Čo má Picasso s Liptovom? A ako to, že Mikuláš má podľa Louvru najdokonalejšiu sochu?

Ak sa vyberiete na lyžovačku do Jasnej či na Donovaly, spríjemnite si športový pobyt aj mestskými zážitkami. Objavte 11 zaujímavostí Liptovského Mikuláša. Nahliadnite do mučiarne, kde vypočúvali Jánošíka, zhodnoťte bytový dizajn Janka Kráľa, pokochajte sa jednou z najdokonalejších sôch sveta a nakoniec zalezte do pravej medvedej nory.

01.01.2017 07:00
Liptovský Mikuláš, mesto, Foto: ,
Liptovský Mikuláš z vyhliadkovej veže nad Slovenským múzeom ochrany prírody a jaskyniarstva.
debata

Kostol sv. Mikuláša

Kostol je najstaršou stavebnou pamiatkou mesta a zároveň najväčšou ranogotickou stavbou Liptova. Postavili ho ako farský kostol pre obyvateľov blízkych dedín, no napokon sám položil základy nového liptovského sídliska – Svätého Mikuláša. V 18. storočí ho prestavali do barokového slohu a v polovici 20. storočia ho zrekonštruovali späť do ranogotickej podoby. Pristavili sa bočné kaplnky s vitrážovými oknami podľa výtvarných návrhov mikulášskych rodákov Janka Alexyho, Fera Kráľa a Jána Želibského. V interiéri kostola sa zachovali tri gotické tabuľové oltáre – Hlavný oltár sv. Mikuláša, Oltár Panny Márie v severnej bočnej lodi a Oltár Božieho tela v južnej lodi.

Kostol sv. Mikuláša v Liptovskom Mikuláši Foto: Gabriela Sabová, Pravda.sk
Kostol sv. Mikuláša, Liptovský Mikuláš Kostol sv. Mikuláša v Liptovskom Mikuláši

Župný dom

Vľavo od mikulášskeho kostola púta pozornosť majestátna ružová budova z konca 18. storočia. Počas komunizmu v nej sídlil okresný národný výbor, dnes je sídlom okresného úradu. Jej priečelie zdobí plastika erbu Liptovskej župy a vnútorné schodisko presvetľujú monumentálne vitrážové okná.

Župný dom v Liptovskom Mikuláši Foto: Gabriela Sabová, Pravda.sk
Župný dom, Liptovský Mikuláš Župný dom v Liptovskom Mikuláši

Centrum Kolomana Sokola

Historická Pongrácovská kúria na hlavnom námestí je tým pravým miestom pre umelecké duše. Sídli tu Centrum Kolomana Sokola, ktoré spravuje najväčšiu zbierku diel tohto mikulášskeho rodáka, vynikajúceho grafika, ktorého tvorbu si vážil aj sám Pablo Picasso. Stála expozícia obsahuje 48 hodnotných diel, ktoré umelec venoval svojej rodnej krajine. Dopĺňa ju Sokolova biografia – osobné predmety a snímky slávneho fotografa Tibora Huszára, ktoré vznikli počas jeho návštevy u majstra v USA.

Centrum Kolomana Sokola v Liptovskom Mikuláši Foto: Gabriela Sabová, Pravda.sk
Centrum Kolomana Sokola, Liptovský Mikuláš Centrum Kolomana Sokola v Liptovskom Mikuláši

Múzeum Janka Kráľa

Múzeum, ktoré nesie meno básnika-búrliváka a jedného z najradikálnejších buditeľov štúrovskej generácie, dokumentuje dejiny mesta a literárnu históriu regiónu. Hlavné sídlo má v historických priestoroch prvého stoličného domu a priľahlého straussovského domu, kde sa zároveň nachádza stála expozícia Kapitoly z histórie mesta Liptovský Mikuláš. Návštevníkom priblíži napríklad osudy zbojníka Juraja Jánošíka a krutý spôsob jeho popravy, ale umožní tiež nahliadnuť do izby samotného Janka Kráľa.

Múzeum Janka Kráľa v Liptovskom Mikuláši Foto: Gabriela Sabová, Pravda.sk
Múzeum Janka Kráľa, Liptovský Mikuláš Múzeum Janka Kráľa v Liptovskom Mikuláši

Mikulášska mučiareň

Podzemie Múzea Janka Kráľa ukrýva desivé miesto – unikátna expozícia návštevníkom poodhalí, ako pred 300 rokmi prebiehalo väznenie a súd so zbojníckym kapitánom Jánošíkom. Okrem zápisníc ponurú atmosféru podčiarkujú mučiace nástroje ako dereš, škripec alebo španielska čižma…

Mikulášska mučiareň v Liptovskom Mikuláši Foto: www.mikulas.sk
Mikulášska mučiareň, Liptovský Mikuláš, Jánošík, Mikulášska mučiareň v Liptovskom Mikuláši

Fontána Metamorfózy

Po ťaživej atmosfére mučiarne pookrejte na Námestí osloboditeľov vedľa veselej fontány, ktorá zároveň slúži ako pocta významným mikulášskym rodákom. V dvoch doskách z tmavej žuly, ktoré sa počas dňa pomaličky otáčajú, je zvečnených 70 mien vedcov, vynálezcov, umelcov, spisovateľov, kňazov, lekárov. Špeciálne miesto patrí Aurelovi Stodolovi, vynálezcovi a profesorovi, ktorého žiakom bol aj legendárny Albert Einstein.

Fontána Metamorfózy v Liptovskom Mikuláši Foto: Gabriela Sabová, Pravda.sk
Fontána Metamorfózy, Liptovský Mikuláš Fontána Metamorfózy v Liptovskom Mikuláši

Synagóga

Liptovský Mikuláš sa hrdí aj jednou z najväčších a najštýlovejších historických synagóg. Po architektonickej stránke predstavuje netradičné spojenie klasicizmu a bohato zdobeného secesného interiéru. Dnes je autentickým priestorom, kde sa návštevníci dozvedia o histórii tamojšej židovskej komunity, ale na svoje si počas koncertov a výstav prídu aj milovníci výtvarného a hudobného umenia.

Synagóga v Liptovskom Mikuláši Foto: Gabriela Sabová, Pravda.sk
židovská synagóga, Liptovský Mikuláš Synagóga v Liptovskom Mikuláši

Liptovská galéria Petra Michala Bohúňa

Zaujímavo vyzerajúca budova z 18. storočia je rovnako pozoruhodná aj zvnútra. Sídli v nej galéria, ktorá je treťou najstaršou na Slovensku. Meno dostala podľa Petra Michala Bohúňa, maliara národného obrodenia a klasika slovenského výtvarného umenia 19. storočia. Dnes ponúka štyri stále expozície – Staré umenie, Vývoj slovenského maliarstva v 19. storočí, Slovenské výtvarné umenie 20. storočia a Osobnosti výtvarného umenia 20. storočia.

Liptovská galéria Petra Michala Bohúňa v... Foto: Gabriela Sabová, Pravda.sk
Liptovská galéria Petra Michala Bohúňa, Liptovský Mikuláš Liptovská galéria Petra Michala Bohúňa v Liptovskom Mikuláši

Socha Naša matka

Rovno pred galériou tróni ďalší unikát: bronzový odliatok jednej z najdokonalejších sôch sveta – presne takto ju eviduje slávny parížsky Louvre. Sochu vytvoril rodák z Liptova a popredný umelec uhorského sochárstva Alojz Štróbl. Zobrazuje jeho matku ako sedí pri dome v Kráľovej Lehore v kresle s bibliou na kolenách. Fotografiu s jej podobou dlho predávali v USA najmä ku Dňu matiek. Mramorový originál diela je šperkom Maďarskej národnej galérie v Budapešti.

Socha Naša matka v Liptovskom Mikuláši Foto: Gabriela Sabová, Pravda.sk
Socha Naša matka, Alojz Štróbl, Liptovský Mikuláš Socha Naša matka v Liptovskom Mikuláši

Slovenské múzeum ochrany prírody a jaskyniarstva

SMOPaJ je najmodernejšie múzeum na Slovensku, jediné špecializované svojho druhu u nás. Návštevníci tu nájdu vzácne exponáty ako kostra jaskynného leva, ktorá patrí medzi najväčšie v Európe, praveká kultová maska či model meteoritu. Najmä deti zaujme interaktivita – môžu si vyskúšať na vlastnej koži rôzne sily vetra, nahliadnuť do medvedieho brloha alebo sa plaziť jaskyňou. Vďaka zvukovým a svetelným efektom je o autentický zážitok postarané. Podzemné priestory ukrývajú expozície jaskýň s kvapľami, podkrovie patrí aktivitám človeka – ovčiarstvu, včelárstvu, lyžiarstvu, ale posedieť si môžete aj vo vernej kópii najstaršej chaty vo Vysokých Tatrách, Rainerke. Zlatým klincom celej prehliadky je rozhľadňa nad múzeom, z ktorej vidieť celý Liptovský Mikuláš ako na dlani, ale v diaľke sa črtá aj panoráma Nízkych a Západných Tatier, Chočských vrchov aj Veľkej Fatry.

Slovenské múzeum ochrany prírody a...
Slovenské múzeum ochrany prírody a...
+11Slovenské múzeum ochrany prírody a...

Liptovské múzeum

Múzeum v priestoroch národnej kultúrnej pamiatky Čierny orol mapuje dejiny poľovníctva a rybárstva v Liptove od stredoveku až po dnes.

Liptovské múzeum v Liptovskom Mikuláši Foto: Gabriela Sabová, Pravda.sk
Liptovské múzeum, Liptovský Mikuláš, Čierny orol Liptovské múzeum v Liptovskom Mikuláši

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Liptovský Mikuláš #Liptov