Naplánujte si počas Veľkej noci výlet: 3 tipy na miesta pár kilometrov za hranicami

Blížia sa sviatky, ktoré si spájame so znovuzrodením, jarou a otepľovaním, ale aj so zvykmi a tradíciami. Ak máte chuť vyhnúť sa predveľkonočnému upratovaniu, vareniu, pečeniu a tiež oblievačke či šibačke, a namiesto toho by ste radi vyrazili na výlet, prinášame vám niekoľko inšpirácií.

27.03.2017 07:00
láska, rande, muž a žena, výlet, auto,... Foto:
Naštartujte na Veľkú noc a vyrazte na výlet.
debata (1)

Poľské Zakopané

Hneď za hranicami, na úpätí poľských Tatier, objavíte slávne horské mestečko. Zo slovenskej strany vás k nemu cez milé dedinky privedie vlnitá cesta. Z Popradu to autom trvá asi hodinu a pol.

V zime Zakopané vyhľadávajú lyžiari a celoročne je obľúbeným cieľom turistov aj horolezcov. Koncom 18. storočia sa mestečko začalo postupne meniť na najprominentnejšiu umeleckú kolóniu krajiny – rozvoj kultúry však zastavila 2. svetová vojna.

Dnes sa navracia k svojej pôvodnej atmosfére, ktorú podčiarkujú pitoreskné drevené domčeky aj kostolík. Viac o tamojšej histórii napovie Múzeum architektúry mesta Zakopané. Ničím výnimočným nie je ani stretnúť v uliciach konské záprahy, ktoré vozia turistov na netradičné obhliadky.

Navštívte tamojšiu atrakciu – vyhliadku, ku ktorej vás vyvezie lanovka Gubalowka. Nástupná stanica lanovky sa nachádza priamo v mestečku a hore okrem skvelého výhľadu čaká na deti aj ihrisko, aby si rodičia mohli nerušene vychutnať chvíľu relaxu pri šálke čaju či kávy.

Príspevok, ktorý zdieľa Fishansuperman (@fishansuperman),

A koho lanovky nadchli, môže sa vydať aj na túru a kabínkou sa nechať odviezť na Kasprov vrch vysoký 1987 metrov. Táto lanovka patrí dokonca medzi najstaršie v Európe, slúži od leta roku 1935. Cena spiatočného lístka je niečo vyše 14 eur. Cesta nahor z dolnej stanice Kuznice trvá asi 12 minút s medzizastávkou Myślenickie Turnie.

A po pobyte vo vysokohorskej prírode dobre padne oddych v niektorom z tamojších wellness centier alebo v akvaparku.

Maďarský Győr

Ak to máte bližšie na juh, zamierte do Maďarska. K našim susedom zväčša chodíme na kúpaliská alebo navštívime metropolu, no necelú polhodinku autom z Veľkého Medera (10 km od slovenských hraníc) leží šieste najväčšie maďarské mesto, kde si je čo prezerať.

Príspevok, ktorý zdieľa Miklós Varga (@varga_miki_),

Počtom umeleckých pamiatok je totiž Győr na druhom mieste v Maďarsku a po rekonštrukcii starého barokového mesta dostal európsku cenu ochrany pamiatok.

V starobylom centre na prvý pohľad zaujme eklektický komplex z 19. storočia – trojosá stavba radnice z konca 19. storočia, ktorej stredná veža z troch je vysoká 59 metrov. Príjemným kontrastom k žltej fasáde sú strechy vežičiek pokryté zelenkavou meďou.

Uličky lemované starými meštianskymi domami vás dovedú na hlavné Széchenyiho námestie s dvoma dominantami – Kostolom sv. Ignáca z Loyoly s jezuitským kláštorom a Mariánskym stĺpom so sochu Panny Márie Immaculaty, patrónky víťazstva Rakúskej monarchie nad Turkami, ktorý dal vztýčiť roku 1678 cisár Leopold I.

Győr je aj mestom festivalov a nadšenci umenia si tu môžu po celý rok užívať hodnotné programy. Skvelý oddych poskytnú aj termálne kúpele s liečivou vodou či vodný svet Szigetköz (na Malom Žitnom ostrove).

Menších návštevníkov určite zaujme zoologická záhrada Xantus János s rôznymi zvermi. Predchodcom dnešnej zoo bol zoopark v Biskupskom lese z polovice 20. storočia. Jednotlivé druhy tu mohli ľudia sledovať v ich prirodzenom prostredí. Návštevníci sa radi prechádzali v lese, pričom sa stretávali s domácou divou zverou.

České Uherské Hradiště

Mesto na juhovýchode Českej republiky dosiahnete autom z Trenčína za necelú hodinu. Uherské Hradiště je už oddávna strediskom regiónu Moravské Slovácko, ktorý je známy folklórom, hudbou, vínom, krojmi a ľudovými tradíciami.

Uherské Hradiště - Mariánsky morový stĺp. Foto: Pravda.sk
Uherské Hradište Uherské Hradiště - Mariánsky morový stĺp.

Historické centrum mesta s úzkymi romantickými uličkami sa môže pochváliť titulom pamiatková rezervácia. Pri prechádzke len zriedka zbadáte neupravenú budovu, väčšina je krásne dobovo zrekonštruovaná.

Aj v tomto mestečku zaujme na prvý pohľad Stará radnica – ktorá si skutočne mnoho pamätá: na Prostrednej ulici ju postavili v 14. storočí. Podobne ako banskobystrická Hodinová veža, aj veža tejto českej pamiatky sa nahýna nabok.

Jedinou pamiatkou, ktorá sa zachovala z čias renesancie, je Dům u Slunce na Masarykovom námestí, dnes štýlový hotel. Hneď vedľa sa v barokovej fontáne čvachtajú delfíny – aj keď kamenné.

n

Príspevok, ktorý zdieľa Dominik Vodárek (@dominikvodarek),

Podobne ako v iných moravských mestečkách, ani tu nechýbajú početné vinárničky, kde môžete ochutnať tamojšie odrody a kúpiť si aj tekutý suvenír. A na vyčistenie hlavy je vhodná prechádzka popri Baťovom kanáli, kde vedie aj cyklotrasa spájajúca niekoľko susedných miest.

Neďaleko Uherského Hradišťa nájdete dedinu Kunovice s výstavou lietadiel, medzi exponátmi je napríklad taký unikát ako prototyp stroja L-610, ktorý sa však vyrábať nikdy nezačal. V Kunoviciach zistíte, prečo…

Zdroj: Tripadvisor.sk; Liptov.sk; Wikipedia.org; Turizmus.gyor.hu; Wellnesstips.sk; Mesto-uh.cz; Wikipedia.org

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká noc #výlet