Ako sa žije v hongkonských truhlách? Byt veľký 1,9 m² šetrí peniaze

Počet obyvateľov tejto osobitnej administratívnej oblasti Číny neustále rastie, avšak územie veľké 1 104 km² nemožno nafúknuť. Už teraz v meste žije takmer 7 a pol milióna ľudí. A tak niet divu, že pre málo miesta a do neba stúpajúce ceny nájmov bytov je stále viac a viac Hongkončanov nútených presťahovať sa do maličkých „klietok“ veľkých len (o niečo viac) ako posteľ.

19.02.2017 07:00
debata (15)

Znamenajú menej neporiadku, nižšie náklady, no najmä výrazne obmedzený životný priestor. Aj starší ľudia sa teraz musia po rokoch luxusu, teda bývania v klasických bytoch, učiť existovať v takýchto nedôstojných podmienkach.

Tieto truhly s nízkym stropom ponúkajú priestor akurát na vyspanie pre dospelého človeka, zavesenie niekoľkých košieľ a nohavíc a uskladnenie pár maličkých osobných predmetov. Dnu sa dá len spať, jesť hotová strava, čítať či pozerať televízia.

Za tento box sa platí mesačne v prepočte okolo 220 eur, čo by v Bratislave stačilo na prenajatie samostatnej priestrannej izby, v menších slovenských mestách aj celej garsónky.

Život v boxe je jednoduchší pre ľudí bez partnerov a detí. Nemusia riešiť spoločné „stolovanie“, ani sa deliť o stiesnený priestor s ďalším človekom, ktorý, nech je akokoľvek blízky, predsa len „zaberá“ drahocenné miesto.

Nezriedka sú však aj celé rodiny nútené bývať v miniizbičkách, a tak sa stáva, že otec žije spolu s jedným dieťaťom v jednej „truhle“ a matka s ďalším potomkom prespáva v ďalšej kutici, o tri poschodia nižšie – ak sa im vôbec podarí prenajať dve miestnosti v rovnakom bytovom dome.

V Hongkongu sa už nejaký čas hovorí o kríze bývania, keďže z celkovej rozlohy mesta je len 7 % určených na bývanie. Ľudia v truhlových príbytkoch sú obeťami tohto nedostatku (cenovo) dostupného bývania.

Od roku 2012 stúpli ceny prenájmov v Hongkongu o polovicu, čo spravilo z tamojších bytov jedny z najnedostup­nejších na svete. Mnoho bytov sa preto podelilo na plno maličkých boxov, do ktorých sa zmestí mnoho nájomníkov.

Vláda odhaduje, že v miniatúrnych izbičkách žije okolo 200 000 obyvateľov, ale skutočné čísla môžu byť omnoho vyššie.

Predstavitelia mesta oznámili zámer vybudovať v nasledujúcom desaťročí viac cenovo dostupných domov. Do roku 2027 by malo vyrásť 280 000 nájomných domov a 180 000 súkrom­ných bytov.

Zdroj: Businessinsider­.com; Wikipedia.org; Dailymail.co.uk; Yournewswire.com;

© Autorské práva vyhradené

15 debata chyba
Viac na túto tému: #bývanie #Hongkong