Poznáte unikátny betlehem na hraniciach Slovenska a Moravy? Navštívte Horní Lideč

Štrnásť rezbárov z Čiech, Moravy a Slovenska (z Podvysokej a Prievidze) vyrezávalo viac ako jeden rok jedinečný betlehem, ktorý sa nachádza na česko-slovenskom pomedzí. V malej obci s 1 400 obyvateľmi Horní Lideč na okraji chránenej krajinnej oblasti Beskydy.

21.12.2016 07:00
Horní Lideč, betlehem, vianoce Foto:
Traja králi sa klaňajú Ježiškovi.
debata

Na ploche 170 štvorcových metrov, pričom samotný betlehem má 50 štvorcových metrov, možno nájsť 230 drevených figúrok a viac ako sto vyrezávaných stavieb. 75 figúrok sa pohybuje. Je to len 25 km od Púchova či 35 km z Dubnice nad Váhom. Nádhera!

Výnimočnosť tohto betlehemu spočíva nielen v tom, že ho vyrezávali rezbári z dvoch štátov a nachádza sa v blízkosti vzájomnej hranice. Do telesa betlehemu je zakomponovaná filmová projekcia s príbehom pútnika ako sprievodcu našimi spoločnými dejinami.

Aj deti betlehem zaujme na dlhé minúty. Foto: Dávid Popovič
Aj Horní Lideč, betlehem, Vianoce Aj deti betlehem zaujme na dlhé minúty.

Návštevníkovi približuje najzaujímavejšie historické momenty, udalosti, zvyky i staré pôvodné remeslá v krajinách medzi riekami Morava a Váh, na hrebeňoch aj v údoliach Beskýd, Javorníkov, Hostýnskych vrchov, Bielych Karpát aj Strážovských vrchov.

V priebehu filmovej projekcie (trvá 30 minút), ktorá sa koná denne o 14. hodine, sú postupne osvetlené tie časti betlehemu, o ktorých sa hovorí. Samozrejme, návšteva stojí za to kedykoľvek, auto pohodlne zadarmo zaparkujete na vyhradenom parkovisku pred okrovou budovou betlehemu so špicatou strechou hneď za lidečským kostolom pri okružnej križovatke.

Aj tu možno nájsť čosi slovenské.
Aj deti betlehem zaujme na dlhé minúty.
+2Jaskyne, zákutia a loďka.

Na prízemí sa kupujú vstupenky a ku betlehemu treba vyjsť po schodoch na 1. poschodie. Ide o miestnosť so šikmou strechou vymaľovanú tmavomodrou farbou, aby vynikli osvetlené drevené stavby, medzi ktorými je napríklad aj Štefánikova Mohyla na Bradle, Trenčiansky hrad či Bojnický zámok. Môžete sa posadiť a kochať sa. Do hľadiska sa vmestia štyri desiatky ľudí.

Celoročná expozícia je štandardne otvorená každý deň okrem pondelka od 10. do 12. hodiny a od 13. do 16. hodiny. Počas adventu, Vianoc až do konca roka 2016 je však výnimočne otvorené vrátane pondelka od 10–17 hodiny a zatvorené bude jedine 24., ďalej 31. decembra 2016 a dňa 1. januára 2017.

Pohľad na budovu s betlehemom. Foto: Dávid Popovič
Horní Lideč, betlehem, Vianoce Pohľad na budovu s betlehemom.

Od Striebornej nedele návštevníkom ponúkajú až tri projekcie denne – o 10.30, 14.00 a o 16.hodine. S ohľadom na množstvo návštevníkov, ktorí môžu v priebehu adventu a Vianoc zavítať na toto miesto, sa odporúča overiť si obsadenosť jednotlivých prehliadok a filmových projekcií na telefónnom čísle +420 737 701 047, kde si môžete urobiť aj rezerváciu.

Vstupné s filmovou projekciou

  • dospelí: 3 eurá
  • deti a študenti: 2 eurá
  • seniori a ZŤP: 2,50 eura
  • rodinné vstupné 2+2: 7 eur

Prehliadka betlehema

  • dospelí: 2,50 eura
  • deti a študenti: 1,50 eura
  • seniori a ZŤP 1,50 eura
  • rodinné vstupné 2+2: 5,50 eura
debata chyba
Viac na túto tému: #Betlehem