Zrodila sa hviezda... A potom prišiel Fidel. Toto je príbeh Kuby zvanej perla

Kubánska metropola Havana je skrytým pokladom architektonickej histórie, kde sa striedajú budovy rôznych štýlov - od kolonializmu až po modernizmus.

17.11.2019 07:00
Kuba, jachty, auto, ružový kadilak, kabriolet Foto: ,
V uliciach Havany je dodnes možné vidieť plne pojazdné americké veterány z 50. rokov.
debata (1)

Hlavným turistickým ťahákom je stará Havana, z ktorej dýcha atmosféra dávnych časov a turisti tu môžu srkať mojito v slávnom bare Bodeguita del Medio, kam chodieval aj americký spisovateľ Ernest Hemingway, zajesť si v reštauráciách na jednej z najznámejších peších zón Obispo či sa pokochať množstvom historických koloniálnych pamiatok. Mnoho budov ba aj blokov domov je však v posledných rokoch v dosť katastrofálnom sta­ve.

Hlavné mesto Kuby bolo založené pred 500 rokmi, 16. novembra 1519. Dnešné Havana má vyše dva milióny obyvateľov a každoročne ju navštívi viac ako milión turistov.

Mesto s rozlohou 728 km2 sa delí na 15 štvrtí, najobdivovanejšia časť mesta zostáva stará Havana, kde množstvo historických budov prechádza postupnou rekonštrukciou, cieľom návštevníkov bývajú aj pulzujúce štvrte Vedado, ktorá je plná barov, reštaurácií i výškových budov, a Centro Habana či rezidenčná štvrť Miramar.

Kolumbus: Najkrajšia krajina

Za „najkrajšiu krajinu, ktorú kedy oko videlo“ označil Kubu už v roku 1492 pri svojej objavnej plavbe slávny moreplavec Krištof Kolumbus.

Záliv, na ktorého brehu sa Havana rozkladá, Európania preskúmali už v roku 1509. Pôvodné mesto bolo založené pod názvom San Cristobal de La Habana v auguste 1515. Jeho zakladateľom bol španielsky dobyvateľ a guvernér Diego Velázquez, ktorý Kubu obsadil.

Poloha na južnom pobreží však aj z dôvodu bažinatého prostredia príliš nevyhovovala a v roku 1519 ho preto premiestnili viac na sever pri ústí havanského prístavu.

Havana Foto: SHUTTERSTOCK
Havana, Kuba, autá Havana

Na mieste, kde sa 16. novembra 1519 slúžila omša pri príležitosti založenia Havany, postavili chrám El Temple. Kúsok od neho sa nachádza pevnosť Real Fuerza zo 16. storočia, ktorá je najstaršou zachovanou koloniálnej pevnosťou v Latinskej Amerike.

Havana patrila k významným obchodným aj vojenským prístavom a slúžila ako základňa pre dobyvateľské výpravy do ostatných krajín Latinskej Ameriky.

Radila sa však aj k obľúbeným cieľom pirátov, prvý útok spojený s vypálením mesta podnikol v roku 1555 francúzsky korzár Jacques de Sores.

V druhej polovici 16. storočia nahradila Santiago de Cuba ako sídlo španielskych guvernérov a stala sa tiež oficiálnym hlavným mestom kolónie.

V 18. storočí bola Havana s viac ako 70.000 obyvateľmi tretím najľudnatejším mestom v celej Amerike, mala viac obyvateľov než napríklad New York či Boston a stala sa najdôležitejším španielskym prístavom a tiež centrom obchodu s cukrom.

Vojny, Gangstri, Octavie, Castro

Pri sedemročnej vojne, ktorá sa uskutočnila v rokoch 1756 až 1763, Havanu dobyli po trojmesačnom obliehaní anglické vojská. Záznamy Angličanov z roku 1762 hovoria o Havane ako o „krásnom a bohatom meste“.

Španieli ju však znovu získali výmenou za Floridu a „Paríž Antíl“, ako sa Havane tiež začalo hovoriť, sa postupne stal jedným z najviac opevnených miest Nového sveta pretkaným radom architektonicky zaujímavých stavieb.

V roku 1898 prepukla španielsko-americká vojna a porazené Španielsko sa vzdalo suverenity nad Kubou, ktorú potom začala spravovať americká armáda.

V roku 1902 vyhlásila Kuba nezávislosť. Prvá polovica 20. storočia znamenala pre Havanu novú éru, keď slúžila ako raj amerických turistov i gangstrov, ktorí jazdili do tunajších novovybudovaných hotelov, barov, kasín a nočných klubov a najmä v čase prohibície tu nalievali svoje hrdlá alkoholom.

V uliciach Havany je dodnes možné vidieť plne pojazdné americké veterány z 50. rokov, ale aj pôvodné československé Škody Octavie.

Po víťazstve revolúcie v roku 1959 sa k moci dostal vodca Fidel Castro, ktorý sa otvorene priklonil k socializmu a krajine vládol pol storočia.

Po pozemkovej reforme znárodnil majetok zahraničných aj domácich podnikateľov a zrušil politické strany. Kuba sa zároveň stala závislou od hospodárskej pomoci ZSSR a v Havane sa vybudovali moderné stavby.

Stará Havana bola v roku 1982 zapísaná na zoznam svetového dedičstva UNESCO.

Ekonomická kríza v 80. a 90. rokoch vyvolaná rozpadom ZSSR však viedla k zhoršeniu stavu mnohých budov, ako nových, tak aj tých historicky chránených.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Kuba #Havana