Parazity, pohreby, obojky... 7+1 zvláštnych múzeí zo sveta aj Slovenska

Umenie, história, vzácne predmety? Múzeá a niekomu môžu zdať príliš nudné, no existujú aj také, ktoré vystavujú naozaj netradičné predmety. Niekedy až ťažko uveriť, že múzeum psích obojkov, plastových pohárikov či parazitov existuje. A predsa.

16.11.2019 07:00
debata

Múzeum kelímkov na rezance, Japonsko

Japonsko miluje rámen – vaječné rezance so silným vývarom z mäsa a riasami kombu. Keď nie je čas na prípravu, hodí sa polotovar z plastového kelímka. A práve tieto poháriky s instantným pokrmom vystavujú v meste Ikeda – nachádza sa tu asi 800 exponátov z celého sveta.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Cup noodles museum #yumyum #cupnoodlesmuseum #カップヌードルミュージアム #食べることが好き #ジャンクな食事 #junkfoodisbestfood

Príspevok, ktorý zdieľa mw (@nippona.aotearoa),

Parazitologické múzeum, Japonsko

Aj v tomto múzeu sú vystavené poháre, avšak ich obsah nie je zďaleka taký chutný. Je v nich totiž uložených viac ako 300 exemplárov parazitov vrátane najdlhšej pásomnice na svete, ktorá je dlhá viac ako 8,5 metra. Svoje miesto si tu našli aj žalúdok delfína a hlava korytnačky, ktoré prevŕtali parazity.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Visited the Parasite Museum. Saw the longest tapeworm in the world. Hailey and Victor were a bit squicked out but I thought it was cool.

Príspevok, ktorý zdieľa Jenny Lawson (@thebloggess),

Múzeum fosforeskujúcich vecí, Holandsko

Amsterdam sa môže pochváliť mnohými svetoznámymi múzeami, ako Van Goghovo múzeum a Dom Anny Frankovej, ale svoj domov si tu našli aj zvláštne zbierky. Umelecká galéria Electric Lady je jediným múzeom na svete zameraným na fosforeskujúce umenie. V psychedelických izbách s UV žiarením sa nachádzajú aj fluorescentné ryby, vzorky minerálov, hračky a iné žiariace predmety každodenného života.

Národné múzeum histórie pohrebníctva, USA

Celých 25 rokov sníval riaditeľ pohrebníctva Robert L. Waltrip o múzeu venovanom histórii pohrebných služieb, kým sa v roku 1992 nestalo skutočnosťou. Múzeum, ktoré sídli v texaskom Houstone, vystavuje historické pohrebné koče, vtipné truhly vyrobené na želanie aj exotické truhly z Ghany, ale aj papamobil, ktorý používal pápež Ján Pavol II. Návštevníci sa tu dozvedia zaujímavosti o pohrebných zvykoch a tradíciách z celého sveta.

Plastinarium, Nemecko

Múzeum v nemeckom Gubene je domovom kontroverznej výstavy ľudských tiel. Viac ako 18 000 jednotliv­cov, ktorí darovali po smrti svoje telá, sa teraz v zmenenej podobe vystavuje a návštevníci si môžu pozrieť, ako prebieha pitva, konzervácia. Okrem ľudí sú tu aj zvieratá.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

#human #body #anathomy #plastinarium #plastinariumguben #guitarist #guitarartist #fender #fenderguitar #nofltr #huaweip20 @dasznt

Príspevok, ktorý zdieľa Anna Stojanowska (@anna.m.stojanowska),

Múzeum múmií, Mexiko

Museo de las Momias de Guanajuato v malom mexickom meste Guanajuato má zvláštnu históriu, vzniklo akosi samo od seba. Keď okolo roku 1860 vedenie mesta vyrubilo daň za pohrebné miesto, niektoré rodiny ho nezaplatili, a tak ich nebožtíkov z hrobov exhumovali. Zistilo sa, že mŕtvi ostali prirodzene mumifikovaní a správa o tomto fenoméne sa razom rozšírila.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

El día de ayer visité el Museo de las Momias en Guanajuato. Fue una visita corta y rápida, sólo tuvimos 30 minutos para hacer el recorrido, que aunque es corto y conociéndome en los Museos, necesitaba al menos una hora para contemplar la exhibición. Me impresionó mucho ver esas expresiones faciales, las pieles convertidas en cartón (no pude evitar recordar la letra de la canción de Mecano, Aire “...que ni cuerpo se arrugaba como un papel vegetal...”). Nunca fue mi intención visitar ese museo, pero era parte del itinerario, así que fui. Tampoco pude evitar pensar en qué la mayoría de la humanidad estamos destinados a ser olvidados tarde o temprano de la faz de la tierra, cómo si nunca hubiéramos existido. La persona que nos transportaba nos dijo que no valía la pena visitar el museo, que los cuerpos depositados ahí no valían la pena de ir a observarlos, por qué habían sido personas más corrientes que comunes y nadie importante o de abolengo o faraón. Probablemente ahora son ánimos (algunos sí están identificados) pero en vida fueron personas relevantes e importantes al menos en su familia, hubo alguien que los quería y seguramente desempeñaban alguna función necesaria para alguien más. Efectivamente no fueron preparados para ser momias a propósito, pero su destino se encargó de ello, para no ser borrados de la memoria terrestre como meros mortales que somos #momias #museodelasmomiasdeguanajuato #museodelasmomias #mecano #aire #papelvegetal #pieldecarton

Príspevok, ktorý zdieľa Ivanko Moses-Lee (@ivankomoseslee),

Múzeum psích obojkov, Anglicko

Táto podivná exhibícia sa nachádza na zámku Leeds v Kente a je jediným múzeom svojho druhu na svete. Viac ako 130 obojkov v zbierke je unikátom, niektoré majú až 500 rokov. Výstava ponúka zaujímavý pohľad na to, ako ľudia vnímali a zaobchádzali so svojimi psími spoločníkmi po celé generácie.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

#DogCollarMuseum #LeedsCastle

Príspevok, ktorý zdieľa Sam Flastic (@samflastichughesmusic),

Múzeum mobilov, Dobšiná

Staré banícke mesto, známe vďaka neďalekej ľadovej jaskyni, ukrýva aj ďalší skvost – zbierku viac ako 3500 kusov mobilných telefónov, z toho 1500 jedinečných. Odrážajú vývoj v tejto oblasti a ukazujú, ako sa na nich podpísal zub času a používanie. Múzeum si dalo za cieľ hovoriť o tom, aká bola história mobilov, že to neboli len čierne/biele placky s displejom. Chce zachovať a dopĺňať zbierku aj pre budúce generácie, ktoré dejiny mobilov nebudú mať odkiaľ poznať.

Cupnoodles-museum.jp; Atlasobscura.com; Electric-lady-land.com; Nmfh.org; Nuvomagazine.com; Leeds-castle.com

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #múzeum