Hongkong plný moderných mrakodrapov má nečakaný problém – diviakov

Hongkong, bývalá britská kolónia a od roku 1997 špeciálna autonómna oblasť Číny, je známy obrovskými ultramodernými mrakodrapmi. Veľké časti jeho územia sú však pokryté subtropickou džungľou, kde sa darí eurázijským diviakom.

23.03.2019 07:00
Mrakodrapy v Hong Kongu, Čína Foto:
Mrakodrapy v Hong Kongu
debata (3)

Teraz sa tam rozvírila prazvláštna diskusia: týka sa toho, ako práve s rastúcim počtom neodbytných diviakov naložiť. Hongkong teraz vstúpil do roku prasaťa.

Spolužitie ľudí s diviakmi je však stále zložitejšie. Vznikli zábery, ako diviaky utekajú po ceste vedľa automobilov, preháňajú sa po preplnených plážach, očuchávajú asfalt na medzinárodnom letisku alebo sa dokonca prepadávajú cez strop do obchodu s detským oblečením.

Divé svine ľahko získavajú potravu z kontajnerov, zvyškov z piknikov v parkoch alebo od súcitných ľudí. Kvôli tomu sa stále častejšie odvažujú do mesta.

„Sú nebezpečné pre chodcov, keď sa rútia zo svahu, najviac pre starých ľudí a tých najslabších, ohrozujú premávku na ceste aj výletníkov,“ povedal agentúre AFP mestský poslanec Chan Chit Kwai, ktorý požaduje, aby sa prijali opatrenia na zníženie ich počtu.

„Nie je to také jednoduché, ako si myslia ľudia, ktorí tvrdia, že môžeme žiť všetci v mieri,“ dodáva.

Výhľad z budovy The Peak.
V meste sa dá nájsť aj mnoho pekných parkov.
+14V meste sa dá nájsť aj mnoho pekných parkov.

Podľa úradov vlani oznámilo prítomnosť diviakov alebo nimi spôsobené škody 679 ľudí, zatiaľ čo v roku 2013 to bolo len 294 prípadov. Niekoľko ľudí utrpelo aj zranenie, diviaky napríklad pohrýzli dve staršie osoby.

Ministerstvo poľnohospodárstva, rybolovu a ochrany životného prostredia chce zabíjať „vysoko rizikové“ diviaky, najmä tie, ktoré už zaútočili na ľudí. „Použili by sme na to drogy,“ povedal tlači Cheung Ka Shing z tohto ministerstva.

Úrad nechal sterilizovať 54 diviakov, ktoré vytrvalo navštevovali mestské zóny, a ďalších 92 týchto zvierat premiestnil do odľahlejších oblastí.

Politici navrhujú rôzne opatrenia, ako je vysadenie predátorov, legalizáciu lovu diviakov a dokonca prevoz ošípaných na nejaký neobývaný ostrov. Poslednú myšlienku ale rýchlo zamietli, pretože ošípané vedia plávať. Mnohí však odmietajú diviakom nejako ubližovať.

Neďaleko od vstupu do parku Aberdeen na ostrove Hongkong spí rodinka troch diviakov na slniečku len niekoľko metrov od troch starších ľudí, ktorí hrajú karty. „Strach nemám. Keď na ne nebudeme siahať alebo po nich niečo hádzať, bude to v poriadku,“ tvrdí sedemdesiattri­ročný Fung.

„Vďaka nim sa park Aberdeen stal atrakciou. Keď na ne neútočíme, nič nám neurobia. Je veľmi kruté ich zabíjať,“ hovorí sedemdesiatročný Lai, ktorý na svojich prechádzkach diviaky často stretáva.

Ministerstvo poľnohospodárstva nemá odhady ohľadom počtu diviakov v Hongkongu. Zábery z kamier rozmiestnených v parkoch ale svedčia o tom, že ich počty sa zvyšujú.

Experti zdôrazňujú, že 90 percent potravy diviakov je rastlinného pôvodu a že nepotrebujú, aby ich ľudia kŕmili. V parku Aberdeen nabádajú cedule návštevníkov, aby ošípané nekŕmili.

Veronique Che zo Skupiny na ochranu diviakov v Hongkongu si myslí, že zvieratá za škody nemôžu – mesto sa rozširuje do ich prirodzeného prostredia, nie naopak.

„Mnohé problémy s diviakmi v skutočnosti vyvolal človek,“ hovorí. „Medzi ľuďmi a diviakmi musí byť súlad. Ľudia nesmú s ošípanými zaobchádzať ako s hrozbou, ani ako s domácimi miláčikmi,“ dodáva.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Hong Kong #diviaky