Banská Bystrica ponúka bezplatné prehliadky

Svetový deň sprievodcov cestovného ruchu sa uskutoční v tomto roku na tému Bývalé centrá kultúry v Banskej Bystrici a ich dnešná podoba.

25.02.2017 07:00
v06-bb-bystrica-shutter Foto:
Banská Bystrica
debata

Informačné centrum v Banskej Bystrici pripravilo v spolupráci s vlastivednými sprievodcami, ktorí pôsobia v meste a okolí, historické popoludnie plné zaujímavostí. Bezplatné prehliadky s výkladom sa uskutočnia v sobotu 25. februára, v čase od 13:00 do 16:00, každú celú hodinu.

Svetový deň sprievodcov cestovného ruchu (SDSCR) je každoročne zameraný na inú tému. „Banská Bystrica sa vždy spájala a spája s pestrou kultúrou a spoločenským životom. Preto sme sa rozhodli, že tento rok bude SDSCR na tému Bývalé centrá kultúry v Banskej Bystrici a ich dnešná podoba. Návštevníci sa dozvedia o histórii a súčasnom využití Amfiteátra, Urban spotu – bývalého kina Hviezda a Dome Slovenského misijného hnutia – bývalého Parku kultúry a oddychu. Práve toto boli miesta, kde v minulosti všetci Banskobystričania, ale aj ľudia z okolitých miest, chodili za hudbou, tancom, filmom a zábavou. Málokto však vie, ako vyzerajú a ako sa využívajú dnes,“ uviedla Alena Motyčková, vedúca Informačného centra v Banskej Bystrici.

Za každú prehliadku dostanú účastníci pečiatku na kartičku. Ak absolvujú minimálne dve z návštev a získajú dve pečiatky, budú zaradení do žrebovania o darčekové predmety od Informačného centra Banská Bystrica a Mesta Banská Bystrica. Mená výhercov zverejnia na webovej stránke www.icbb.sk. V Informačnom centre Banská Bystrica budú výhercom osobne odovzdané ceny.

Svetový deň sprievodcov sa oslavuje každý rok v najbližšiu sobotu k 21. februáru. Tento rok to vychádza na 25. február.

Hlavnou myšlienkou podujatia je prezentovať prácu sprievodcov širokej verejnosti a na Slovensku sa uskutoční už štrnásty ročník.

Koordinátorom podujatia je Slovenská spoločnosť sprievodcov cestovného ruchu (SSCR), ktorá je členom Svetovej federácie asociácie turistických sprievodcov (WFTGA).

Federácia vznikla 21. februára 1985 a dnes združuje viac ako 200-tisíc kvalifikovaných sprievodcov zo sedemdesiatich krajín. Bezplatné prehliadky miest sa pri príležitosti Svetového dňa sprievodcov konajú od roku 1990.

debata chyba
Viac na túto tému: #prehliadka #turistický sprievodca