Historické, ultramoderné aj po katastrofe: Lonely Planet vybral top 10 miest roka 2019

Vynikajúca kuchyňa - v reštauráciách aj v pouličných stánkoch, staré priestory priemyselnej štvrte, ktoré dnes slúžia ako štýlové trhovisko s potravinami a remeselnými výrobkami, či záhrady Tivoli - jeden z najstarších takýchto parkov na svete... To je len pár dôvodov z mnohých, pre ktoré vybral cestovateľský magazín Lonely Planet dánsku Kodaň za mesto číslo jeden, ktoré by ste mali tento rok navštíviť.

21.03.2019 07:00
debata

Rebríček 2019 Best in Travel ponúka mix známych destinácií, doposiaľ „neobjavených“ miest aj lokalít, ktoré postihla nejaká prírodná katastrofa a teraz sa usilujú dostať späť na turistickú mapu a zaslúžia si pozornosť.

Redakcia magazínu Lonely Planet už po 14. rok vytvorila rebríček najzaujímavejších miest. Jednotlivé miesta pridelila na základe recenzií svojich redaktorov aj stoviek odoziev od prispievateľov z celého sveta.

Portál pri zostavovaní rebríčka kladie dôraz najmä na atraktivitu lokalít a nezabúda ani na zdôvodnenia, prečo je tento rok ideálnym časom na ich návštevu.

Prvú päťku po Kodani dopĺňajú čínsky Šen-čen, srbský Nový Sad, floridské Miami a nepálske Káthmandu.

1. Kodaň – pestrý mix

A prečo sa tento rok objavila na vrchole práve dánska metropola? Mesto ponúka skvelé gurmánske zážitky aj v podobe pätnástich Michelinovských reštaurácií a preslávenej reštaurácie Noma, ktorá oficiálne uviedla severskú kuchyňu na celosvetovú scénu, modernú architektúru, ktorá nerúca tú starú, ale pretvára ju, prírodné zákutia aj človekom vytvorené atrakcie ako umelý lyžiarsky svah či turistický chodníček na centre odpadového hospodárstva.

V samotnom meste je čo obdivovať aj niekoľko dní, no ani okolie nie je nudné. Cestovateľský sprievodca radí turistom využiť Kodaň tiež ako základňu pre kratšie výlety – napríklad do historického mesta Roskilde, ktoré si pamätá ešte Vikingov a dnes sa hrdí aj katedrálou zapísanou na svetovom zozname UNESCO, v ktorej sú pochovaní dánski králi a kráľovné.

Alebo do úchvatného múzea moderného umenia Louisiana, ktoré vzniklo v roku 1958 či k susedom, do švédskeho Malmö.

Dánsko, Kodaň Foto: SHUTTERSTOCK
Dánsko, Kodaň, lode, člny, NEST1 NEPOUZI Dánsko, Kodaň

2. Šen-čen – čínske mesto budúcnosti

Aj keď väčšina návštevníkov tejto obrovskej krajiny mieri do metropoly Peking, do Šanghaja či Hongkongu, Šen-čen sa stáva známym vďaka svojej hypermodernej architektúre, prekvapivému dizajnu a inovatívnemu prístupu v oblasti životného prostredia.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa chinasights (@chinasights),

3. Nový Sad – srbské mesto hudby

Údelom „druhých miest“ krajín je stáť v tieni slávnejších metropol. To platí aj v prípade Srbska, kde turisti častejšie mieria do Belehradu. Nový Sad sa však čoraz sebavedomejšie hlási o pozornosť a je známy najmä medzi hudobnými nadšencami. Každoročne sa tu totiž počas júla fanúšikovia schádzajú na festivale EXIT. Okrem príťažlivého programu je zážitkom už aj samotné miesto konania – pevnosť z 18. storočia Petrovaradin. V tomto roku sa navyše Novi Sad stane Európskym hlavným mestom mládeže, o dva roky neskôr sa zasa bude hrdiť prestížnym titulom Európske hlavné mesto kultúry.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Danica (@markezica_d),

4. Miami – Brána do Latinskej Ameriky

So svojimi nádhernými plážami, scenériou pláže South Beach a umeleckou scénou namiešanou z americkej, kubánskej aj karibskej a latinskoamerickej kultúry je Miami miestom, kde si každý nájde niečo pre seba.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Follow your dreams.

Príspevok, ktorý zdieľa Amazing Dubai (@amazingdubai_),

5. Káthmandu – mesto znovuzrodené po zemetrasení

Tri roky po ničivom zemetrasení víta nepálska metropola turistov v uliciach, ktoré sú poznačené katastrofou. Stále je to však úchvatná brána k majestátnym Himalájam so stredovekou architektúrou, rušným nočným životom a osviežujúcim wellness svetom. Mesto v tomto roku navyše hostí aj Juhoázijské hry.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Traveller ✈️ Anthony Middleton (@manvclock),

6. Mexico City, Mexiko

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Aldo Martínez (@aldomc.photo),

7. Dakar, Senegal

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Trips and Quips (@tripsandquips),

8. Seattle, Washington

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Saili Kline (@saili_kline),

9. Zadar, Chorvátsko

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Adriatic breeze (@adriaticbreeze),

10. Meknes, Maroko

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Vivalavida.easylive. (@krustyspower),

Newsofdayonli­ne.com; Cnn.com; Lonelyplanet.com

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Lonely Planet