ZOO Košice mala rekordnú návštevnosť. Ľudí zaujal aj švédsko-nemecký tulení pár

Zoologická záhrada Košice (ZOO) má z pohľadu návštevnosti za sebou najúspešnejší rok v histórii. Ako uviedla hovorkyňa ZOO Eva Malešová, v roku 2016 prešlo jej bránami vyše 230-tisíc návštevníkov. V porovnaní s rokom 2015 prišlo do ZOO viac o 30-tisíc návštevníkov.

09.01.2017 14:30
debata

„ZOO tak o päťtisíc návštevníkov prekonala rekord z roku 2013, keď sa o návštevnícky boom pričinilo otvorenie DinoParku. V minulom roku najsilnejšími mesiacmi boli jún, júl a august, keď do areálu ZOO zavítalo 140 000 návštev­níkov. Top mesiacom sa stal august s doteraz neprekonaným počtom 51 500 návštev­níkov,“ uviedla Malešová.

Podľa Malešovej pätnásťpercentný nárast kopíruje rast počtu turistov na Slovensku. Vyše 20 percent návštevníkov tvorili zahraniční turisti, často využívajúci rýchlejšie spojenie z Tatier. Okrem počasia, ktoré v rozhodujúcej miere ovplyvňuje návštevnosť, sa o tento úspech pričinila aj bohatá ponuka programov.

„Popri príležitostných akciách išlo o veľmi populárny prímestský tábor, v ktorom z kapacitných dôvodov nevieme uspokojiť všetkých záujemcov, ale najmä Noc v ZOO, kde záujem v porovnaní s vlaňajškom stúpol trojnásobne. Mimoriadny ohlas verejnosti zaznamenal druhý ročník Európskej noci netopierov, ktorú ZOO organizuje v spolupráci so Spoločnosťou na ochranu netopierov,“ povedala Malešová.

Do širokej ponuky výchovno-vzdelávacích akcií pre verejnosť vlani pribudli aj dve novinky. V Michalovciach sa košická ZOO v rámci sviatku detí predstavila na dvojdňovom podujatí, ktoré navštívilo vyše tritisíc detí z materských škôl a žiakov základných škôl.

Vyše 1 100 návštevníkov ZOO privítala aj na prvej výstave svojho druhu 30 sezón ZOO Košice, ktorú sprístupnila verejnosti vo Východosloven­skom múzeu.

O kvalitatívny posun výchovno-vzdelávacieho programu sa ZOO v minulom roku pričinila aj vďaka projektu financovaného z prostriedkov Environmentálneho fondu SR. Okrem novej vzdelávacej miestnosti pribudli v areáli dve hracie interaktívne zóny pre najmenších návštevníkov, a to pre deti predškolského veku.

Verejnosti začala slúžiť aj nová klubovňa v centrálnej zóne areálu Himaláje. V areáli pribudli nové chovné zariadenia pre damany kapské, voliéry v návštevníckom okruhu Altaj a na sklonku roka voliéra pre dravce v blízkosti chovného zariadenia pre tučniaky.

„V chovateľskej oblasti boli najväčším úspechom prvé odchovy kariamy červenozobej a kriticky ohrozenej kačice Bernierovej. Opakovaný úspech sme dosiahli v skupine lemurov kata, ktorá sa rozrástla o ďalšie mláďa. Štyri prírastky rozšírili kŕdeľ tučniakov. Chovateľov potešili mláďatá ťavy dvojhrbej, zebry Chapmanovej, nemenej prírastok kozorožca sibírskeho, ktorý sa tu narodil po 22 rokoch,“ informovala Malešová.

Dovedna v roku 2016 pribudlo v chovných zariadeniach košickej ZOO vyše 200 mláďat, ktoré sa stali lákadlom pre návštevníkov.

Veľkej pozornosti sa tešil švédsko-nemecký pár tuleňov obyčajných, ale aj výbeh plameniakov. Príchodom čílskych plameniakov sa košická ZOO stala chovateľom druhovo najväčšej kolekcie plameniakov na Slovensku.

Košická ZOO zaznamenala úspech aj na medzinárodnom poli. V roku 2016 sa stala plnoprávnym členom Európskej asociácie zoologických záhrad a akvárií (EAZA).

debata chyba
Viac na túto tému: #rekord #návštevnosť #ZOO Košice