A dosť! Rím vydal pre turistov 5 zákazov

Anita Ekberg mohla, a my nie? Mohli by sa pýtať návštevníci v Ríme, narážajúc na slávnu scénu vo filme Sladký život režiséra Federica Felliniho, kde herečka vhupla do rímskej fontány di Trevi.

24.06.2019 07:00
Taliansko, Rím, Koloseum, dievča, Talianka,... Foto:
Pozor na pravidlá v Ríme.
debata (2)

Talianska metropola totiž vydala zákon, v ktorom zakazuje neúnosne neslušné správanie obdivovateľov pamiatok, vrátanie kúpania sa v historických fontánach, uvádza Independent.co­.uk.

Aj keď mnohé z opatrení boli v platnosti aj doposiaľ, existovali v dočasnej forme, alebo sa ich dodržiavanie nevyžadovalo systematicky.

Na nedávnom zasadaní rímskeho zastupiteľstva sa však poslanci jednomyseľne zhodli, že problém s neúctivými turistami treba riešiť dôrazne a celoplošne.

A schválili hneď aj sankcie – za nedodržanie pravidiel môže mestská polícia previnilca vykázať z historického centra až na 48 hodín.

Primátorka Ríma Virginia Raggiová povedala, že mesto turistov víta, no zároveň sľúbila nulovú toleranciu voči vyčíňaniu, keďže centrum Večného mesta je oblasťou chránenou organizáciou UNESCO. Raggiová sa zároveň pochválila, že tento zákon prestavuje prvý komplexný zväzok pravidiel od roku 1946.

Zákazy sa týkajú jedenia alebo pitia pri či priamo na pamiatkach, lezenia po nich, prechádzky mestom v sporom odeve či brodenie vo fontánach, píše Smh.com.au.

Príkladom nevhodného správania je nedávny incident na slávnych Španielskych schodoch. Polícia tu našla sedieť vyzutých turistov popíjať pivo. Často sa tu konzumujú aj jedlá, ktoré zanechávajú pamiatku nedôstojne zašpinenú, či kŕmia čajky, ktoré sa tu potom v obrovských kŕdľoch zhromažďujú.

Nové nariadenie však nemieri len na turistov, bojovať chce aj proti miestnym, ktorí sa bez povolenia prezliekajú do dobových kostýmov gladiátorov a pred koloseom vtieravo lákajú od návštevníkov peniaze za spoločnú fotografiu.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #Rím