Soul. Duša Ázie

Soul znamená po anglicky duša. Kórejčania meno svojho hlavného mesta vyslovujú rovnako ako my. Pri zmienke o anglickom význame slova navyše niekoľko ráz uznanlivo prikývnu hlavou a na znak uznania ešte aj zahmkajú. Podnikaví Kórejčania pritom túto jedinečnú zhodu s angličtinou využívajú už roky. Do najväčšej metropoly krajiny lákajú návštevníkov z celého sveta sloganom: Soul of Asia – Duša Ázie.

16.01.2017 07:00
Soul, Južná Kórea, mesto Foto:
Soul
debata

Dostať sa do Soulu zo Slovenska je jednoduchšie, ako sa väčšine našincov môže zdať. Napríklad z Prahy sa tam lieta takmer každý deň. Priamy spoj štartuje trikrát za týždeň a 8 500-kilometrový let trvá 9 hodín a 50 minút. Spiatočná letenka? Zhruba 700 eur. Ušetriť sa dá prestupom, napríklad cez Varšavu. Vtedy cesta trvá o tri hodiny viac, ale spiatočný let vyjde iba na 460 eur. Víza netreba, ceny sú podobné ako na Slovensku.

Čo majú spoločné Slovensko a Kórea? Každému sa ako prvé v hlave rozsvieti automobilka Kia, prípadne Samsung. Tí znalejší vedia aj o výročných kórejsko-slovenských koncertoch vážnej hudby alebo kurzoch kórejského varenia v Bratislave. Po návšteve Južnej Kórey však nadobudnete pocit, že je toho oveľa viac. A mnoho vecí, ktoré sa Kórejčanom podarilo dosiahnuť, by pre Slovákov mohli byť inšpiráciou. Ale pekne po poriadku…

Hmmm…

Do obrieho Boeingu nastupujem v Prahe ako jediný Neázijčan. Kórejčania Prahu milujú. „Nádherné mesto. Pamiatky, nákupy… Ale bol som aj v Českom Krumlove, Drážďanoch, vo Viedni a na pol dňa aj v Bratislave,“ hovorí vysoký štyridsiatnik Jin. Pracuje pre kórejskú firmu vyrábajúcu chemikálie používané v automobilovom priemysle. Bizniscestu do automobilky Škoda v Mladej Boleslavi spojil s niekoľkými dňami dovolenky.

„Hmmm,“ pokýva uznanlivo hlavou nad tým, že som sa rozhodol stráviť niekoľko dní práve v jeho rodnej krajine. To som ešte nevedel, že takéto „Hmmm“ ma bude na Kórejskom polostrove sprevádzať pomerne pravidelne.

Palác Gyeongbokgung Foto: Jakub Prokeš, Pravda
Gyeongbokgung, Soul, Kórea, palác Palác Gyeongbokgung

Ďalším ma počastoval recepčný hotela v centre 10-miliónového Soulu. Reagoval tak na môj plánovaný program. „Chcete toho stihnúť naozaj veľa. Soul je nesmierne veľký, šestnáste najväčšie mesto sveta,“ zamyslel sa, ale potom, po krátkej odmlke, optimisticky dodal: „Máme tu jasné pravidlá, všetko, ako má byť. Zvládnete to.“

Neskôr som pochopil, čo tým myslel. Južná Kórea ctí poriadok, slušnosť, presnosť a skromnosť. Čo sa dohodne, to aj platí. Počas mojej návštevy všetko presne fungovalo, všade bolo čisto, cítil som sa bezpečne. Miestni ľudia boli ochotní, milí. Každý sa o vás zaujíma. Odkiaľ ste, prečo ste prišli. To som zatiaľ nikde v Ázii nezažil. Kórea sa na nič nehrá. Je priama. Napokon, aj kórejské seo'ul znamená prosté – hlavné mesto. Tak to bolo všade.

1. Gyeongbokgung

Skúste to povedať trikrát za sebou. Ide vám vylomiť sánku? Krkolomný názov označuje Kráľovský palác. Nájdete ho v priamo v centre metropoly. Postavili ho v roku 1395. Bol hlavným a najväčším z piatich soulských palácov novej progresívnej dynastie Joseon, ktorá vládla na polostrove 518 rokov.

Brána Gwanghwamun, hlavný vstup do kráľovského...
Dračí trón. Päť vrchov na maľbe za ním...
+6Sprievodkyňa Young–hye Kim ukazuje, ako sa...

Za ten čas sa na tróne vystriedalo 27 kráľov. Podporovali všemožné novinky, obchod, poľnohospodárstvo, vedu i umenie. V koreňoch a úspechoch dynastie Joseon sa vidí aj súčasná Kórea. Ustavične v nej hľadá inšpiráciu. Preto je pre ňu palác dôležitý. Ťažko vysloviteľný názov Gyeongbokgung znamená zhruba toto: nová dynastia, buď požehnaná a prosperujúca.

V roku 1880, v čase najväčšieho rozkvetu paláca, v obrovskom areáli obkolesenom kamenným múrom žilo a pracovalo okolo tritisíc ľudí. Päť stoviek tvorilo služobníctvo a vojaci. Do paláca sa vchádza hlavnou bránou Gwanghwamun z námestia rovnakého mena, centrálneho námestia Soulu. Brána má tri vstupy – stredný pre kráľa a kráľovnú, dva po stranách pre úradníkov, vojakov a služobníctvo.

Dnes za nimi postávajú malé skupinky školákov a študentov, do vnútra sa trúsia prvé klbká nedočkavých turistov. Je deväť hodín ráno, práve otvárajú. Vstupné: dospelí od 19 do 65 rokov v prepočte 2,50 eura, deti od siedmich rokov 1,25 eura. Ostatní zadarmo. Všetky nápisy, ako vo väčšine turistických cieľov v Kórei, sú v štyroch jazykoch: kórejsky, čínsky, japonsky a anglicky.

"Angličtina je pre turistov zo Západu, s Čínou a Japonskom máme spoločnú, hoci nie práve peknú históriu, a z týchto krajín k nám prichádza najviac turistov,“ vysvetľuje ochotne elegantne oblečená žena pri pokladniciach.

Dračí trón. Päť vrchov na maľbe za ním... Foto: Jakub Prokeš, Pravda
Gyeongbokgung, Soul, Kórea, dračí trón, palác Dračí trón. Päť vrchov na maľbe za ním symbolizuje Kóreu, Mesiac a Slnko znamenajú, že povinnosťou panovníka je starať sa o krajinu vo dne i v noci. Odtiaľto vyše 500 rokov vládla dynastia Joseon.

Ako prvé má návštevník v paláci Gyeongbokgung možnosť pochopiť vzťah Kórejčanov k Japoncom. „V súčasnosti stojí už iba menej ako 20 percent z pôvodných stavieb paláca. Väčšinu zbúrali alebo spálili Japonci v rokoch 1910 až 1945 počas okupácie našej krajiny,“ vysvetľuje sprievodkyňa Young-hye Kim. "Napokon, aby demonštrovali svoju nadradenosť, hneď za hlavnou bránou dali v roku 1926 postaviť nový monumentálny vládny palác.“

Okázalé betónové sídlo okupačnej vlády a moci vystavali na troskách najvzácnejšieho kórejského dedičstva a tradícií. Navyše ním zakryli najdôležitejšiu budovu starobylého kórejského kráľovského areálu – hlavného paláca s Trónnou sálou.

Dnes už namyslená budova symbolizujúca japonskú rozpínavosť a militarizmus nestojí, zbúrali ju v roku 1995. Naopak, Kórejčania rekonštruujú, opravujú a zveľaďujú pôvodné budovy i ďalšie stavby rozsiahleho palácového areálu. A od hlavnej brány je opäť výhľad na štvrť kilometra vzdialenú Trónnu sálu dávnych kráľov Kórey.

Komplex, hoci už iba torzo dávnej slávy a sily dynastie Joseon, je aj dnes cennou ukážkou vtedajšej architektúry a staviteľstva. Prísne geometrické línie, cesty a chodníky kolmé jeden na druhý. Na pôdoryse najlepšie vidno, ako bol areál striktne rozdelený na dve časti – tú, kde sa piekla politika, a tú druhú, určenú na oddych. Európana zaujme mix funkčnosti a účelnosti stavieb, ale očarí ho aj pestrá dekoratívnosť a množstvo skrytých symbolov.

Brána Gwanghwamun, hlavný vstup do kráľovského... Foto: Jakub Prokeš, Pravda
Gyeongbokgung, Soul, Kórea, palác Brána Gwanghwamun, hlavný vstup do kráľovského paláca Gyeongbokgung.

"Kamenný reliéf bájneho Fénixa medzi schodmi pri vstupe napríklad znamená, že keď bude kráľ dobre vládnuť, let nezničiteľného Fénixa bude šťastný. Najčastejšie zobrazovaným tvorom kráľovských stavieb je však drak. Symbolizuje najmocnejšiu bytosť a zároveň i kráľa. Pretože drak je kráľ a, naopak, kráľ je drak. Kráľovský trón je teda dračí trón,“ objasňuje sprievodkyňa.

Kamenných sôch bájnych zvierat je iba okolo hlavného paláca s Trónnou sálou vyše pol stovky: levy, tigre, korytnačky, opice, ovce, kone, jašterice, hady… Toľko rozmanitých skulptúr zobrazujúcich silu panovníka v nijakom inom paláci neuvidíte, iba tu v Soule. Je všedný deň a v paláci je ľudí ako šafranu. Nik sa na vás netlačí, nik vás nenaháňa ako v Paríži, Londýne či Pekingu.

Aká-taká strkanica, ale nie tlačenica, je iba v pravom dolnom rohu schodiska pred Trónnou sálou Geunjeongjeon. Zo zhluku ľudí kde-tu vystrelí ruka alebo selfie tyč s mobilom, aby sa po známom cvak-cvak opäť bleskove stratila.

"Tam je jedno z najpopulárnejších súsoší,“ vysvetľuje sprievodkyňa. "Vyzerá ako tri levy, ale levy to nie sú. Tieto roztomilé fantazijné zvieratá symbolizujú rodinu. Každé sa pozerá inam, dáva pozor, aby rodina i palác za nimi boli zo všetkých strán v bezpečí. Mladí dnes zavše hovoria, že otec je ten, ktorý drží v náručí mláďa,“ smeje sa sprievodkyňa Young-hye Kim.

Relax vo vôni kvetov lekna. Altán na ostove... Foto: Jakub Prokeš, Pravda
Gyeongbokgung, Soul, Kórea, palác Relax vo vôni kvetov lekna. Altán na ostove uprostred jazera. Sem chodila kedysi relaxovať aj nejedna kráľovská rodina.

Od odľúbenej rodinky vytesanej z kameňa mieria kroky návštevníkov k Trónnej sále. Vedie k nej dvanásť schodísk symbolizujúcich harmóniu vesmíru a času. Budova sa týči nad námestím v tvare štvorca. Je vydláždené veľkými kamennými platňami.

"Kým vystúpime po schodoch k Trónnej sále, rada by som vám ešte niečo ukázala,“ zastaví nás sprievodkyňa. "Zaujímavosťou, ktorú si všimne málokto, je fakt, že námestie nie je vodorovné, ale naklonené. To preto, aby na ňom po dažďoch nestála voda a panovníkova topánka nikdy nevstúpila do mláky. Ľavý predný roh námestia je nižší až o 70 centimetrov.“ Podľa sprievodkyne tento figliarsky nápad staviteľov spred vyše 600 rokov oceňujú aj teraz. "Keď prší, tak najmä počas rôznych festivalov a slávností. Keď neprší, tak každý deň,“ zatvári sa záhadne Young-hye Kim, a hneď to aj vysvetlí. "Z najnižšej časti námestia sa dajú urobiť najefektnejšie fotografie.“

Návšteva paláca vám zaberie zhruba tri hodinky. Na jej konci si môžete oddýchnuť pri jazierku s leknami, kam chodila kedysi relaxovať aj nejedna kráľovská rodina.

2. Národné múzeum

Okolo nás energicky cupitá drobná sivovlasá babička, tvár rozpukaná vráskami ako zem počas horúceho leta. Cez plece pletená taška, v ruke plastová fľaška s vodou. O chvíľku ju dobieha elegantná mladá dáma s havraními vlasmi a navlas rovnakými očami i pôvabným nosom. Vedno pokračujú, štebotajúc ako dve tínedžerky.

Iba pár minút chôdze od hlavnej brány Kráľovského paláca stojí nové Národné múzeum. Je ukážkou hrdosti, vlastenectva, inšpirácie a motivácie. Chodia sem mladí i starí, školské výlety, ale aj rodiny s deťmi a so starými rodičmi. Takto učia v Južnej Kórei vlastivedu. Pútavo, dynamicky, hravo, ale pritom úctivo. Moderné technológie sa striedajú s historickými artefaktmi a na návštevníka pôsobia ako inšpirujúci príbeh ťažko skúšanej krajiny, ktorá sa za krátkych 50 rokov v pote a slzách vydriapala medzi najbohatšie štáty sveta.

Expozícia vás prevedie históriou, tradíciami, úspechmi i ambíciami krajiny. Uvidíte tu prvé národné vlajky Kórejčanov, najcennejšie dokumenty zrodu štátnosti i podrobnosti boja s japonským útlakom či Kórejčanmi a Číňanmi, ktorí sa na juh valili spoza 38. rovnobežky v rokoch 1950 až 1953. To boli a sú dve najväčšie traumy Kórejčanov.

„Bolo nám ťažko, ale dostali sme sa z toho, lebo sme chceli. Náš príbeh si tu môže pozrieť každý. Ľudia sú hrdí na to, čo krajina dokázala,“ hovorí sprievodkyňa. V Národnom múzeu uvidíte aj veci z bežného života, nie iba veľkú politiku, napríklad model domov či školy z päťdesiatych rokoch 20. storočia, v ktorej sa za deň vystriedali pri učení tri triedy po 100 deťoch. Takto má každý pochopiť, že jediným receptom proti chudobe je ustavičné vzdelávanie. Môžete si tu pozrieť aj prvé rádio, videorekordér Samsung, prvú práčku LG, prvý automobil Kia, model prvého mamutieho tankera či ružového „plyšáka“ Mon-čiči alebo prospekty z letných olympijských hier, ktoré sa v roku 1988 konali v Soule.

3. Soulská veža

Najkrajší výhľad na Soul je z vysielacej veže. Je 236 metrov vysoká a postavili ju v roku 1971 ako prvú vežu šíriacu aj rozhlasový, aj televízny signál. Veža stojí na hrebeni pohoria Namsan. Pripomína trochu Malé Karpaty v Bratislave, akurát že Soulská veža stojí takmer v strede hlavného mesta. Panoramatická vyhliadková časť sa nachádza v nadmorskej výške takmer 480 metrov.

"Každému návštevníkovi z cudziny odporúčame návštevu veže,“ hovorí sympatická Hyo Seon Kim z KOCIS, Kórejskej kultúrnej a informačnej agentúry. Často pracuje s cudzincami, preto sa jednoducho necháva oslovovať Alice. "Z našej veže je senzačný výhľad na metropolu, v ktorej býva polovica všetkých Juhokórejčanov.“

Soulská veža
Soulská veža
+4Chýba vám partner? Potom musí stačiť aspoň...

K veži sa dá vyšliapať po vlastných, ale – musíte zdolať stovky schodov. Lanovkou, do ktorej sa natlačí najviac 20 ľudí, tam budete oveľa rýchlejšie a pohodlnejšie. Dospelý dá za spiatočný lístok zhruba sedem eur, dieťa 4,50.

Na kopci s vynikajúcim výhľadom bývalo v stredoveku strážne stanovisko. Dnes ho pripomínajú iba žulové komíny, pod ktorými hliadka zapálila oheň vždy, keď sa na horizonte zjavil nepriateľ brúsiaci si zuby na Soul.

Dnes je kopec okrem turistov aj častým cieľom všetkých zaľúbených. Svoju lásku tam symbolicky zamkli desaťtisíce párov. Pestrofarebné visacie zámky všakovakých tvarov a veľkostí vytvárajú mohutné strapce a hrubizné steny, kam oko pozrie. Okolo motívu lásky sa tu točí všetko: suveníry, jedlo, sladkosti, ba aj lavičky. Dizajn lavičiek má vraj čarovnú moc a dvom celkom neznámym ľuďom zaručene pomôže zaľúbiť sa. Stačí, keď si sadnú na jej okraje – čoskoro už sedia v strede lavičky a túlia sa k sebe.

Chýba vám partner? Potom musí stačiť aspoň... Foto: Jakub Prokeš, Pravda
Soul, Kórea, selfie, lavička, Chýba vám partner? Potom musí stačiť aspoň selfie na magickej lavičke lásky. Jej dizajn vraj dvom neznámym ľuďom zaručene pomôže zaľúbiť sa. Nech sa páči, sadnite si.

Od sladkastej atmosféry si trochu oddýchnete v samotnej veži. Tam nájdete reštauráciu, panoramatickú vyhliadku aj tradičné suveníry a pohľadnice s motívmi hlavného mesta, kórejských symbolov, vlajky a histórie. Pivo tam nedostať, a tak nečudo, že skupinku mladých mužov z Austrálie, ktorá sa sem zrejme dostala iba omylom, najviac pobavili dva pisoáre na toaletách – ako ináč, s ich romantickým výhľadom na mesto.

4. Slovakia? Kia Žilina!

Niečo pre chlapov sa nachádza skôr v inej časti mesta. Najnovšie autá Hyundai si možno vyskúšať v Hyundai Motor Studio. Ak si plánujete nejaké kúpiť, potom ste na výbornom mieste. Ochotne vám tu pomôžu vybrať vybavenie, ale aj farbu, poťahy či čalúnenie dverí. Automobilka má takéto štúdiá štyri. Iste, to v Soule bolo prvé, a ďalšie tri sú v Londýne, Dubaji a Moskve.

Súčasťou múzea je aj bohatá knižnica. Pýši sa tým, že sú v nej každému k dispozícii údajne všetky najdôležitejšie knihy o autách v angličtine, ktoré vydali renomované vydavateľstvá. Zaujímavú časť knižnice tvoria aj servisné knižky, technické výkresy a výkazy súčiastok všetkých typov automobilov, ktoré kedy vyrábal koncern Hyundai. Personál sa vyzná.

"Hmmm. Žilina,“ pokýva hlavou knihovník Chang Jin Soo pri zmienke, že sme zo Slovenska a už ťahá z police obrovský atlas aktuálnych modelov áut Hyundai a Kia. V úvode knihy je cez celú dvojstranu veľká mapa sveta, vyše metra široká, a na nej rôzne veľké bodky – fabriky koncernu. "Tu je Žilina,“ strelí prstom do mapy knihovník. "Vyrábate skvelé autá!“

5. Samsung je budúcnosť

Kým kráľovský palác Gyeongbokgung a Národné múzeum pripomínajú slávnu minulosť, Hyundai Motor Studio ukazuje súčasné úspechy, expozícia firmy Samsung v supermodernej časti Soulu je návštevou budúcnosti. Pre niekoho fantastická, pre iného bizarná, určite však stojí za to do nej nakuknúť. Jedna z najúspešnejších technologických firiem sveta láka do vlastného múzea inovácií návštevníkov sloganom – Prežite váš zajtrajšok! Vstupné? Zadarmo. Ako teda budeme žiť, učiť sa či nakupovať podľa Samsungu?

Prežite zajtrajšok už dnes. Na tento slogan... Foto: Jakub Prokeš, Pravda
Samsung, múzeum inovácií Prežite zajtrajšok už dnes. Na tento slogan láka do svojho múzea inovácií v Soule Samsung, jedna z najúspešnejších technologických firiem sveta.

Pri vchode vás vyfotografujú, na zápästie dostanete jednorazový čip, v ktorom je zakódované vaše meno a môžete sa vydať na cestu. Čipom si otvárate dvere, spúšťate nové a nové prezentácie a fotografia vašej tváre a meno putujú s vami po stenách a monitoroch výstavných priestorov.

V prvej časti si môžete zobrať do ruky a vyskúšať najnovšie spotrebiče, šikovné telefóny, tablety, okuliare na virtuálnu realitu, ale napríklad aj televízory. Azda najväčšiu pozornosť pútal model S9WAF, v čase našej návštevy mal najväčšie zaoblenie obrazovky na svete. Uhlopriečka: 266 centimetrov. Pomer strán: 21:9. Cena? Máličko nad 86 000 dolárov!

Druhá časť expozície umožňuje nakuknúť do plánov a vízií Samsungu. Napríklad USB kľúče majú tvar dutých valčekov kvôli chladeniu, batérie sú menšie a oveľa výkonnejšie… Asi najväčším šokom je predstava domácnosti: v strede kuchyne stojí chladnička s ohromným monitorom na dverách. Na ňom aktuálne údaje o počasí, premávke v meste, informácie o členoch domácnosti – kde sú a čo tam robia, samozrejme, ich poloha bliká na digitálnej mape. Zobrazený je aj kalendár a v ňom úlohy a povinnosti rodiny.

Hyundai Motor Studio. Tu si môžete vyskúšať... Foto: Jakub Prokeš, Pravda
Hyundai Motor Studio, Soul, Kórea Hyundai Motor Studio. Tu si môžete vyskúšať všetky vozidlá značky, vybrať si motor, vybavenie, poťahy, farbu, disky...

Nechýbajú tiež informácie o obsahu chladničky a trvanlivosti jednotlivých potravín. Chladnička sama ponúkne, čo by sa z nich dalo uvariť, chýbajúce potraviny automaticky objedná. A keďže kuchyňa je srdcom domácnosti, dajú sa na monitore sledovať aj jednotlivé časti domu či ovládať ďalšie spotrebiče.

V detskej izbe otec už deťom pred spaním rozprávky nečíta. V strede tmavej izby sa vznáša žiarivý holografický obraz. Tato doň máva rukami ako dirigent, pohybom prstov dopĺňa či uberá rozprávkové postavy, pridáva efekty, posúva dej. Na konci predstavenie zhasne a ide sa spať. Medzitým sa mamička v kúpeľni pozerá do zrkadla nad umývadlom, zrkadlo monitor niekoľko sekúnd analyzuje stav jej pleti, odporúča pleťový krém i čas jeho pôsobenia.

Otec odchádzajúci z detskej izby kontroluje správy v mobile. Podľa najnovšej má ráno obchodné rokovanie. Ide teda do spálne, kde sa postaví pred šatník s obrovským zrkadlom. Zadáva pokyn: obleky! Zrkadlo monitor ho zobrazuje, akoby mal už oblek na sebe. Dotykom ako na displeji mobilu ovláda ponuku, "skúša si obleky“ a volá na manželku do kúpeľne. Tá prichádza, nespokojne krúti nosom nad jeho výberom, ťuká prstom do zrkadla, "mení“ manželovi oblek, košeľu aj kravatu. Po chvíľke sú obaja spokojní, oblečenie na druhý deň je pripravené.

Hyundai Motor Studio. Tu si môžete vyskúšať... Foto: Jakub Prokeš, Pravda
Hyundai Motor Studio, Soul, Kórea Hyundai Motor Studio. Tu si môžete vyskúšať všetky vozidlá značky, vybrať si motor, vybavenie, poťahy, farbu, disky...

Alebo iná situácia: pri raňajkách muž vydáva hlasom pokyn: Autá pripraviť! Kým manželia vyjdú pred dom, ich autá samy vyšli z garáže a čakajú pred domom. Ide sa do práce. Počas cesty, autá sa riadia samy, cestujúci využívajú čas (alebo zabíjajú nudu) telefonovaním, posielaním správ a nakupovaním cez internet.

Vtom mužovi mobil pripomenie, že večer ide s manželkou na večeru. Okamžite mu ponúkne aj vhodný darček. Chlap ho objedná a jeho doručenie načasuje tak, že keď sa večer stretne s manželkou pred reštauráciou, nad hlavou im zakrúži dron a do rúk prekvapenej manželky znesie z neba balíček. Romantika. Prežite váš zajtrajšok.

6. Kimči

Kto počas návštevy Kórey neochutnal kimči, ako by tam ani nebol. Na nakladanú kvasenú kapustu sú tu všetci právom hrdí.

„Kimči je zapísané aj na zozname svetového kultúrneho dedičstva Unesco, vysvetľuje sprievodkyňa v Múzeu tejto delikatesy. "Je zdravé, najlepšie probiotikum. Môžete ho jesť ku všetkému, studené i varené. Vďaka nemu sa Kórejčania dožívajú takého vysokého veku, nepoznajú žalúdočné ťažkosti.“

Kimči sa pripravuje na celom polostrove, existuje ho vyše 200 druhov a popísali sa o ňom stohy kníh. Dalo by sa povedať, že pre Kórejčanov je kimči rovnako dôležité ako pre Francúzov víno. Nuž ale o tom niekedy nabudúce.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Kia #Južná Kórea #Soul