Petrohradský chrám plánujú odovzdať cirkvi, ľudia sa búria

Asi tisíc obyvateľov Petrohradu sa v piatok zišlo pri múroch Isaakijevského chrámu (chrámu sv. Izáka), jednej z hlavných mestských pamätihodností. Protestovali proti rozhodnutiu mestského zastupiteľstva odovzdať chrám ruskej pravoslávnej cirkvi. Od čias boľševickej revolúcie pred sto rokmi je v chráme múzeum.

16.01.2017 12:15
Rusko, chrám, pravoslávny, zima, sneh,... Foto: ,
Isaakijevský chrám (Chrám sv. Izáka), Petrohrad
debata

Po moskovskom chráme Krista Spasiteľa je petrohradský kostol najvyššou pravoslávnou katedrálou na svete. Na rozdiel od moskovského chrámu ho však pravoslávna cirkev nikdy nevlastnila.

Neoklasický chrám postavili v prvej polovici 19. storočia na počesť víťazstva nad Napoleonom. Po prevrate v roku 1917 boľševici zriadili v chráme ateistické múzeum, ale v 90. rokoch sa do neho cirkevné obrady vrátili.

Múzeum dnes ponúka výstavy, koncerty a ďalšie kultúrne podujatia.

Teraz petrohradská mestská rada rozhodla, že objekt odovzdá pravoslávnej cirkvi. Tento krok kritici označujú za ďalší prejav silnejúceho vplyvu pravoslávie, ktorá sa v ére prezidenta Vladimira Putina stala blízkym spojencom Kremľa.

Cirkev sľubuje, že návštevníci kostola zmenu vlastníka nespoznajú. Múzejné zbierky neodstránia a turisti budú mať ďalej do katedrály prístup.

Kritické hlasy cirkev obviňujú, že zmenu vlastníctva si vynútila kvôli peniazom. Chrámové múzeum ročne navštívi vyše dva milióny platiacich návštevníkov a katedrála má vraj ročne čistý zisk štvrť miliardy rubľov (3,7 milióna eur).

debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Petrohrad #pravoslávie #chrám