Turisti objavujú Tbilisi, Trip Advisor ho zaradil medzi top 10 miest sveta s potenciálom

More aj hory na jednom mieste a to všetko za príjemné ceny – to znie ako dobrý tip. Známy cestovateľský portál Trip Advisor zaradil Gruzínsko s metropolou Tbilisi medzi top destinácie sveta, ktoré sa oplatí v roku 2017 navštíviť.

20.03.2017 07:00
Tbilisi, Gruzínsko, mesto Foto:
Tbilisi
debata

Gruzínsko sa stáva z roka na rok populárnejšie a za cieľ dovolenky si ho volí stále väčší počet turistov. Od Ružovej revolúcie v roku 2003, ktorá zvrhla vládu postsovietskeho prezidenta Eduarda Ševardnadzeho, prešla krajina dlhú cestu.

Dnes láka na nádhernú prírodu, malebnú architektúru, ale aj moderné reštaurácie a hotely a kultúru. Narodili sa tu sovietsky diktátor Josif Vissarionovič Stalin, ale aj známa britská speváčka Katie Melua.

Kaukaz aj Čierne more

Krajina mimoriadne členitý povrch, ideálny pre milovníkov turistiky – viac než tri štvrtiny jeho rozlohy zaberajú kopce a hory, z ktorých najvyššie pokorujú hranicu 5 000 metrov.

Príspevok, ktorý zdieľa Tours in Georgia (@travel_tours_georgia),

A po dobrej túre po Kaukaze padne vhod zamieriť za relaxom na západ, k pobrežiu Čierneho mora. Skvelú regeneráciu poskytujú tiež minerálne pramene, ktorými krajina oplýva.

No nie len za prírodnými krásami bažia návštevníci v Gruzínsku. Trip Advisor vyzdvihol aj tamojšie múzeá a galérie, ktoré sú koncentrované najmä v hlavnom meste.

Drevené domy

Tbilisi znamená „teplý“, čo podnebie mesta, ktoré si užíva vyše milióna tamojších obyvateľov, dobre vystihuje. Metropola vyniká oku lahodiacou architektúrou a širokou paletou štvrtí – arménska, židovská, pravoslávna.

Príspevok, ktorý zdieľa Maya Kotlyar (@mayakotlyar),

Najkrajšie je však samotné srdce – Staré mesto Dzveli Ubani, ktoré je od roku 2007 zapísané v zozname svetového kultúrneho dedičstva UNESCO.

Leží v úzkom údolí a jeho krivolaké, mačacími hlavami dláždené, uličky, prevažne drevené domy s vyrezávanými umeleckými balkónmi a kostoly sú dodnes pripomienkou na dávne časy, keď bolo Tbilisi euro-ázijskou križovatkou – cez staré mesto totiž viedla hodvábna cesta.

Príspevok, ktorý zdieľa экскурсии и туры по Грузии (@georgia_liliy),

Nachádza sa tu aj katedrála Sioni z 5. storočia, bazilika Ančischati zo 6. storočia, kostol gruzínskych kráľov starý 700 rokov aj synagóga. Za relaxom láka kúpeľná štvrť Abanotubani so sírnymi 400-ročnými kúpeľmi.

Matka štátu

Celé centrum stráži z kopčeka na pravom brehu rieky Kura 1700-ročná pevnosť Narikala. Je z nej unikátny výhľad na strechy a pulzujúce cesty metropoly a na obrovskú botanickú záhradu z 19. storočia.

Príspevok, ktorý zdieľa ExpedBuro (@expedburo),

Nad opevnením sa od roku 1958 vypína monumentálna socha Kartlis Deda, nazývaná aj Matka Gruzínska.

V kontraste s drevenými domčekmi stoja okázalé budovy bývalej smotánky 19. storočia vo vedľajšej štvrti Garetubani. Hlavnou tepnou mestskej časti je Rustaveliho promenáda lemovaná robustnými platanmi.

Príspevok, ktorý zdieľa Rahu Grash (@rahugrash),

Okrem vonkajšej krásy sa na bulvári nachádza aj štátna obrazáreň, historické múzeum, opera a národné divadlo Rustaveli. Sídli tu aj gruzínsky parlament.

Pavučinový most

Modernú tvár Tbilisi reprezentuje priam futuristický Most mieru z roku 2010, ktorý spája brehy rieky Kura. Cez deň uchvacuje svojou vlnitou „organickou“ konštrukciou, v noci krásne nasvietený stovkami svetielok vytvára svetelný tunel.

Príspevok, ktorý zdieľa Sarah & Kris/JetSettingFools (@jsftravel),

Príspevok, ktorý zdieľa (@5d77),

Úžasnou atrakciou Tbilisi je lanovka, po akej podľa najnovších informácií pokukuje aj Bratislava. Postavili ju ešte v roku 1905 a vedie z hory Mtacminda k pevnosti Narikala. Asi v strede dráhy sa nachádza cintorín Panteón, kde odpočívajú významní Gruzínci.

Planina na vrchole hory hostí nádherný rozsiahly lesík Rike a od roku 2009 aj zábavný park. Na celé mesto odtiaľto hľadí aj dominantná televízna veža, ktorá je potme pekne osvetlená.

Príspevok, ktorý zdieľa (@_eva_victory),

Trip Advisor v rebríčku „Top destinácie na vzostupe“ zaradil Tbilisi na 9. miesto za mexické San Jose del Cabo, Whistler v Britskej Kolumbii, brazílske mesto Jericoacoara, havajský Kihei, azerbajdžanské Baku, filipínske El Nido, izraelský Eilat a španielske letovisko Las Palmas de Gran Canaria. Na 10. mieste je indické Jodhpur.

Zdroj: Georgianjournal­.ge; Lonelyplanet.com; Wikipedia.org; Bezmapy.com; Gruzinsko.sk

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Gruzínsko #Tbilisi