Ako to voňalo na Titanicu? Odpovie mesto, ktoré začalo písať jeho tragický príbeh

Belfast je popri slávnom Dubline ako menší zakríkuntý súrodenec, no „vstupná brána“ k prírodnému divu Giant’s Causeway (oblasť, ktorú tvorí asi 40 000 vzájomne do seba zapadajúcich šesťhranných bazaltových stĺpov) či kolíska legendárneho Titanicu je rovnako zaujímavá ako mesto Guinnessu.

24.02.2017 07:00
výstava Titanic, lodné skrutky Foto: ,
Lodné skrutky Titanicu. Fotografia je súčasťou výstavy o Titanicu.
debata

Metropola Severného Írska, dnes s viac ako 286-tisíc obyvateľmi, bol vďaka silnému priemyselnému postaveniu ešte začiatkom 20. storočia najväčším írskym mestom. Jej názov pochádza z írskeho Beal Feirste, čo znamená ústie rieky na piesočných brehoch.

Belfast má mnoho viktoriánskych budov a na architektúru sa podpísal aj neobarokový štýl. Ten ovplyvnil aj stavby po svete, napríklad v Kalkate či Durbane.

Crown Liquor Saloon

Spomedzi menších budov vyniká bohato ornamentmi ozdobený pub Crown Liquor Saloon z 19. storočia. Je jednou z dvoch krčiem vo Veľkej Británii, ktoré sú pod ochranou národného fondu na ochranu historických a prírodných pamiatok (druhou je George Inn s Londýne).

Crown Liquor Saloon sa preslávil aj v čierno-bielej kriminálnej dráme z 50. rokov Odd man out s Jamesom Masonom. Nástenné panely v pube boli pôvodne vyrobené pre Britannicu, sesterskú loď Titanicu, ktorú tiež postavili v Belfaste.

Väzenie Crumlin Road

Väznicu otvorili v strede 19. storočia a nasledujúcich 150 rokov nepretržite slúžila svoju účelu. Za ten čas jej útrobami prešlo vyše 25 000 trestancov.

Najzaujímavejšou časťou komplexu, ktorý sa dnes teší záujmu turistov, je chodba, ktorá spája basu s budovou súdu. Návštevníci sa môžu prechádzať celami a objavovať temné tajomstvá, ktorá tieto múry skrývajú.

SS Nomadic

Posledné z plavidiel, ktoré prevážali cestujúcich prvej a druhej triedy z francúzskeho Cherbourgu na Titanic pred jeho vyplávaním, je dnes ukotvené v prístave a víta turistov.

Po katastrofe najznámejšej lode slúžil Nomadic ďalej ako podporná loďka pre Olympic a ďalšie zaoceánske lode a prežil dlhú a aktívnu kariéru.

Paluba SS Nomadic si pamätá takých slávnych pasažierov ako Charlie Chaplin, Elizabeth Taylor, Richard Burton či nositeľka Nobelovej ceny Marie Curie.

Titanic

Belfast je najznámejší vďaka svojej histórii, ktorú spojil s „loďou snov“. Práve v tamojšom prístave postavili lodenice Harland and Wolff najväčšie a „nepotopiteľné“ plavidlo. Turisti sa tu dozvedia všetky podrobnosti o Titanicu, od jeho konštrukcie začiatkom 20. storočia, až po osudnú plavbu a posledné chvíle.

Interaktívna galéria dokonca približuje autentické zážitky z paluby Titanicu – nie len vizuálne, ale aj zvukové či dokonca pachové!

Zdroj: Wikipedia.org; Visitbelfast.com; Independent.co.uk

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Severné Írsko #Belfast