Týmito siedmimi otázkami privádzajú turisti v Dubaji domácich do vývrtky

Podľa turistických sprievodcov a recepčných v hoteloch prichádzajú turisti do Spojených arabských emirátov s nejasnou predstavou o meste. Z obrázkov poznajú ikonické budovy sedemhviezdičkového hotela Burdž Al Arab a ohromného mrakodrapu Burdž Chalífa – a na ostatné sa pýtajú... Tu je niekoľko nevinných otázok návštevníkov, ktoré domácim vždy zdvihnú obočie a tlak.

28.01.2017 07:00
Dubaj, hotel, Burj Al Arab, pláž, Burdž Foto:
Pláž pri hoteli Burdž Al Arab v Dubaji.
debata (6)

Sú všetci v Dubaji milionári?

Turisti vždy vidia len tú luxusnú vyleštenú stranu mesta, takže je jasné, že majú dojem, akoby tu nižšia trieda ani neexistovala. Nie je to však kompletný obraz. Väčšina domácich však nežije extravagantným štýlom, aký sa neraz aj medializuje. Vedú jednoduchý život a na konci mesiaca sa tešia z ušetrených peňazí. Ak tu však má niekto chuť na márnivé hýrenie, príležitostí je viac ako dosť.

Prečo musíme ísť od metra k nákupnému centru Dubai Mall kilometer pešo?

O kráčaní sa nedá veľmi hovoriť, keďže zákazníci sa vezú pohyblivým chodníkom, aký často vídať na letiskách. Obchodné centrum má svoj vlastný systém metra a chôdza po chodníku namiesto stoviek taxíkov je najrýchlejší spôsob, ako sa dostať do aj z obchodov.

Prečo sa všetko deje v nákupných centrách?

Viete si predstaviť schôdzky či kultúrne predstavenia v púšti, pod horúcim slnkom? Každý radšej preferuje príjemné klimatizované priestory obchodných domov.

Aké je leto v Dubaji?

Horúce, veľmi horúce. Najteplejšie mesiace dokážu turistov poriadne potrápiť. Pre tých, čo sa do Dubaja presťahovali, je prvé leto najhoršie, potom si postupne zvyknú. Dubajčania väčšinu leta strávia v interiéroch, promenády a pláže navštevujú večer. Bohatší si v lete radi doprajú dovolenku v chladnejšej klíme, cestujú napríklad do Európy.

Ako to, že nie sú všetci Dubajčania dohneda opálení?

Pretože čas trávia radšej v príjemných klimatizovaných miestnostiach ako na 50-stupňovom slnku.

Plameniaky a vežiaky v Dubaji. Foto: SITA/AP, Kamran Jebreili
Dubaj, plameniak Plameniaky a vežiaky v Dubaji.

Aké je hlavné mesto Dubaja?

Toto je podľa miestnych jedna z najzvláštnejších, a predsa najčastejších otázok turistov. Dubaj si so štátom mýlia najmä tí, ktorí vedia o meste, ale akosi nepočuli o Spojených arabských emirátoch.

Naozaj potrebujete všetky tie mrakodrapy?

Na začiatku tu nebolo nič, len piesok a more. Potom sa začalo stavať, a keďže Arabi mali prostriedky a chuť vytvoriť niečo veľkolepé, začali vznikať nebotyčné budovy ohromujúcich rozmerov. V Dubaji však nájdete aj dostatok zelene a parkov, opery, múzeá, staromódne trhoviská.

Zdroj: Khaleejtimes.com

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Dubaj #Spojené arabské emiráty