Koniec Dubrovníka? Davy turistov z výletných lodí mesto doslova ničia

Perla Jadranu, ako sa chorvátske mesto zvykne nazývať, má výhodu a zároveň smolu, že ho návštevníci milujú, tvrdia domáci. Hrubé stredoveké múry s obrannými vežami a baštami z 15. storočia ho storočia chránili pred nepriateľskými nájazdmi aj prírodnými živlami. Dnes však komplex, zapísaný do zoznamu svetového dedičstva UNESCO, čelí „modernej“ hrozbe – húfom turistov.

17.07.2017 07:00
chorvátsko, dubrovník, pláž Foto:
Dubrovník
debata (6)

Vlani v auguste pokoril jeden deň rekord – hradby navštívilo počas 24 hodín 10 388 návštevníkov (v Starom meste pritom žije len 1000 obyvateľov). A toto leto sa očakáva, že číslo sa môže aj prekročiť…

V roku 2014 priplávalo k brehom Dubrovníka 463 výletných lodí, o rok neskôr zakotvilo pri meste už 475 lodí s turistami a v roku 2016 sem zavítalo 529 výletných lodí, ktoré priviezli 799 916 pasažierov, píše The Telegraph.

Dubrovník je dnes v podobnej situácii ako Benátky, ktoré sa na pretlak turistov sťažujú už dlhšie a upozorňujú, že neúmerné množstvo ľudí je hrozbou pre pamiatky aj genius loci.

Davy a hluk vyháňajú z centra domácich. Prechádzka 300-metrovou promenádou Stradun trvá kvôli návalom aj 40 minút a ostal tam jediný bar, ktorý ešte navštevujú domáci. Rybársky trh v Starom prístave už pre nedostatok kupujúcich zavreli.

V zime je Staré mesto úplne vyľudnené, čo však vyhovuje filmovým štábom, ktoré sem chodia nakrúcať – Dubrovník sa stal krásnou kulisou snímok ako Game of Trones, Star Wars či Robin Hood.

Minulý rok už UNESCO zdvihlo varovný prst a upozornilo, že vzácne hradby v Dubrovníku turisti svojím nekontrolovaným pohybom ohrozujú a navrhlo reguláciu ich množstva a tiež počtu výletných lodí, ktoré ich vo veľkom privážajú.

Kamery rátajú výletníkov

Ďalším problémom pre domáci turizmus je, že turisti v meste ani nemíňajú – nestíhajú. Namiesto príjemného celodenného výletu ich často operátori vysadia len na približne tri hodiny, a tak si doprajú maximálne zmrzlinu. Obed a ďalšie občerstvenie im totiž servírujú priamo na lodiach.

Najviac však domácich rozzúria „nevinné“ otázky nezorientovaných turistov: „V akej krajine to vlastne sme?“ či „Ako to, že nemáte euro, veď v celom Taliansku sa platí eurom!“.

V nadväznosti na varovanie UNESCO v januári 2017 spustil bývalý primátor mesta Andro Vlahusić plán na obmedzenie počtu prichádzajúcich turistov do Starého mesta na maximálne 8 000 naraz. Dubrovník nainštaloval 116 priemyselných kamier, ktoré zaznamenávajú množstvo ľudí, ktorí vstupujú a opúšťajú chránený historický komplex.

Podľa Sandry Milovčevićovej z tamojšej turistickej organizácie však neobmedzili počet lodí, pretože sú rôzne veľké a nesú rozličný počet pasažierov. Mesto aktuálne vypracováva dokument pre cestovný ruch, ktorý by mal uzrieť svetlo sveta v roku 2019.

V júni 2017 sa navyše kresla primátora Dubrovníka ujal Mato Franković, do ktorého domáci v tejto oblasti vkladajú veľké nádeje.

Napriek snahe Dubrovníka ovplyvniť neblahú situáciu sa nemusí náprava podariť. Povoľovanie príchodu a kotvenia turistických plavidiel má totiž pod palcom tamojší prístav, ktorý riadi ministerstvo námorných záležitostí, dopravy a infraštruktúry.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Chorvátsko #výletná loď #Dubrovník