Historická katedrála doprostred lode nainštalovala kĺzačku s vyhliadkovou plošinou

Návštevníci starobylej katedrály v britskom meste Norwich si prezreli jej veľkolepú štruktúru, poobdivovali farebné sklenené vitráže a šmykli sa veľkou točitou šmykľavkou.

22.09.2019 07:00
debata (1)
Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa (@em1500uk),

Katedrála do svojej hlavnej lode umiestnila 17 metrov vysokú atrakciu v podobe veľkého farebného stĺpa, okolo ktorého sa špirálovito točila veľká šmykľavka. Podľa miestneho kňaza kĺzačka umožnila návštevníkom lepší výhľad na ornamentmi ozdobený strop, napísal Metro.co.uk.

Reverend Canon Andy Bryant z katedrály v Norwichi dostal nápad počas návštevy Sixtínskej kaplnky v Ríme. Keď obdivoval tamojšie preslávené nástenné maľby, uvedomil si, že výzdoba katedrály v Norwichi je rovnako hodna pozornosti, no všetka tá krása je tak vysoko, že málokto na ňu poriadne dovidí.

Nová dominanta chrámu, ktorá obsypaná svetielkami vyzerala ako vystrihnutá zo zábavného lunaparku, mala vo výške 12 metrov vyhliadkovú plošinu, ktorá umožnila turistom priblížiť sa k 21 metrov vysokému stropu.

Reverend dúfal, že kĺzačka pritiahne ešte viac návštevníkov, aj takých, ktorí chrámy zvyčajne nenavštevujú, lebo z nich cítia akúsi uzavretosť. Zároveň vraj vedel, že tradicionalistom sa tento nápad nebude pozdávať, no vraj veril, že ho ľudia prijmú. Vežu vnímal ako istú pomôcku evanjelizácie – priláka ľudí do chrámu, ktorý im zároveň predstaví vieru.

Šmykľavka, ktorú umiestnili do katedrály v Norwichi len dočasne, nebola prvou netradičnou atrakciu v chrámoch. Rochesterská katedrála v Kente nedávno nainštalovala do svojej hlavnej lode golfové ihrisko. Turisti tak s napätím môžu očakávať, ktoré ďalšie netradičné miesto sa nechá inšpirovať týmito bláznivými nápadmi.

Theguardian.com; Dezeen.com; Stuff.co.nz

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Norwich #katedrála