Lov na antikomunistických trpaslíkov má vo Vroclave trpkú históriu

Sú ich stovky – jeden leňoší, dvaja tlačia guľu, iný hrá na lutne, ďalší lezie po lampe, stráži bránu alebo sa snaží povoziť na holubovi... Maličkých bronzových trpaslíkov, ktorí stvárňujú azda každú činnosť či postoj, stretnete v poľskom Vroclave doslova na každom kroku.

06.02.2017 07:00
debata

Fotka uverejnená používateľom Barbora Kubická (@barakubicka),

Krasnale, ako im tu hovoria, sa v uliciaciach začali objavovať v roku 2005, no ich história siaha omnoho ďalej, až do roku 1980, do čias protikomunistického podzemného hnutia s názvom Oranžová alternatíva.

Táto iniciatíva začala ešte v dobe tvrdej komunistickej nadvlády pokojne protestovať proti autoritatívnemu režimu. Skupina hľadala rôzne nápadité spôsoby – členovia sa napríklad prezliekali za trpaslíkov a cez komunistické symboly v meste maľovali škriatkov. Snažili sa byť takí absurdní, že by ich ani polícia nemohla zatknúť.

Fotka uverejnená používateľom Dinara Kuleshova (@dinara.kuleshova),

Myšlienky Oranžovej alternatívy sa ďalej šírili aj do ďalších miest ako Varšava, Lodž, Lublin a organizácia sa postupne stala súčasťou neskoršieho hnutia Solidarita, vďaka ktorému v Poľsku padol komunizmus.

Vo Vroclave sa prvá soška škriatka – „Papa trpaslík“, ako pocta hnutiu Oranžová alternatíva, objavila v roku 2001. Mesto o štyri roky neskôr poverilo miestneho umelca Tomasza Moczeka, aby vytvoril ďalších päť trpaslíkov, no neostalo len pri nich. Nové a nové rozkošné postavičky, každá s vlastným menom, sa začali v uliciach objavovať ako huby po daždi.

Každý má svojho

Momentálne je oficiálne číslo 163, no odhaduje sa, že je ich v skutočnosti viac ako dvakrát viac. Mnohé z nich totiž využili aj miestni podnikatelia, ktorí si z nich spravili akési pútače.

Fotka uverejnená používateľom Dwarf Detectives (@dwarfdetectives),

Pred reštauráciou Pizza Hut je trpaslík ležiaci na trojuholníku pizze, ďalší škriatok je zahľadený do dennej tlače vedľa bývalého novinového stánku a iný si zasa pochutnáva na studenej dobrote pred zmrzlinárňou. Banka na námestí má vlastnú miniatúrnu repliku bankomatu špeciálne pre škriatkov.

Trpasličí ošiaľ využila aj Vroclavská univerzita a postavila si vlastného v talári a s okuliarmi. Jeho ručičky sú úplne vyleštené, pretože študenti veria, že ak sa ho dotknú, prinesie im študijné šťastie a úspech.

Fotka uverejnená používateľom crazy frip' (@crazyfrip),

Pred radnicou zasa stoja traja hendikepovaní, jeden nevidiaci, druhý nepočujúci a tretí na vozíčku. Vroclav nimi komunikoval svoj projekt Mesto bez bariér.

Lepšie ako hon na pokémonov

Ani netreba zdôrazňovať, že trpaslíci sa stali doslova turistickou atrakciou a návštevníci sa zabávajú hľadaním čím väčšieho počtu postavičiek.

Používajú na to špeciálne mapy alebo mobilné aplikácie so všetkými škriatkami osobitne vyznačenými a ako dôkaz, že ich skutočne našli, si ich musia odfotiť.

Takmer nikomu sa však nepodarí nájsť všetkých… Lov na trpaslíkov je príliš veľká výzva.

Zdroj: Amusingplanet­.com; Krasnale.pl/cs; Wikipedia.org; Journeywonder­s.com

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #Vroclav #trpaslíci