V smradľavom bahne na brehu rieky sú neskutočné poklady, tvrdia prehrabávači

Lara Maiklemová prehrabáva bahnité brehy Temže a v blate nachádza ozdobný špendlík zo 16. storočia. Zoberie ho a usuší a potom ho pridá k svojej malej zbierke, píše agentúra AFP.

20.10.2019 07:00
Tower of London, Londýn, Big Ben, veža s... Foto:
Mnoho riek a potokov, ktoré pretekali Londýnom, vyschlo, ale Temža stále majestátne plynie srdcom metropoly.
debata

Táto Angličanka, matka dvojčiat, miluje tieto kovové špendlíky, ktoré pred stáročiami ručne vyrobili. Umožňujú jej cestovať v čase a ponoriť sa do histórie v stopách tých, ktorí pred ňou prechádzali po brehu Temže.

Mudlarks, čiže prehrabávači bahna, prehľadávali londýnske brehy po stáročia v nádeji, že nájdu stratené alebo odhodené predmety, ktoré by mohli predať. Tradícia prežíva doteraz vďaka malej skupine nadšencov.

Za 20 rokov Lara Maiklemová našla riad, striebornú mincu z doby vlády Karola I., slonovinové hrebene a hlinené fajky z 18. storočia.

„Sú to maličkosti zo všedného života Londýna, ktoré zbierame v bahne po každom vzostupe vody. Je to ako veľká kniha histórie,“ hovorí.

Mnoho riek a potokov, ktoré pretekali Londýnom, vyschlo, ale Temža stále majestátne plynie srdcom metropoly. Vzostup vody za sebou zanecháva početné stopy na bahnitých brehoch a svedčí o storočiach života, práce, ale aj o smrti.

„Je to lov pokladov,“ konštatuje Lara Maiklemová a s hlavou sklonenou a očami upretými dole kráča po brehu. Jedným z jej najvzácnejších nálezov je zlatý gombík z obdobia Tudorovcov (1485–1603). Vzhľadom na jeho vysokú hodnotu musela nález oznámiť úradom.

A najpozoruhodnejší nález? Puška so spilovanou hlavňou, v ktorej ešte boli náboje. Vyhrabala však aj ľudské pozostatky, ktorých nájdenie tiež musela oznámiť polícii.

Lara Maiklemová vyhlasuje, že nikdy nepredala to, čo našla: „Je to kontakt s históriou, ktorý milujem,“ hovorí. Nachádza tiež slávne šesťpencové mince, ktoré v 17. a 18. storočí hádzali ako záväzok lásky do rieky tie páry, ktoré si nemohli dovoliť snubné prstene.

Maiklemová napísala o svojej záľube knižku s názvom Mudlarking a jej nálezy si možno prezrieť na Facebooku, Twitteri a Instagrame.

„Keď neviem, čo som vlastne našla, umiestnim na internet fotografiu a ľudia mi pomôžu to zistiť,“ hovorí Lara Maiklemová, ktorá patrí k dynamickému spoločenstvu prehrabávačov bahna na sociálnych sieťach.

Tí spolupracujú s Londýnskym múzeom, ktoré pomáha v identifikácii ich nálezov. Niektoré tieto nálezy sú teraz vystavené v expozícii s názvom Tajomstvo riek.

„Temža je najväčšou archeologickou lokalitou mesta, je však zraniteľná a krehká a mudlarks robia vynikajúcu prácu a pomáhajú nám zachrániť informácie, ktoré rieka skrýva,“ hovorí konzervátorka múzea Kate Sumnallová.

Na to, aby ste mohli prehrabávať brehy Temže, potrebujete predovšetkým získať povolenie správy londýnskeho prístavu.

Prechádzky pozdĺž rieky prinášajú pokoj, ktorý v meste ľahko nenájdete, ale prehrabávanie brehov nemusí byť práve príjemné.

Temža je určite čistejšia ako v minulosti, ale sieť stôk v Londýne, ktorá pochádza z 19. storočia, ústi často vo vodách rieky. Rovnako je potrebné dávať pozor na injekčné striekačky a úlomky skla, varuje londýnsky prístav.

Stačia silné dažde, aby boli brehy odpudivé, hovorí Maiklemová, ktorá sa radšej vyzbrojuje plastovými rukavicami. „Je tu plno odporných vecí a smrdí to,“ priznáva.

debata chyba
Viac na túto tému: #Londýn #archeológia #Temža