Kresťanský starosta Ria neotvoril slávny karneval, je vraj nemravný

Svetoznámy karneval v brazílskom Riu de Janeiro sa tento rok nedočkal tradičného začatia, ako to bolo roky zvykom. Starosta mesta Marcelo Crivelli sa vyhol tomu, aby podal symbolický kľúč od Ria kráľovi Momovi, tradičnému miestnemu patrónovi fašiangových osláv.

27.02.2017 15:00
debata
Sabrina Sato zo školy samby Vila Isabel na... Foto: Reuters, PILAR OLIVARES
karneval, Rio de Janeiro, Brazília, kostýmy, Sabrina Sato zo školy samby Vila Isabel na sambodrome.

Starosta, ktorý ako bývalý evanjelický kňaz podľa všetkého považuje karnevalové oslavy plné polonahých tanečníkov za nemravnú záležitosť, najprv odložil termín oficiálneho začatia na neskorý večer, a potom vôbec nedorazil s odôvodnením, že sa musí starať o chorú manželku. Radnica však aspoň na svojej internetovej stránke napísala, že karneval sa už oficiálne začal, a rovnaké oznámenie rozoslala hromadným e-mailom.

Z tradičného miesta na sambodrome bezpečnostné zložky odviedli kráľa Moma, ktorému nedovolili poskytovať rozhovory médiám ako obvykle.

Z formalít si ale nič nerobili účastníci pouličných vystúpení, ktorí sa už od skorého popoludnia vyrojili v meste, aby tancovali, pili a aspoň trochu sa uvoľnili v ekonomicky neradostnej dobe navyše zhoršenej politickým korupčným škandálom.

Karneval v Riu. Foto: Reuters, PILAR OLIVARES
karneval, Rio de Janeiro, Brazília, kostýmy, Karneval v Riu.

Stovky hudobníkov a tanečníkov začali veľkú pouličnú party v okolí preslávených pláží Copacabana a Ipanema, kde sa oddávali rytmom hudby napriek teplotám presahujúcim v lete na južnej pologuli 30 stupňov Celzia, spojeným s vysokou vlhkosťou vzduchu.

Karnevalová veselica prepukla aj v bohémskej štvrti Santa Teresa. Oslavujúci sa obliekli za mníšky a mnohí niesli plagáty urážajúce politikov, ktorí sa stavajú proti legalizácii marihuany. „Pán hovorí: Okúsiš všetky byliny, ktoré vyrastajú zo semena,“ stálo na jednom z nich.

Brazílsky karneval je tradične niekoľkodňovou bakchanáliou, keď ľudia pustia z hlavy všetko ostatné. Tento rok je však politickejší ako kedykoľvek predtým a organizátori jednotlivých vystúpení aj oslavujúci ľudia cítia potrebu vyjadriť sa k celej škále otázok od sexizmu, cez homofóbiu, zahraničnú politiku amerického prezidenta Donalda Trumpa s jeho neslávne známym mexickým plotom, až po proces zosadenia brazílskej prezidentky Dilmy Rousseffovej.

Karneval s Riu. Tanečníci so školy samby... Foto: Reuters, PILAR OLIVARES
karneval, Rio de Janeiro, Brazília, kostýmy, Karneval s Riu. Tanečníci so školy samby Paraiso do Tuiuti.

V Riu sa na päť dní trvajúcich oslavách očakáva až milión návštevníkov. Kvôli hospodárskej recesii, ktorá sužuje najväčšiu juhoamerickú ekonomiku, sa očakáva úbytok záujmu miestnych turistov. U zahraničných sa naopak počíta s tradične hojnou účasťou.

Prehliadky škôl samby, ktoré sú hlavným bodom karnevalu, sa začali v Riu v nedeľu a vyvrcholia v utorok.

Veľké karnevaly za účasti desaťtisícov ľudí sa konajú aj v ďalších brazílskych veľkomestách Sao Paulo či Salvador.

V Sao Paule pokazilo radosť účastníkov cez víkend počasie. Búrka s bleskami a silným dažďom zaplavila niektoré ulice vo východnej časti mesta, po ktorých plávali automobily strhnuté prúdom.

debata chyba
Viac na túto tému: #Rio de Janeiro #karneval