V Singapure vám fľašu vína prinesie víla na lanách

Úprimne povedané, nebolo nič také, ako láska na prvý pohľad medzi mnou a Singapurom. Dokonca ani na druhý. Tretí pohlaď už zaváňal šancou. Ale až ten štvrtý mi ukázal, ako oceniť, čo toto multikultúrne mesto vie ponúknuť.

25.12.2016 07:00
Singapur Foto:
Nočný Singapur - nádherný či gýčový?
debata

Päť miliónov tristotisíc ľudí obývajúcich ostrovný štát s tropickým podnebím len 137 km od rovníka. Mix ázijských kultúr, chutí a vôní. Poriadok, čistota a prísne pravidlá. To je ázijský New York.

Pokiaľ vás do Singapuru nezavedie práca alebo súkromné dôvody (prípadne ich kombinácia ako mňa), zrejme si tam len urobíte krátku zastávku na ceste do niektorej z okolitých krajín. A ako vyťažiť to najzaujímavejšie z krátkeho pobytu?

No chewing gum

Na singapurskú pôdu pravdepodobne vkročíte cez letisko Changi, ktoré už pár rokov po sebe nesie titul najlepšieho letiska sveta. A hneď sa začínajú obmedzenia: presne stanovené množstvo alkoholu a žiadne žuvačky. Napríklad.

Keďže jedným z úradných jazykov je angličtina, žiadna výhovorka o nepochopení pravidiel neuspeje. Po celý čas som síce nevidela ani jediného policajta, ktorý by dozeral na poriadok, ale ani jediného človeka, čo by niektoré z obmedzení porušil.

Singapur je drahý, to treba povedať hneď na začiatku. Ale ako všade, aj tu máte alternatívu podľa rozpočtu – taxíky sú na lokálne pomery relatívne lacné, takže sa využívajú veľmi často. Väčšinou sa objednávajú cez mobilné aplikácie alebo sa postavíte na vyhradené miesto v meste a taxík sa pristaví.

Máte chuť na žabie stehienka? V Singapure... Foto: Miriam Lásková
Singapur Máte chuť na žabie stehienka? V Singapure žiaden problém!

Alternatívou je MHD, teda predovšetkým metro. Nemusím hovoriť, že čisté, lacné, s presne nakreslenými čiarami na zemi, kam sa postaviť, keď do vláčika nastupujete a kade z neho ísť von. Hlavne sa držať vždy vľavo! Inak vás masa ľudí neustále pozerajúca sa do mobilov, ušliape.

Zaujímavosťou je, že vlastniť auto v Singapure je naozaj luxus. Jednak sú dovozné clá vysoké a tak sa ceny áut šplhajú do astronomických výšok, navyše potrebujete licenciu. Tie sa dražia mesačne, licencia platí 10 rokov a môže byť pokojne drahšia ako auto.

Stánok s Michellinovou hviezdou

Takže, kde začať deň? Na raňajkách, samozrejme. Typické lokálne ranné jedlo predstavuje „kaya-toast“ s naozaj namäkko pripraveným vajíčkom. Toast je potretý marmeládou z kokosu, vajec a ktovie z čoho ešte, ale chutí podobne ako toast s maslom a medom. Čiže bezpečné a chutné.

Po raňajkách je čas nasať trocha domácej atmosféry. Napríklad na trhovisku, kde uvidíte ryby, žaby, smradľavý durian, orchidey ako lacné kvety do vázy a všeličo iné (Chinatown wet market je na tento prieskum tak akurát). Vy ich môžete len poobdivovať, my sme aj nakupovali. A potom doma pekne po európsky vypražili žabacie stehienka. Nabudúce vraj ideme na slimáky.

A keď už budete v tejto časti mesta, rovno sa poprechádzajte jednou z najznámejších singapurských štvrtí, ktorou Chinatown určite je. Obchodíky s čínskymi bylinkami, chrámy, Chinatown complex s nespočetným množstvom stánkov s lokálnym jedlom. Práve tu nájdete aj stánok ocenený Michellinovou hviezdou (Hong Kong Soya Sauce Chicken Rice & Noodle), lenže rad je typicky singapurský – nekonečne dlhý.

Stánok ocenený Michellinovou hviezdou (Hong... Foto: Miriam Lásková
Singapur Stánok ocenený Michellinovou hviezdou (Hong Kong Soya Sauce Chicken Rice & Noodle).

Ďalšia typická vec pre domácich je posadnutosť značkami. Nemáš Channel alebo Pradu, neexistuješ! Trocha nadnesene povedané, ale vystihuje realitu. Neskutočne nám závidia, že máme blízko do Paríža a môžeme si kedykoľvek odskočiť na nákup. A vôbec nechápu, prečo to nerobíme.

Nemusíte chodiť do Marina Bay Sands

Ak chcete vidieť miestny nákupný raj, prejdite sa po Orchard Road, čo je najdrahšia nákupná ulica mesta. Sú na nej sústredené všetky svetové značky. A je nehorázne predražená! Aby sme teda zostali stále vo svete luxusu, mali by ste si dopriať drink s výhľadom na mesto. Ideálne, keď sa stmieva, vtedy sa Singapur stáva Singapurom z pohľadníc.

Vôbec nemusíte chodiť do Marina Bay Sands (to je presne ten základný turistický bod mesta – hotel s troma vežami a na vrchu spojený loďou – kam ja som sa dodnes nedostala a stále hovorím, že sa sem ešte musím vrátiť), tam nech idú tí ostatní turisti.

Stačí „vybehnúť“ do Altitude (1 Raffles Place), odkiaľ zo 63. poschodia máte 360-stupňový pohľad na mesto. Alebo do LeVel 33 (Marina Bay Financial Center Tower 3), výhľad je neskutočný.

Po drinku a pohľade zhora je čas na laserovú show. Minimálne 2-krát denne (20:00 a 21:30) sa koná farebné divadlo priamo na vode Bay Sands (Promenade). Choďte sa naň pozrieť, garantujem vám, že neoľutujete!

Stačí "vybehnúť" do Altitude... Foto: Miriam Lásková
Singapur Stačí "vybehnúť" do Altitude (1 Raffles Place) - odkiaľ zo 63. poschodia máte 360-stupňový pohľad na Singapur.

No a kde zakončiť večer? Jednoznačne v centre zábavy: nablýskanej, ázijsky farebnej, do noci žijúcej štvrti Clarke Quay.

Ďalší deň môžete začať raňajkami v Dempsey Hill, kde sa zrazu ocitnete v inom svete. Veľa zelene a pozostatok koloniálnej atmosféry – to je pekný začiatok nového dňa. Vyskúšané mám aj benediktínske vajíčka u Jones the Grocer a určite by som si ich dala opäť.

SoExpensiveNot­hingTOSeeActu­ally

Voľné chvíle trávia Singapurčania najradšej na ostrove Sentosa, čo je umelé centrum zábavy pri pláži. Jeden taxikár nám raz vysvetlil, čo vlastne Sentosa znamená – SoExpensiveNot­hingTOSeeActu­ally. Ale musím povedať, že Universal studios na Sentose boli super aj napriek davu ľudí.

A keď ešte stále máte nejaký čas, vyberte si čokoľvek z ponuky aktivít turistických sprievodcov: botanickú záhradu, ZOO (alebo dokonca nočné ZOO), vyhliadkové koleso (Singapore flyer), múzeá či vysvietené záhrady (Gardens by the bay).

No a ešte tajný tip na záver: V časti Bugis (Parkview Square) sa nachádza budova v štýle Batmanovho mesta Gotham City. Vo vnútri budovy, úplne v gotickom štýle, je kaviareň s vysokými stropmi a vinotékami až po vrch. A keď si fľašu vína objednáte, prinesie vám ju vínna víla. Presne tak. Maličká slečna s krídelkami sa vyvezie na lane po fľašu do vinotéky a potom ho aj naservíruje. Ono je to vlastne celé tak absurdné, že sa vám to musí páčiť.

Inak, práve sedím pri bazéne na 8. poschodí, takmer 30 stupňov v zime. Hmm… Ten Singapur vlastne vôbec nie je zlý, len treba vedieť, kam sa pozerať. A keď k tomu máte aj dobrú spoločnosť, napriek jeho špecifikám si ho určite zamilujete.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #singapur #Ázia #Changi #Hong Kong Soya Sauce Chicken Rice & Noodle #Promenade