Poznáte príbehy bratislavských fontán? Únos, požiar, nacisti aj nešťastná láska

Bratislava je mestom fontán, dohromady je ich tu viac ako 140. Z nich 37 (a 9 pitných fontánok) prevádzkuje mesto, ostatné patria mestským častiam, hotelom, nákupným centrám... A niektoré majú za sebou zaujímavé príbehy, ktoré náhodní okoloidúci nepoznajú.

14.03.2017 07:00
debata (2)

Rolandova (Maximiliánova) fontána, Hlavné námestie

Hrdí sa titulom najstaršia fontána v meste, pochádza z roku 1572 a postavil ju rakúsky kamenár Ondrej Luttringer. Jej vzniku však predchádzali tragické udalosti.

Počas osláv korunovácie Ferdinandovho syna Maximiliána a jeho manželky Márie sa totiž vznietil drevený hrad, ktorý slúžil ako kulisa pri renesančných hrách. Kvôli nedostatku vody v plameňoch zahynulo niekoľko ľudí.

Na pamiatku tejto pohromy, a aby pri podobných udalostiach už nikdy nechýbala voda na hasenie, dal cisár Maximilián II. postaviť na Hlavnom námestí fontánu. Na vrchole sa podľa legendy týči socha rytiera Rolanda, aj keď časť historikov v nej vidí podobizeň samotného Maxa.

Príspevok, ktorý zdieľa Tomas Kelner (@tomaskelner),

Ganymedova fontána, Hviezdoslavovo námestie

Nachádza sa pred historickou budovou Slovenského národného divadla a v nezmenenej podobe strieka vodu už 130 rokov. Nepoškodili ju ani svetové vojny.

Znázorňuje antickú báj o chlapcovi Ganymedovi, ktorého na vrch Olymp uniesol Diov orol, aby bohom podával nektár.

Fontána je vhodne doplnená o plastiky riečnych zvierat typických pre Dunaj, s ktorým je Bratislava tesne prepojená – dvojice rakov, žiab a korytnačiek. Sochy detí v spodnom bazéniku držia štyri najtypickejšie dunajské ryby – zubáča, kapra, sumca a šťuku.

Príspevok, ktorý zdieľa Denisa Denda Dubinová (@dendarenda),

Dievča so srncom, Hviezdoslavovo námestie

Sochár Alojz Rigele sa rozhodol zvečniť výjav z rozprávky bratov Grimmovcov o sestre a jej bratovi, ktorý sa premenil na jelenčeka, keď sa napil zo studničky.

Socha s fontánou mala pôvodne krášliť petržalský park, avšak v čase, keď sa plastika tesne po Rieglovej smrti sfinalizovala, museli jej vymyslieť nové miesto. Petržalku totiž obsadili Hitlerovi vojaci. Voľba padla na Hviezdoslavovo námestie.

Niektorí fontánu, ktorá dodnes krášli Staré Mesto, volajú Diana, po rímskej bohyni lovu.

Príspevok, ktorý zdieľa Murat Salkaya (@navigator0634),

Zuzanina fontána, Ružinov

Aj keď si mnohí mysleli, že táto fontána je len filmovou kulisou, ona skutočne existuje. Vznikla síce v roku 1985 pre potreby natáčania dnes už kultovej snímky Fontána pre Zuzanu, no dodnes ju nájdete vo vnútrobloku na Kupeckého ulici.

Zaujímavosťou je, že počas filmovania fontána v skutočnosti nefungovala. Keď ju Olino z lásky k Zuzane opraví a spustí, mimo záberu sú hasiči, ktorí fontánu „napájajú“ svojimi hadicami.

Keďže lovestory si ľudia obľúbili a po desiatky rokov znova a znova sledovali, mesto sa v roku 2008 rozhodlo Fontánu lásky obnoviť a spojazdniť.

(@jaroska),

Zdroj: Welcometobratis­lava.eu; Bratislavskeno­viny.sk; Bratislava.sk; Csfd.cz; Wikipedia.org

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #Fontána