj o financie z eurofondov.

Navrhovaná 22-metrová vyhliadková veža sa bude nachádzať južne od mesta. Samospráva chce nechať vybudovať objekt s potenciálom zatraktívniť pre širokú verejnosť plánovaný lesopark celomestského významu, iniciovať by mal aj jeho intenzívnejšie využívanie a skultúrňovanie s odkazom na bohatú históriu a prírodné danosti.

Verejná súťaž na návrh vyhliadkovej veže trvala od októbra, termín na odovzdanie súťažných návrhov bol do 6. decembra do 14:00. O výsledku súťaže rozhodla súťažná porota, zložená zo zástupcov mesta a stavovských organizácií, Slovenskej komory architektov a Slovenskej komory stavebných inžinierov.

Vybudovaniu veže predchádzal archeologický výskum na Zámčisku počas letných mesiacov. Okrem stredovekých nálezov z 15. storočia tam archeológovia našli aj predmety z čias praveku. Lokalita v nadmorskej výške 921 metrov bola podľa archeológov osídlená v rozličných obdobiach.

Významná archeologická lokalita ponúka výhľad na Vysoké i Nízke Tatry, celý Poprad, množstvo dedín a v prípade dobrého počasia aj na Spišskú Novú Ves, či dokonca územie za ňou. Mesto už skôr avizovalo snahu o oživenie mestskej časti Kvetnica, ako aj s ňou spojených zaniknutých banských tradícií, ktorými bola táto lokalita v minulosti známa.

Už minulý rok sa podarilo vytvoriť nový portál do starej štôlne Strieborná, samotný vstup do bane je zamrežovaný.

debata chyba