V najlacnejšom hoteli planéty stojí noc len 35 centov. Má to však háčik

Hostely a motely sa môžu skryť – najlacnejší hotel sveta prepísal všetky definície nízkonákladového ubytovania. Noc tu stojí v prepočte len 35 centov. Napriek tomu by ste tu stráviť nechceli ani jednu noc.

10.01.2017 07:00
debata

Hotel Faridpur sa nachádza v rovnomennej štvrti Dháky, hlavného mesta Bangladéša, a tvorí ho vlastne len päť samostatných lodí, ktoré sú ukotvené na brehu rieky Buriganga.

Ani matrace, ani praženica

Ako už cena necháva tušiť, štandard vybavenia nie je vysoký. V hoteli si hostia môžu vychutnať luxus prístupu k vyčistenej vode a toaletám, no súkromie nie – o priestor v lodi sa delia s desiatkami ďalších návštevníkov. Poschodové postele predsa šetria priestor!

Lôžka sú od seba oddelené nanajvýš len plachtami a aj umiestňovanie týchto provizórnych priečok je v réžii samotných hostí. K vybaveniu nepatria ani matrace. Nad každou posteľou je plechová uzamykateľná skrinka na osobné veci. Jedlo v cene nie je, ani ho hotel neposkytuje.

Okrem veľkých spální s natlačenými posteľami ponúka hotel aj 48 menších izieb, ktoré poskytujú o niečo viac súkromia a sú aj drahšie. Najhonosnejšia kabína stojí v prepočte asi 1,50 eura.

Po rannej hygiene čaká na návštevníkov, ktorí sa ešte úplne neprebrali, pomerne nebezpečná cesta na breh. Z botela totiž vedie ponad mimoriadne znečistenú rieku chabý drevený mostík, z ktorého spadnúť je to posledné, po čom kto túži.

Cena robí s návštevnosťou zázraky

Botel je napriek svojim nedostatkom napodiv celkom populárny medzi turistami, ktorí sa miešajú s miestnymi obyvateľmi a robotníkmi dochádzajúcimi za prácou do hlavného mesta. Podľa 46-ročného majiteľa hotela Muhammada Mustafu Miyana, ktorého citoval web Mail Online, priemerne majú okolo 40 hostí, ktorí ostávajú asi tri mesiace.

Miyan vedie hotel už 26 rokov a tvrdí, že mnohí chudobní dedinčania jeho nízke ceny mimoriadne vítajú. Práve pre nízky štandard však neubytováva rodiny s deťmi, aj keby chceli.

Faridpur je len jedným z viacerých podobných botelov v bangladéšskej metropole, ktoré šikovne využili dieru na trhu.

Tieto lacné plávajúce hotely sa v meste prvý raz objavili ešte v päťdesiatych rokoch. Ubytúvali predovšetkým hinduistických obchodníkov, ktorí prišli do hlavného mesta Bangladéša za biznisom.

Odvtedy sa ich počet kontinuálne zvyšoval, až pokiaľ krajina nevyhlásila nezávislosť od Pakistanu. Vtedy ich počet klesol na päť.

Hlava na hlave

Dháka je známa svojou neuveriteľnou hustotou obyvateľstva, na kilometri štvorcovom tu žije asi 45 000 ľudí a mnohé rebríčky ju označujú za najpreplnenejšie mesto planéty.

Patrí tiež medzi svetovo najrýchlejšie rastúce mestá (má viac ako sedem miliónov a jej metropolitná oblasť presahuje číslo 13 000 0000).

Zároveň kvôli znečisteniu je Dháka podľa mnohých štúdií jedným z najnevhodnejších miest na život.

Zdroj: Telegraph.co.uk; Dailymail.co.uk; Wikipedia.org

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #hotel #Bangladéš #lacný účet