Nezničiteľné stromy: Prežili atómový výbuch, pád lietadla aj cunami

Kalamity, cunami, bombové útoky... Ničivá sila zmenila okolitú krajinu na púšť, no tieto stromy ostali na svojich miestach neohrozene svedčiť o sile života. Dnes ich uctievajú ako symbol nádeje a fotia sa pri nich davy turistov.

21.01.2017 07:00
debata (4)

Hruška Calleryova, New York

Tento krásny ovocný strom prežil teroristický útok na Dvojičky 11. septembra 2001. Značne poškodený a ohorený ho vyslobodili spod trosiek niekdajšieho Svetového obchodného centra a on sa ľuďom odvďačil vitalitou.

Fotka uverejnená používateľom Barts Tree Service (@bartstreeservice),

Dnes stojí vedľa Národného pamätníka 9/11 na Dolnom Manhattane a každú jar nádherne zakvitne, čím priťahuje pozornosť Newyorčanov aj návštevníkov Veľkého jablka.

Strom zasadili v roku 1970 a v čase útoku mal takmer dva a pol metra. Po útoku mu ostala jediná živá vetva, no záhradníci sa oňho dobre starali a podarilo sa im ho zachrániť.

V roku 2013 vznikla milá tradícia. Američania posielajú semienka tejto statočnej hrušky do miest po celom svete, kde sa nedávno udiali katastrofy, ako symbol nového začiatku. Okrem hrušky sa počas septembrového útoku zachránilo aj ďalších šesť stromov, ktoré neskôr presadili k newyorskej radnici a Brooklynskému mos­tu.

Strom, ktorý to všetko videl, Holandsko

Na amsterdamskú štvrť Bijlmermeer sa v roku 1992 zrútil Boeing 747, pri nešťastí zahynulo 43 ľudí. Blízko okraja dopadu sa zachoval strom, ktorý sa spontánne premenil na pietne miesto, kam smútiaci a súcitiaci nosili kvety. Nazvali ho Strom, ktorý to videl (de boom die alles zag). Pri jeho kmeni sa doposiaľ každoročne koná pietna spomienka na katastrofu.

Fotka uverejnená používateľom An Dre (@bloosje),

Hibaku jumoku, Japonsko

Po tom, ako atómová bomba zničila v roku 1945 japonskú Hirošimu, vedci predpovedali, že na tomto území nasledujúcich minimálne 75 rokov nič nevyrastie. Nasledujúcu jar však na prekvapenie domácich a úžas odborníkov vyrašili spod rozvalín nové zelené výhonky.

Fotka uverejnená používateľom Aimée / Fel (@raspberrybeanie),

Okrem nových stromčekov sa zachovali v okolí výbuchu aj staré stromy, ktoré sa dokázali pozviechať, hoci boli spálené a okmásané. Bolo to 170 stromov 32 rôznych druhov, ktoré prežili do dvoch kilometrov od dopadu bomby. Najbližšie pri epicentre sa zachovala vŕba babylonská, len 370 metrov od miesta najsilnejšieho výbuchu. Pôvodný strom síce obrovský sila zničila, ale z jeho koreňov po čase znova vyklíčil život.

Tieto rastliny akoby povzbudzovali Hirošimčanov, aby aj oni začali pracovať na obnove svojho mesta. Všetky stromy majú svoj štítok s označením a Japonci ich nazývajú hibaku jumoku, teda stromy, ktoré prežili. Stará sa o nich samotná správa mesta Hirošima. Aj semená týchto stromov sa pri špeciálnych príležitostiach posielajú do sveta, a tak ich potomkovia rastú na všetkých kontinentoch.

Zázračná pínia, Japonsko

Keď v roku 2011 zasiahli pobrežie Japonska ničivé vlny cunami, celý les spláchlo do Tichého oceána. Celý, okrem jednej jedinej borovice. Zo 70 000 stromov ostal stáť pri meste Rikuzentakata iba tento 250-ročný a 27 metrov vysoký zázrak.

Fotka uverejnená používateľom Kohei H. (@wyaory),

Smrtiaca vlna mu neublížila, ale vysokú salinitu pôdy nezvládol. Vysoký obsah soli počas nasledujúcich 18 mesiacov zahubil jeho korene. Japonci ho však nenechali v zabudnutí. Do jeho kmeňa umiestnili kovovú podpornú kostru a miesto vyschnutých listov mu prirobili vetvy zo syntetickej živice. Takto sa týči na svojom pôvodnom mieste dodnes.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #výbuch #Amsterdam #New York #hirošima #Stromy #11. september #cunami #Manhattan #WTC