Moskva si neváži Le Corbusierov klenot. Ohrozuje ho obchodné centrum

Budova v Moskve je symbolom modernej architektúry a prvou veľkou verejnou zákazkou, ktorú získal Le Corbusier, jeden z najznámejších architektov minulého storočia. Čoskoro ju však môže zatieniť 58 metrov vysoká veža, píše agentúra AFP.

25.03.2017 14:00
debata

Ide o jediné dielo francúzsko-švajčiarskeho architekta v Rusku. Budovu vysokú okolo tridsať metrov postavili v rokoch 1928 až 1936, aby sa stala sídlom sovietskeho ministerstva ľahkého priemyslu.

Samotnej budove nehrozí žiadne nebezpečenstvo: je označená za historickú pamiatku, v roku 2013 ju zrenovovali a dnes je v nej umiestnený Ruský štatistický úrad (Rosstat), ktorý nemá v úmysle sa presťahovať.

Avšak dve vedľajšie rezidenčné budovy, typická moskovská architektúra z konca 19. storočia, môžu zbúrať. Skupina expertov dala vlani odporúčania na zvalenie týchto troj- a štvorposchodových budov s odôvodnením, že v poslednom štvrťstoročí došlo k veľkým zmenám, ktoré spôsobili, že tieto budovy sú morálne a fyzicky zastarané. Túto správu musí ešte schváliť moskovská radnica.

Kultúrny úrad mesta Moskvy potvrdil, že obe budovy pri Centrosojuze, ktoré nie sú historickými pamiatkami, môžu byť zbúrané. Upresnil, že doteraz nedostal žiadosť o povolenie prác. Zóna okolo Centrosojuzu je teoreticky chránená.

Avšak radnica neskrýva svoje zámery: v decembrovom pláne na využívanie podložia a stavieb sa uvádza, že dve staré budovy nahradí stavba vysoká 58 metrov s celkovou využiteľnou plochou 59 000 metrov štvorcových.

Podľa združenia Archnadzor, ktoré sa usiluje o zachovanie historických stavieb v Moskve, patrí pozemok s týmito dvoma budovami ruskému ministerstvu obrany, ktoré sa spojilo s pozemkovou firmou Fin.Kom a chce tu vybudovať veľké obchodné stredisko.

Ide síce zatiaľ len o plány, ale berú sa tak vážne, že prezident Le Corbusierovej nadácie Antoine Picon napísal moskovskému starostovi Sergejovi Sobjaninovi a ministrovi kultúry Vladimirovi Medinskému. „Ak bude tento projekt realizovaný, zmení veľmi škodlivo okolí Centrosojuzu,“ napísal Antoine Picon.

„Ak sa vedľa tejto budovy umiestni dvakrát taká vysoká konštrukcia, bude celá štvrť vyzerať inak a jej vzhľad bude poškodený,“ kritizuje koordinátor Archnadzoru Konstantin Michajlov.

Obrancovia diela slávneho architekta sa obávajú, že výstavba obchodného centra vedľa budovy Centrosojuzu vzdiali nádeje na to, že táto stavba bude zapísaná na zoznam svetového dedičstva UNESCO, kam už vlani pribudlo 17 Le Corbusierových stavieb zo siedmich krajín (Francúzsko, Švajčiarsko, Belgicko, Nemecko, Argentína, Japonsko a India).

Moskva má mnoho konštruktivis­tických pokladov, mnohé z nich sú však už zničené a tie najvýznamnejšie sú väčšinou v zlom stave.

Ruská metropola je miestom, kde sa sústredilo veľké bohatstvo, ale kde tiež investori vyvíjajú veľký tlak. „Úrady nie vždy môžu tomuto tlaku čeliť a niekedy ho bohužiaľ aj povzbudzujú,“ uvádza Konstantin Michajlov.

„Vzniesli sme svoje námietky, ale nevieme, ako ich kompetentní príjmu. Rozhodne treba upútať pozornosť verejnosti,“ dodáva Konstantin Michajlov.

debata chyba
Viac na túto tému: #Moskva #architekt