Výhľad 360 stupňov: V Dubaji vyrastie mrakodrap s otočnými poschodiami

V Dubaji pripravujú stavbu výškovej budovy, ktorá sa bude premieňať priamo pred očami vďaka otočným prvkom.

21.02.2017 13:00
debata (1)

Navrhol ju architekt talianskeho a izraelského pôvodu David Fisher, podľa ktorého sa budú jednotlivé poschodia otáčať veľmi opatrne a nebude počuť žiaden zvuk.

Dubaj je známy exkluzívnou architektúrou a o dynamickej výškovej budove sa tam začalo prvýkrát hovoriť v roku 2008, avšak projekt sa odložil. Ani teraz, kedy sa objavili konštrukčné detaily, ešte nebolo oznámené, kedy sa začne so stavbou, ani kde bude stáť.

„Nebude nikdy vyzerať rovnako. Poschodie sa bude otáčať veľmi pomaly, nič nebudete počuť,“ povedal Fisher. Podľa neho sa budú byty môcť otáčať jednotlivo o 360 stupňov rýchlosťou, ktorú si bude možné prispôsobiť.

Stredom stavby bude prechádzať pevná jednotka, v ktorej bude umiestnený výťah, a ku ktorej budú pripojené jednotlivé byty.

Stavba má byť napojená na veterné turbíny, ktoré budú medzi jednotlivými poschodiami, takže má byť sebestačná pri zásobovaní elektrinou. „Je to zelená elektráreň a tá bude dodávať elektrinu celej stavbe,“ povedal Fisher.

Svetovou novinkou bude tiež to, že pôjde o prvý prefabrikovaný mrakodrap, pretože jednotlivé byty sa vyrobia inde a na centrálnu vežu ich zavesia už hotové.

Získať byt v tejto stavbe bude však finančne náročné: predbežne sa počíta, že môže stáť okolo 30 miliónov dolárov (asi 28 miliónov eur).

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Dubaj #mrakodrap